2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AGRITECHNIKA – AHOL A VILÁG TALÁLKOZIK

8 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/34359"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Hannover_Messe_2009%20028.thumbnail.jpg" border="0" alt="A nemzetközi sajtótájékoztató előadói" title="A nemzetközi sajtótájékoztató előadói" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A nemzetközi sajtótájékoztató előadói</strong></span></span>  <p>A világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállítása ez évben november 10. és 14. között biztosított lehetőséget Hannoverben az agrárium szereplőinek találkozására. A németországi vásárközpontban két évenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel - neves elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.   </p><p>

a nemzetközi sajtótájékoztató előadóiA nemzetközi sajtótájékoztató előadói 

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállítása ez évben november 10. és 14. között biztosított lehetőséget Hannoverben az agrárium szereplőinek találkozására. A németországi vásárközpontban két évenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.   

a nemzetközi sajtótájékoztató előadóiA nemzetközi sajtótájékoztató előadói 

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállítása ez évben november 10. és 14. között biztosított lehetőséget Hannoverben az agrárium szereplőinek találkozására. A németországi vásárközpontban két évenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.   

a dlg sajtófőnöke friedrich w.rachA DLG sajtófőnöke Friedrich W.RachAz idei találkozó központi kérdésköre azon kihívás köré csoportosult, hogy miként lehet a jövőben a világ lakosságának élelmiszerrel való ellátását és a bioenergia előállítását biztosítani a növekvő igények mellett. Az öntözéstechnika és a talajmegmunkálás lehetőségeinek maximális hatékonyságát célozzák meg a fejlesztések, amelyek ma már az elektronikában, a precíziós megoldásokban valósulnak meg.

a nyiregyházi trans weels-tyres zrt.standjaA nyiregyházi Trans Weels-Tyres Zrt.standjaA főszervező Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) elnöke, Dr. Reinhard Grandke a nagyszabású rendezvény növekvő számú szereplői számával is igazolta, hogy a globális megoldások teszik lehetővé a jövőben a föld növekvő népességének élelmiszerrel való ellátását. S amíg az ezredfordulótól kezdve az elemzést, a szükséglet kétszeres mennyiségét termelte az emberiségnek a mezőgazdaság, addig az igények rohamos tempóban való emelkedése kiszámítható tendenciákat jelez. A számokkal alátámasztott elemzések olyan rohamosan igénylik a mezőgazdasági területek mind jobban való kihasználását, hogy ehhez csak összehangolt koncepcióval lehet stratégiát alkotni.

a békési optigép kft.standjaA békési Optigép Kft.standjaA klímaváltozás és az emberiség számának folyamatos és gyors növekedése megkongatja  a vészharangokat. Az agrártermelésbe bevonható területek száma ugyanis jelentősen csökken, világszerte mind több terület sztyeppésedik, sivatagosodik el, míg az esőzések nem kalkulálhatók, a vízkészletek fogynak. Az extrém különbségek a területek egy részén az öntözést, más részén a lecsapolást igénylik, hogy termőterületbe vonhatók legyenek. Megdöbbentő az adat, miszerint amíg az 1950-es esztendőben 5 100 nm² mezőgazdasági terület jutott egy főre (2,8 milliárdos népesség mellett), 2050-ben már mindössze 1 800 nm-rel kalkulálhatunk a várható 9,1 milliárdnyi lakosságszám mellett. Vagyis egyre zsugorodó területen kell minél több élelmiszert előállítani. A hatékonyabb területi kihasználtság is egyre fontosabb, tehát intenzifikálni kell a mezőgazdaságot – ez azonban csak magasabb szintű technológiával valósítható meg.

hannover messe 2009%20033 2.thumbnailEz a kihívás a csúcstechnika alkalmazásának mindinkább újabb és szélesebb körben való használatát teszi szükségessé. Az erő- és munkagépek fejlesztésében főképp az elektronika, a mérés- illetve a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg. Valódi megatrend a csúcstechnikai lehetőségek kiaknázása. A szenzorok, a GPS alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédőszer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, s a növény fejlődéséhez optimális igazításokat képes végrehajtani. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni.

hannover messe 2009%20074 2.thumbnailAz Agritechnika  kiállítás  a gépgyártók legfontosabb fóruma a mezőgazdasági gépészeti üzem új gépeinek és eszközeinek bevezetéséhez. A gyártók innovációikat a novemberi kiállításokra  időzítik, hiszen ez a jelentős világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésre is. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú perspektívákhoz igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek. Az információ hatalom – és a kiállítás szakmai előadásai a várható trendeket és elvárásokat is tárgyalják.

hannover messe 2009%20083 2.thumbnailA stuttgarti Hohenheim Egyetem neves professzora, Dr. Karlheinz Köller döbbenetes adatokkal támasztotta alá a tendenciát, amely a termőtalajok rohamos csökkenéséhez vezet. A folyamatosan zajló talaj tönkretétel – mint az erózió, a só szennyezés, a vízhiány, a környezetszennyezés és az érzékelhető klímaváltozás – égető probléma. A megoldás a talaj- és vízvédelem kiemelt biztosításában keresendő. Ezen cél érdekében világszerte következetes programot kell kidolgozni, az eredmények azonban csak az intelligens technikák alkalmazásával valósíthatók meg. A legjobb eredményt az jelentheti, ha a talaj egész évben takarva van, növénnyel illetve növénymaradékkal. Vagyis kevesebb intenzív és több konzerváló munka szükséges.

hannover messe 2009%20105 2.thumbnailA talajrongálás üteme világszerte rohamos tempóban zajlik. Ma bolygónkon óránként 900 ha termőföld vész el, illetve esik ki a termelésből. Csak Németországban például napi 120 ha felületet burkolnak le vagy építenek be. A kutatások szerint évente 5-7 millió hektárnyi terület esik majd ki a termelésből, ha a tendencia így folytatódik. Az egyszer már tönkretett talaj azonban nem vonható vissza a termelésbe, mert a termőréteg megújulásához 3-15 ezer évre van szükség! Manapság küzdelmek folynak a földekért és a vizekért, s ez alól egyetlen ország sem tudja kivonni magát. A jövő fő kérdése marad tehát az, miként lehet egyre csökkenő méretű területen mind több élelmiszert előállítani,  minél kevesebb vízzel.

hannover messe 2009%20106 2.thumbnailFő feladat ennek érdekében a képzésekbe való invesztálás. A mezőgazdaság és a mezőgazdasági gépipar számára az Agritechnika súlypontja immáron két évtizede az utánpótlás fejlesztése. A fiatal farmerek napján külön a jövő szakembereire fordítanak figyelmet, a szakképzésre és a jövő mezőgazdasági szakember állományának megtartására. Ezeket a programokat külön kampányok is támogatják, amelyekben segítenek a legnagyobb mezőgazdasági gépgyártók is. Az új kihívások különleges érdeklődési kedvet válthatnak ki az útjukat kereső fiatal generációból, mondhatni egész Európában.

hannover messe 2009%20108 2.thumbnailA kísérő rendezvények sorában olyan szakmai előadásokon is részt vehettek a látogatók, mint a „Kína-Németország gépesítési konferencia", „A jövő évi agrárpiac elemzése", „Vetőmag kongresszus", „Kelet- és Közép-Európa mezőgazdaságának lehetőségei", „A jelenlegi krízis, mint esély a jövő eredményesebb gazdálkodásához".

Az Agritechnika idei adatai minden idők rekordját mutatják, merthogy 2307 kiállító (+43 társkiállító) részvételével 46 országból érkeztek látogatók. A nemzetközi kiállítók nagyszámú jelenlétét jelzi, hogy több mint 1071 (+31 társ) a külföldi kiállító. Ez évben mintegy félezer az új kiállító, s a 2007-es évi, legutóbbi rendezvényhez viszonyítva  tízzel több ország kiállítói érkeztek Hannoverbe. Németország legnagyobb területű vásárközpontjában a hazai kiállítók 124 ezer, míg a külföldiek 65 ezer nm² nettó kiállítási területen jelentek meg. A legnagyobb jelenléttel a külföldi kiállítók sorából Olaszország, Hollandia, Franciaország, Törökország, Ausztria, Kína, Argentína, Dánia, Spanyolország, Nagy-Brittania és Kanada említhetők meg. A magas külföldi részvételben a DLG annak a jelét látja – nyilatkozta lapunknak a médiában méltán elismert és népszerű Friedrich W. Rach, az intézmény sajtófőnöke, hogy egyre inkább globalizálódik az agrárium, alkalmazkodva a jövő kihívásaihoz.

Hannoverben ezúttal a kiállítók 307 újdonsággal jelentek meg a kiállításon, ahol a széles palettából jogosan érdemelt ki a szakmai gréniumtól 5 újdonság arany (ebből kettővel a Claas büszkélkedhet,míg a többi hármon New Holland, a John Deere és az Isobus osztozott), míg 28 pedig ezüst érmet. Hazánkat a „három a magyar igazság"jegyében a következő három cég képviselte(alfabetikus névsorban):a Linamar Kft.(Orosháza), az Optigép Kft.(Békés) és a Trans Weels-Tyres Zrt. újdonságai szerepeltek a palettán.

A helyes irány és az új követelmények különlegesen nagy esélyt adnak a gazdálkodóknak az információs hiány pótlására úgy kül- mint belföldön. Egyetlen, az agrártermelésben hosszú távon tervező és gondolkodó résztvevő sem engedheti meg magának, hogy lemond ezekről a kiváló információs lehetőségekről. A szervezők a kiállítás látogatóinak számát jóval 300 ezer fölé becsülik, amely az 1985-ben útjára indult rendezvény akkori 125 ezres látogatói számának csaknem háromszorosa.

Szalay Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.