A Dell nemzetközi programsorozata keretében 2014. június 24-én ismét Budapestre érkezett a Dell Solutions Tour. Ebben az évben a Bálna Budapest adott otthont a bemutató budapesti állomásának. A széleskörűen nyitott rendezvény látogatói előadásokon és kiállításon ismerkedhettek a Dell és partnerei teljes körű vállalati informatikai megoldásaival, a legújabb hardver modellektől az újkeletű szoftverekig és biztonsági megoldásokig. 

A Dell nemzetközi programsorozata keretében 2014. június 24-én ismét Budapestre érkezett a Dell Solutions Tour. Ebben az évben a Bálna Budapest adott otthont a bemutató budapesti állomásának. A széleskörűen nyitott rendezvény látogatói előadásokon és kiállításon ismerkedhettek a Dell és partnerei teljes körű vállalati informatikai megoldásaival, a legújabb hardver modellektől az újkeletű szoftverekig és biztonsági megoldásokig. 

Az ingyenes rendezvényen a komplex megoldásokat testközelből lehetett megismerni, kipróbálni, ill. személyes konzultációra és tanácsadásra is mód nyílt. Az érdeklődők képet kaphattak azokról az informatikai kihívásokról, amelyek napjainkban a leginkább befolyásolják a vállalatok fejlődését, és megismerkedhettek a Dell válaszával is.

 

Dienes-Oehm Tivadar, a Dell Magyarország vezetője, Baltikumért és Izlandért felelős regionális értékesítési vezető, bevezetőjében ismertette a rendezvény menetét; felhívta a figyelmet a prezentációkra, kerekasztal beszélgetésekre, a személyesen megtapasztalható kiállítási élményekre, a Dell-szakértőkkel való konzultáció lehetőségeire, valamint a támogatókra, ugyanis a kiállításon a Dell hagyományos partnerei, a Microsoft és az Intel mellett a cég további támogatói is képviseltették magukat.   

 

A nyitó előadást a Dell európai elnöke, Aongus Hegarty tartotta.  A hazánkba először látogató, ír honosságú vezető, bevezetésként fővárosunk szépségét méltatta, melyet következő látogatásakor családjával is megismertet… Rámutatott, a Dell Solutions Tour-t a egész EMEA régiót felölelően, sok városba elviszik, mivel hisznek benne, hogy közel kell kerülniük ügyfeleikhez, partnereikhez. Ott kell velük találkozni, ahol azok dolgoznak, hogy megértsék igényeiket, s ennek megfelelően végezhessék a Dellnél a folyamatos fejlesztői munkát.    

 A vezető hangsúlyozta, mindannyian érezzük, a számítástechnika oldalán óriási változások zajlanak, jelentős trendekkel kell számolni, elsősorban az adatátvitel, az adat-előállítás és az adattárolás területén. A lényeges kérdés; hogyan tudjuk a vállalati döntéshozatalt ezekkel az adatokkal alátámasztani, hogyan tudunk olyan szolgáltatásokat, képességeket az ügyfelek kezébe adni, amelyek ezt segítik. Egyre többet beszélnek a nyilvános és magáncélú felhőkről, a Dell már kialakított nagyon nagy méretű cloudos környezeteket is pénzügyi cégeknek, tőzsdéknek, de kkv-knak is. Ezt a kulcsfontosságú tendenciát a Dell vezeti.  

 A biztonság egyértelműen mindennek a központja, így lehet az ügyfél élményét emelni, s biztosítani adatai biztonságát is, s garantálni, hogy befektetései ne sérüljenek. Az EMEA régióban tett körút során, vezérigazgatókkal és számítástechnikai vezetőkkel való beszélgetésekből az szűrhető le, hogy a stratégiai döntések meghozatalába a  vezérigazgatók egyre inkább bevonják a számítástechnikai igazgatókat, erősödik a partnerkapcsolat a két terület között. A számítástechnika mindinkább a cégek gondolkodásának középpontjába kerül, ez a „szíve" a cégek működésének. Ebben az esetben viszont nagyon oda kell figyelni, hogyan tudjuk technológiával alátámasztani az ügyfél-igényeket. A Dell nem véletlenül tartja magát technológiai megoldás-központú cégnek, partnereivel és ügyfeleivel való együttműködése konzultatív jellegű. Meg kell értenie ügyfelei üzletmenetét, hogy a technológia még fejlettebb képességekkel gazdagítsa őket. A kapcsolat tehát nem passzív jellegű.  

 Ezek a jelentős trendek egyre inkább meghatározzák az ügyfelek gondolkodását. A Dell áttörő jelentőségűnek  tekinti ezeket a tendenciákat, amelyek az egész világon, így Magyarországon is kialakulnak, lefedve a Dell terjeszkedési területeit.   

 Az első áttörő jelentőségű erő a számítástechnikai rendszerek hatékonyságának átalakítása. Nagyon sok cég rendelkezik „örökölt" technológiákkal, nagy-számítógépes, Unix-os, vagy olyan szerviz-technológiával, amit most szeretnének áttelepíteni. A Dell segíteni kívánja az ügyfeleket a technológia átalakításában, hatékonyságának növelésében, a sokkal nyitottabb szerkezetű architektúra létrehozásában. Az ügyfelek egyre hatékonyabb és saját igényeikre szabható megoldásokat keresnek, ezzel tudják számítástechnikai beruházásaikat csökkenteni, a rendelkezésre álló összegeket a valós üzletfejlesztésére fordítani. Korábban túl sok pénzt invesztáltak a számítástechnikába és most ott hevernek ezek a mainframe-ek, amelyekben óriási összegek állanak. Az ügyfelek egyre inkább hajlanak a szerzői jogi típusú megoldásokra való átállásra, a nyitott architektúrákra, a méretekben is csökkenthető IT alapú megoldásokra.  

 Az adatokról szólva, kérdés, hogyan tudjuk belőlük kinyerni azokat az üzleti felismeréseket, amelyekre szükségünk van. A tárolás, az adat-hozzáférés és a biztonság területén a Dell egyaránt rendelkezik vezető technológiákkal. 

A Dell számára az a legfontosabb, hogy ügyfelei hogyan használják adataikat, milyen információs területek érdeklik őket, s hogyan használják ki a lehető legelőnyösebb módon a rendelkezésükre álló óriási adattömeget. A Dell szoftver-szolgáltatással és technológiával segíti ügyfeleit, hogy alaposan megfontolt döntéseket hozhassanak.

A közelmúltban a Dell adatelemezési területen indított érdekes projektet. Megvásárolta a Statsoft nevű céget, amelynek európai irodái vertikális megoldásokat ajánlanak gyógyszergyáraknak és más, kiterjedt vertikumú ágazatoknak.  

http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/newsroom-press-releases#!facets=pressreleasetopic-acquisitions&p=1  

http://en.wikipedia.org/wiki/StatSoft

 

 

A kapcsolódás (connectivity) területe ma a hordozható készülékek adat-hozzáféréséről szól. Tabletekkel, okos telefonokkal, notebookokkal kell elérést biztosítani, bárhol is legyenek azok. A csatlakozási lehetőségek növekedésével, a számítási felhő elterjedésével az ügyféladatok biztonsága újabb kihívásokat jelent.  

A Dell, partnereivel együtt olyan komoly megoldásokat dolgozott ki, amelyek szoftver, hardver és szolgáltatási szempontból is megfelelnek ezen követelményeknek. A megoldások közül sokat bevezettek magyar ügyfeleknél és régióbeli ügyfeleknél is. Olyan területekről van szó, mint a hardveres ujjlenyomat-felismerés, ill. az ellopott eszközökből kinyerhető adatok biztonsági megoldásai. Néhány évvel korábban a Dell a fenyegetés-kezelés területén indított projekteket; amelynél tájékoztatják az ügyfeleket az adataikat, ill. rendszerüket illető, jövőbeli lehetséges veszélyekről.  

 

Szoftveres területen a komoly szoftver-alkalmazásokkal bíró SonicWall felvásárlásával a hálózati biztonsági megoldásokat bővítette a cég.  

http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/secure/acq-sonicwall  

 

A saját eszközök munkahelyi, munkacélú használata esetén egy-egy vállalat maga engedélyezi munkavállalójának az adott eszköz felhasználását, ami komoly biztonsági kérdések megoldását igényli. A vállalat által választott rendszereknél megfelelően kézben tartható biztonságot kell nyújtani.  

 

A Dell a fenti trendek mentén működik Magyarországon is, ezek köré építi ki megoldásait itt, és a régió egészében.

A Dell 30 éve működik az iparágban, hat évvel ezelőtt kivonult a tőzsdéről és magán-vállalatként folytatja tevékenységét. Története során, partnerei együttműködésével, mindig is a lehető legtöbbet kívánta kihozni a technológiából ügyfeleinél. A PC ágazatból indultak, ezt igyekeztek a Dell munkatársai elérhetővé tenni a kkv-k számára, majd együttműködést kezdtek nagyvállalatokkal is. Az utóbbi 6-7 évben jelentősen bővítették a technológiai lefedettséget, számos vonatkozó területen jelen vannak végponttól végpontig terjedő megoldásaikkal.  

A Dell komoly befektetéseket hajt végre hosting területeken, az innováció területén. Magáncégként az elmúlt fél évben jelentősen növelték a K+F költségvetést, sokkal kevesebbet kell részvény-vásárlásra, visszavásárlásra fordítaniuk, így több forrásuk marad erre. Magáncégként sokkal gyorsabbá vált a döntéshozatal, különösen a hosszabb távra szóló esetekben. A cégnek nincsenek kötelezettségei a tőzsde felé, tulajdonosa, Michael Dell.  

A hosszabb távra szóló döntésekre jobban lehet így összpontosítani, az ügyfelek és partnerek szükségleteit jobban figyelembe lehet venni, a beruházásokat a számukra legfontosabb  területekre lehet összpontosítani. Ily módon, a hosszú távú szemlélet megerősödött a vállalatnál.   

 

A végponttól végpontig terjedő megoldások fejlesztésekor, a PC-ktől és kliens megoldásoktól kezdve, a táblagépek, vékony kliensek, virtuális asztali gépes megoldások területének képviseletét részben akvizícióval szerezték, de komoly innovációs és fejlesztési munka is van bennük, mint pl. a most kiállított noteszgépekben. Ezeknél kifejezetten törekednek az ügyfelek igényeinek figyelembe vételére magán-, kkv-, és nagyvállalati ügyfelek esetén egyaránt. Szervereket, tárolókat és hálózati megoldásokat is fejlesztenek, emellett konvergens adatközponti megoldásokat is készítenek ügyfeleiknek.    

 

A szolgáltatásfejlesztési terület is kiemelt a cégnél, az XP migráció támogatásával komoly szerepet vállaltak; több ezer ügyfelük van és közülük sokat XP-ről Win 7-re, 8-ra kellett átállítani. A Win Server 2003-nál jövő júliusban megszűnik a Microsoft támogatás, ezért a Dell a MS-al együttműködve dolgozik a vonatkozó migráció támogatásán.        

A Lotus Notes – MS Exchange átállást is támogatja a Dell, szoftver és migrációs szempontból is.   

 

A Dell eredetileg hardveres oldalról érkezett, a szoftverek területe a legfrissebb rész a cégnél, de így is fontos  képességeket fejlesztettek ki akvizíciók révén.  

Három fontos követelmény kezelését állították a középpontba;   

rendszerfelügyelet (hatékonysága és biztonsága)

biztonság és védelem

analitika és információ-kezelés

Mindhárom területre világos, jól meghatározó követelményeket támasztanak a Dell ügyfelek a céggel szemben.

Ezen képességeknek megfelelve tud a Dell végponttól végpontig terjedő megoldásokat fejleszteni, melyek a hardvereket, szoftvereket és szolgáltatásokat is magukba foglalják. Banki területen, tőzsdevállalatoknál, légitársaságoknál és a sport-szektorban is jelen van a Dell.   

 

A cég törekvéseinek lényege, a magán (és egyéb) felhasználókkal való olyasfajta együttműködés, amely segít nekik a lehető legtöbbet kihozni a technológiából.  

 

A vállalatoknál, start-upok, kkv esetében egyaránt látható a meginduló gazdasági fellendülés, olyasfajta megélénkülés, amelyet Európa más részében is örömmel üdvözölnének, mondta a vezető. Növekednek a vállalatok, új dolgozókat vesznek fel. Magyarországon az innovatív szellemiség rendkívül erős a termék-, és szolgáltatás fejlesztés területén.   

 

A nyitott gazdaság működése nagyon erősen export-orientált, egy ilyen környezetben az európai gazdaság és a világgazdaság növekedése is nagyon erős hatást gyakorol a magyar gazdaság fejlődésére. Kiváló lehetőségek nyílnak így meg Magyarországon az üzleti növekedésre, s ebben a technológia komoly szerepet játszhat.  

A Dell, partnereivel együttműködve, Magyarországon képes biztosítani a támogatást mindehhez végponttól végpontig terjedő megoldásaival, hardvereivel, szoftvereivel, partner-választékával, szolgáltatásaival. Konzultatív jellegű párbeszédet folytat ügyfeleivel, az informatikai felső-vezetéssel, vezérigazgatókkal arról, hogyan tudnának a lehető legtöbbet kihozni a technológiából, hogyan fejleszthetik ki a legjobb termékeket és a legjobb befektetéseket a technológia segítségével, hogyan segíthetik a termékek gyorsabb piacra kerülését, hogyan javíthatják az együttműködés hatékonyságát. A Dellnél tudják, hogy nagyon sok vállalat fektetett be a hatékonyság növelésbe, kereskedelmi területen a szervezet hatékonyságának fejlesztésébe. Ahogy növekedni kezd a piac, a fenti hozzáállás sokat segíthet úgy a magyar, mint a nemzetközi piac vonatkozásában.   

 

A technológia jól használható kormányzati területen, az állami szektorban, az oktatásban is, erre ismertek a magyarországi törekvések. A Dell elvitte a tantermekbe is végponttól végpontig terjedő megoldásait, az oktatás hatékonyságának javítására.  

A Dellnek az egészségügy számára is vannak végponttól végpontig terjedő megoldásai, pl. az egészségügy digitális archiválására, ezekkel csökkenthető a TCO, a rendszer birtoklásának teljes költsége az egészségügy, a vállalatok, vagy az egészségügyi szolgáltatók számára. Próbálják elérni, hogy az egészségügyi dolgozók egy táblagépen, vagy egy noteszgépen, közvetlenül a betegágy mellett hozzáférhessenek a szükséges információkhoz, a gyorsabb döntés érdekében.  

 

Magyarországon sok globális vállalat működik, ahol nagy jelentősége van az országokra egységes megoldások megléte, hardver, szoftver és teljeskörű megoldások vonatkozásában egyaránt. A magyarországi Dell csapat is dolgozik ezeken az egységes megoldásokon, a fejlődésről meggyőző adatok láthatók. Sok területen, pl. az ISCSI adattárolás területén a Dell az élvonalat képviseli, jó eredményeket ért el az IP együttműködésben, és a nagy teljesítmény-sűrűségű megoldások területén, VRTX szervereknél is. A Dell megoldásai jól skálázhatók, különösen a közepes méretű vállalatok esetében, melyek leggyakrabban szerepelnek a Dell tervezésében.  

 

A hazai szoftver-értékesítésben is nagyon jó helyen szerepel a Dell, a szerverek és adatközpontok hazai értékesítésében inagyon erős a cég. Erőteljesen növekszik szerepvállalása a szolgáltatások, az adattárolás és szolgáltatások területén is. Vallják; a technológiának az emberi potenciál kiteljesítését kell szolgálnia.       

http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI

http://www.zdnet.com/dell-poweredge-vrtx-review-a-versatile-server-storage-and-networking-package-7000025930   

 

 

Újságírói kérdésre válaszolva a vezető elmondta, a Dell komolyan tervezi teljeskörű pénzügyi szolgáltatásainak  Magyarországra való kiterjesztését, erről többet egy fél év múlva lehet mondani.

A viszonteladói megoldásokban továbbra is az egyszerű megoldásokra törekszik a cég, különösen a közvetlen

ár-ajánlatok vonatkozásában.   

 

Az Euroastra megkérdezte, a sportban való szerepvállalás milyen megoldásokat jelent a jelenleg folyó brazíliai foci-világbajnokságon?

A vezető elmondta, a televízióban is megjelenített gólvonal-technológia a Delltől származik. A FIFA a Dell számára nagyon fontos ügyfél, a Dell az UEFA-nak is technológiai partnere, s fontos szerepet tölt be.

A Dell technológia más sportokban is komoly szerepet tölt be, minden olyan helyen, ahol van valamilyen, jelentőséggel rendelkező vonal, pl. a qurling, vagy az un. jégfutbal esetében, ezeknél a Dell vonal-technológiáját használják, ide tartozik a Forma 1, de egy sor más sportág is. 

A Dell megoldásai olyan sportágakban is szerepet kapnak, ahol valamilyen statisztika-sor  készül a verseny során, pl. fociban a sikeres átadások száma, stb.  

 

 

A Solution és Enterprise Dell megoldásokról Serban Zirnovan közép-európai Enterprise vezető tartott előadást.   

 

A rendezvény kisebb-létszámú foglalkozásai három teremben párhuzamosan zajlottak az adatközponti megoldásokról, tároló rendszerekről, biztonságról, kapcsolódva a kiállításon látható teljes, végponttól végpontig terjedő Dell portfólióhoz.  

 

Bemutatásra került a Dell speciális, kisméretű, „all-in-one" VRTX szervere, amely a szervertől a storage-ig a hálózaton mindent egyben tartalmaz.   

 

A program kerekasztal beszélgetésekkel zárult.

 

 

 

A lezajlott rendezvény megfogalmazott fő témái:

BYOD, Biztonság és Big Data
 

A Dell olyan megoldásokat kívánt bemutatni, amelyek segítenek megfelelni a BYOD (bring your own device – hozd a saját eszközöd) irányzat kihívásainak, mely szerint, a vállalatok a céges adatok tárolására és feldolgozására is biztonságosan engedélyezhetik a munkatársak saját tulajdonú eszközeinek használatát, bárhol és bármikor.  

A Dell technológiája segíti a cégeket a virtualizáció és a konvergencia felgyorsításában, valamint a felhőalapú megoldások bevezetésében és azok beillesztésében a meglévő informatikai infrastruktúrába. Lehetővé teszik, hogy a vállalatok hatékonyan és rugalmasan kezeljék a működésük során keletkező adathalmazokat, és valóban használható információt nyerjenek ki belőlük.

 

A Dell biztonsági szolgáltatásaival és megoldásaival

a vállalatok méretüktől függetlenül védhetik meg informatikai eszközeiket,  

képesek megfelelni a törvényi előírásoknak, ill.  

csökkenthetik védekezéssel kapcsolatos kiadásaikat.  

 

A Dell SecureWorks szolgáltatások segítségével a vállalati felhasználók az üzleti tevékenységre összpontosíthatnak, az erőforrás-igényes biztonsági feladatokat pedig kiválóan képzett szakemberekre bízhatják.    

 

A rendezvényen meg lehetett ismerkedni a Dell SonicWALL® TZ termékcsaláddal, amely behatolás-megelőzési, ill. átjárón működő vírusvédelmi, kémprogram-elhárító, tartalomszűrő és levélszemét-szűrő szolgáltatásokat biztosít.

Ezen kívül, gondoskodik az üzleti szempontból kritikus fontosságú alkalmazások számára a megfelelő sávszélességről, és a felesleges alkalmazások letiltásáról is. Ily módon a munka rendkívül biztonságossá, az optimális sávszélesség elérésével, valamint a redundáns alkalmazások kiiktatásával pedig hatékonnyá is válik.

 

A Dell Solutions Tour rendezvényen a vállalati informatikáért felelős vezetők és szakemberek személyes konzultációk formájában is megoszthatták tapasztalataikat a Dell szakembereivel, ill. arról is szót válthattak, milyen kihívásokkal szembesültek az elmúlt időszakban. Felvetéseikre a helyszínen a Dell tanácsadóitól és technikai szakembereitől azonnal választ is kaphattak, lett légyen szó komplex felhőalapú technológiáról, szerver-migrációról, adatközpontról, virtuális megoldásokról, HPC-ről, vállalati hálózatról, BYOD-ról, biztonsági mentésről vagy a műszaki támogatás kritikus kérdéseiről.

A vezérlő gondolat; az elmúlt években jelentősen megnőtt a vállalati informatikai részlegek felelőssége, elsődleges feladatuk ma már nem csupán a hardverek és szoftverek kezelése, de a cég üzleti növekedését támogató megoldások és az infrastruktúra biztosítása is.

 

A vendégek részt vehettek vitaindító előadásokon, dinamikus prezentációkon és tematikus szekciókon, utóbbi témái:

teljeskörű megoldások a virtuális alkalmazások hatékonyságának növelésére, az adatközpontok átalakítására   

a felhőalapú informatikai infrastruktúra

a Dell Connected Security működés közben

az üzlet-fellendítése hálózat-váltással  

a Dell ROBO termékek és megoldások

a professzionális munkaállomásokkal elérhető csúcs-megtérülés és a  

a végponti biztonság

témakörében.

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük