Külső-Erzsébetváros egyetlen színháza a sokszínűség, és a komplexitás jegyében szervezi a 2013/14-as évadát. Az összművészetiség célkitűzésével, az előző évad tapasztalatait felhasználva, megújult arculattal várja ősztől ismét az érdeklődő kultúrára szomjazó közönséget.

 

Külső-Erzsébetváros egyetlen színháza a sokszínűség, és a komplexitás jegyében szervezi a 2013/14-as évadát. Az összművészetiség célkitűzésével, az előző évad tapasztalatait felhasználva, megújult arculattal várja ősztől ismét az érdeklődő kultúrára szomjazó közönséget.

 

A Bethlen Téri Színház programstruktúráját négy alappillérre helyezi a jövőben is (színház, tánc, gyermek-báb, közösségi programok), mindezek kialakításában és megvalósításában továbbra is számít az ESZME, az Apró Színház, a FÜGE, és a Közép- Európa Táncszínház tudására és szakmai tapasztalataira.

 

Ettől az évtől új partnerek bevonására is sor kerül; a Honvéd Együttes (lásd: http://euroastra.hu/node/74752) és a Marica Produkció (gyermek, bábszínház) több bemutatóját is a Bethlen téren tartja majd. Gergye Krisztián Diskurzusművész(t)estek címmel indít új sorozatot, melyet, mindig más meghívott előadókkal készít a Bethlen térre. Az egész estés akció-performance-okat minden hónapban láthatjuk.

 

A Kellér Dezső vezette Bethlen téri kabaré felélesztése rendkívüli vállalása a színháznak; a Stand Up Brigád változatlanul, havi rendszerességgel nevetést hoz majd a falak közé, valamint beindítja klubját is, havi egy alkalommal. A „Filléres Kabaré" a régi szinház szlogenje volt, ezen az úton haladva stand up esteket tartanak a színház kávézójában.
A Gangaray Dance Company Trambulin tehetségkutató programja is fontos eleme lesz idén a programstruktúrának; az egész év során együtt dolgozó és készülő fiatalok időről időre bemutatják majd a színházban addigi munkájuk eredményét; előadásaikat neves koreográfusok vezénylete alatt készítik (elsőként Maday Tímea Kinga: Ocean's fourteen és Kun Attila K.A.land című munkája került bemutatásra).

 

Az évad egy izgalmas bemutatóval kezdődött; Jobbágy Bernadett koreográfus, a korábbi IKF pályázat egyik nyertese mutatta be Határvidékek című, két részből álló munkáját. Az előadás második része, A köztes tér, értelmi fogyatékosok bevonásával készült. Ezen kívül még

három előadást tekinthettünk meg szeptemberben: Kövesdi Miklós Gábor: Játszd újra, Noé!/ kabaré, Jobbágy Bernadett: Határvidékek/ tánc és az Ifjú Koreográfusok Fóruma: Pálfi Gabriella (lásd: http://euroastra.hu/node/74752).

 

Az évad tervezett bemutatói:

Honvéd Táncszínház Színészkara: Elhalasztott holnap/ színház 2013.10.03

Gergye Krisztián: Diskurzusművész (t)estek- Harakirye Eleison/ színház 2013.10.05
Marica Bábszínháza:Az Északi sárkány Birodalma/ báb 2013.10.06
Gangaray Trambulin: K.A.land/Ocean's fourteen/ tánc 2013.10.26
Közép-Európa Táncszínház: Dűne/ tánc 2013.11.15

Apró Színház: Kuruttyoló békakirály/ zenés könyvbemutató és előadás 2013.11.30

Apró Színház: Hold gyermekei 2014 tavasz

Pulzus Társulás&Honvéd Táncszínház Színészkara 2014 tavasz

 

Az előző évi siker után ismét megrendezik az Erzsébet naphoz kapcsoltan, a Sissi Őszi Tánchét kortárstánc fesztivál november 15-21 között. Hét estén hét előadást láthat majd a közönség, a hazai kortárstánc szcéna legjavából válogatva.

A programban a Közép-Európa Táncszínház, a Derida Dance Company, a Gobe Társulat, a Duna Táncműhely, a Duda Éva, a Badora és a Zadam Társulat szerepel.
A 2013/14-es évadban a Bethlen téren lesz látható a Közép-Európa Táncszínház 25. jubileumi évadának első bemutatója; Maday Tímea Kinga és Hámor József koreográfiája Dűne címmel a SŐT 7 keretében.

 

Folytatódik a Dance Open– Nyitott tréningek mindenkinek!- program, ősztől kibővült tartalommal indul újra; Bakó Gábor órái előtt tánctörténeti előadásokat tart majd, melyeknek keretében műhelyek, koreográfusok, módszerek kerülnek bemutatásra.
Az évad során szeptemberben, decemberben, június elején intenzív hétvégi kurzus is színesíti a kínálatot, itt egymást követő órákon több napon keresztül lehet betekintést nyerni a különböző tánc technikák rejtelmeibe.

 

Szintén megrendezésre kerül az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF), amely nyílt pályázat útján meghirdetett alkotási lehetőség fiatal koreográfusok részére. A program három szerencsés alkotónak biztosít lehetőséget, 25 órában, 6 profi táncossal, próbateremmel, a színháztechnika használatával, technikussal – a demonstráció bemutatásáig. Szeptemberben Pálfi Gabriella kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

 

2014 januárjában immáron másodszor kerül sor a Vendégváró programra, melynek fókuszában minden alkalommal egy- egy határon túli műhely áll. A soron következő meghívott az M Stúdió Színház Sepsiszentgyörgyről, ez alkalommal ők ajándékoznak majd meg három estén három különböző előadásukkal.

 

2014 tavaszán a Föld napja (április 22.) alkalmából a Bethlen Téri Színház GLOBE Feszt néven ismét több napos különleges fesztivállal kapcsolódik a környezettudatos életre való neveléshez. A programot a Marica Produkció megalkotója, Tárnok Marica vezeti majd- újrahasznosított alapanyagokból készült bábjaival, Mesetisztás című előadásával szórakoztatva oktatja majd a kicsiket és a nagyobbakat.

 

A Bethlen Galériában; a hazai színházi-, zenei- és táncfotózás képein túl ebben az évadban több társadalmi téma is megjelenik majd a falakon. Szeptemberben a Közép -Európa Táncszínház jubileumi évada által ihletve a 25 év, 25 fotó, 25 fotós című összeállítás lesz látható (Szögi Csaba és Dusa Gábor válogatása alapján). Októberben Lehel Jenő '56-os anyaga, novemberben „Nappalok és éjszakák Erzsébetvárosban" címmel Bóka B. László archív anyaggyűjtésének eredménye kerül kiállításra.

 

A Bethlen Téri Színház továbbra is kiemelten fontosnak érzi, hogy különleges kulturális térként, nyitott kapukkal szervezzen közösségi/ közönségi találkozási alkalmakat. Ennek apropóján szervezi klubprogramjait Bunker Klub néven, utalva a színház épületének tetején fennmaradt második világháborús építményre.

Az alapvetően kedden megrendezésre kerülő klubestek során változatos programokat kínálnak; filmvetítések, beszélgetések, koncertek, irodalmi estek, előadások várnak mindenkit. A részvétel ingyenes, ám az tagsági kártyát vásárló fiatalok (5000 Ft/év) kedvezményben részesülnek az előadások jegyáraiból és a kávézó áraiból.

 

És hogy mi tartja a remények szerint életben a helyet?

A Bethlen Kortárs Táncműhely 2012. január 1-től nem kap minisztériumi támogatást, a Bethlen Téri Színház újraélesztésével, profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. Az új struktúra első évada bebizonyította, hogy rengeteg lehetőség, és igazi értékteremtő munka rejlik az épület falai között. A színes és sokféle közönséget megcélzó programok sora egyre bővül, a Bethlen Kávézó kora reggeltől késő estig várja az idelátogató érdeklődőket, ahol természetesen ingyen wifi is jár a kávé és a napi akciók mellé.

 

A 2013/14-es évadban a Bethlen Téri Színház többféle jegy és bérletkonstrukciót kínál;

a szabadbérletek különlegessége, hogy nem csak különböző előadásokra használhatóak fel, hanem egyazon estén egyszerre többen is igénybe tudják venni a kedvezményes lehetőséget. A családi programokra Kemény Henrik bérletet ajánlanak, a nyugdíjasok a Kiss Manyi bérletet vehetik igénybe. Külön kedvezmények várják a VII. kerületi lakosokat, a hátrányos helyzetűeket és a nagycsaládosokat, ezáltal is erősítve törekvését, hogy legyen a Bethlen téri épület a város büszkesége nyitottan mindenki számára és vívjon ki magának meghatározó helyet nemcsak a kerület, hanem a főváros színházi életében is.

Persze mindezt a nagy ívű tervet nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből és piaci alapon megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra is alapozzák.

 

2012 márciusában székvásárló akcióval indították el háromszintes támogatói körüket, amelynek nem kisebb személyiségek lettek a védnökei, mint Jancsó Miklós, Korniss Péter, Molnár Piroska, Mácsai Pál és Novák Ferenc. Az 5, 10 és 20 ezer forintos támogatói kártyát vásárlók különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a színházjegyek és a kávézó árából, részt vehetnek a zártkörű támogatói esteken, illetve elsőként értesülnek a különböző akciókról, kedvezményekről.

Az akció sikerét mutatja, hogy több mint 100 támogatói kártya,- s ilyesformán színházi szék is – talált eddig gazdára.

 

Fontos jelzés ez arra nézvést, hogy sokaknak fontos a Bethlen Téri Színház fennmaradása.

 

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.bethlenszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük