A piros betűs ünnepre a közmédia gazdag programválasztékkal készül. A színes palettáról hívők és hagyománytisztelő emberek kedvük szerint választhatnak. Csermák Zoltán összeállítását a romkat.ro tette közzé.

A piros betűs ünnepre a közmédia gazdag programválasztékkal készül. A színes palettáról hívők és hagyománytisztelő emberek kedvük szerint választhatnak. Csermák Zoltán összeállítását a romkat.ro tette közzé.

A nézők szombaton lélekben Erdély szívébe látogathatnak – a pünkösdi ünnepet a Duna csíksomlyói közvetítése nyitja meg. A világ magyarságának legnagyobb zarándoklatához jeles esemény kötődik idén: a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a plébánia évét ünneplik. Az idei búcsú jelmondata: „Boldog a méh, amely Téged hordott".

„A búcsú szentírási szövegei a jeruzsálemi ősegyházra és a Szentlélektől kapott ajándékokra irányítják a figyelmet – mondta el Oláh Dénes, Maros-Küküllő kerületi főesperes, az ünnepi mise szónoka.­ -­ Az adományokat azért kapjuk, hogy közösségünk, népünk, Egyházunk javára legyünk általa." (Duna 12.00)

A fővárosi érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban is figyelemmel követhetik a Duna adását (12.00), a rendezvényre a belépés ingyenes.

Az Egy nap című film a tehetséges dán rendezőnő, Lone Scherfig alkotása. A romantikus történet során húsz esztendő tükrében figyelhetjük meg a hősök – Emma és Dexter – sorsának alakulását, szerelmük szövődését. A bestseller-feldolgozás elsősorban a női nézőknek tartogat könnyes perceket (M1 22.20).

A United című angol film a világhírű futballcsapat, a Manchester United 1958-as tragédiáját dolgozza fel. A Belgrádból hazatérő játékosok gépe lezuhan, a szerencsétlenségben hét játékos életét veszti, többen súlyosan megsérülnek. A BBC 2011-ben készült tévéfilmje a megtörtént események iránti maximális hitelességgel, a kor hangulatának megidézésével készült; így nem csak a futballrajongók számára lehet megindító ez a hitről és küzdeni akarásról szóló történet (M2 1.37).

A rádióhallgatóknak vasárnap reggel két műsort ajánlunk. A Szentlélek, ihlet, tehetség című adásban Csűrös Csilla szerkesztő az alkotó lélek gyökereit kutatja. A kérdésről – pünkösd fénytörésében – művészek, tudósok beszélgetnek (Kossuth Rádió 10.07). A Musica Sacra másfél órájában Bach pünkösdi kantátái s magyar középkori gregorián dallamok csendülnek fel (Bartók Rádió 10.30).

A Református magazint Mit jelent nekem a pünkösd? címmel állították össze. A félórás adásban neves református közéleti személyiségek osztják meg az ünnephez fűződő emlékeiket, gondolataikat (M1 11.45).

A Mai hitvallások sorozatban Lengyel Anna újságíró, evangélikus országos felügyelő-helyettes szerepel. A neves rádióriporter életéről, illetve a rádióban, s az evangélikus Egyházban végzett munkájáról beszél (M1 12,15). Ezt követően a nézők a kapolcsi és a hartai evangélikus templomok történetével és hitéletével ismerkedhetnek meg (M1 12.45).

Pünkösdvasárnap a Duna háromórás műsorfolyammal jelentkezik Gyimesbükkről. A Madéfalva gyermekei összeállításban bukovinai, moldvai és gyimesi csángó zenészek, énekesek és táncosok lépnek fel (12.33), később a Sebő zenekart várják a színpadra (13.30). A szabadtéri ünnepi szentmisén (14.05) Salamon József plébános a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékezik. E tragédia nyomán születtek a bukovinai és moldvai magyar falvak, s Gyimes története is innentől ered. Sorsuk mindenkinek okulásul szolgál: a menekülő nép magyarságát hagyományai és hite tartották meg.

Pünkösd hétfőjén a Bartók Rádió az MR Gyermekkórus hangversenyét közvetíti. Többek között felcsendül Hassler Cantate Domino című alkotása, Kocsár Miklós Salve Reginája és Bartók Hét egynemű kar című műve. A műsorszámok egy részét az erdélyi közönség már az együttes csíksomlyói koncertjén is hallhatta (16.05).

Minden kedves nézőjének és hallgatójának áldott ünnepet kíván az MTVA!

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük