2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ali Agca Olaszországban akar élni

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/35130"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/aliagca.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ali Agca, a pápa egykori merénylője" title="Ali Agca, a pápa egykori merénylője" width="100" height="74" /></a><span style="width: 373px; height: 32px" class="caption"><strong>Ali Agca, a pápa egykori merénylője</strong></span></span>Ali Agca, a pápa egykori merénylője 2010. január 18-án szabadul. Az 52 éves férfi 1981. május 13-án a Szent Péter téren életveszélyesen megsebesítette a pápát. Egy amerikai tévécsatorna kétmillió dollárt ajánlott Agcának egy exkluzív interjúért. „Szégyen, hogy egy bűnözőt így gazdag sztárrá tesznek" - mondta az olasz Szabadság Népe párt frakcióvezetője, Maurizio Gasparri.<br />

ali agca, a pápa egykori merénylőjeAli Agca, a pápa egykori merénylőjeAli Agca, a pápa egykori merénylője 2010. január 18-án szabadul. Az 52 éves férfi 1981. május 13-án a Szent Péter téren életveszélyesen megsebesítette a pápát. Egy amerikai tévécsatorna kétmillió dollárt ajánlott Agcának egy exkluzív interjúért. „Szégyen, hogy egy bűnözőt így gazdag sztárrá tesznek" – mondta az olasz Szabadság Népe párt frakcióvezetője, Maurizio Gasparri.

ali agca, a pápa egykori merénylőjeAli Agca, a pápa egykori merénylőjeAli Agca, a pápa egykori merénylője 2010. január 18-án szabadul. Az 52 éves férfi 1981. május 13-án a Szent Péter téren életveszélyesen megsebesítette a pápát. Egy amerikai tévécsatorna kétmillió dollárt ajánlott Agcának egy exkluzív interjúért. „Szégyen, hogy egy bűnözőt így gazdag sztárrá tesznek" – mondta az olasz Szabadság Népe párt frakcióvezetője, Maurizio Gasparri.

Olaszország számára az Agca-ügy tulajdonképpen már 2000-ben lezárult. A szentévben június 13-án Carlo Azeglio Ciampi akkori elnök aláírta a kegyelmi kérvényt. A törököt átvitték hazájába, és átadták az ottani igazságszolgáltatásnak. A szélsőjobboldali Szürke Farkasok egykori tagja Isztambulban tölti börtönbüntetését Abdi Ipekci újságíró 1979-es meggyilkolásáért.

A Szent Péter téren történt merénylet háttere máig nem tisztázott. Kétségtelen, hogy a profi gyilkos Agca leadta a három lövést. Még a téren elfogták, majd rövid eljárás után egy olasz bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Megbízójaként a bolgár titkosszolgálatokat nevezte meg, később azonban ellentmondásba keveredett vallomásával. A bíróságra menet a tévékamerák kereszttüzében hol ezt, hol azt vádolt. Új kijelentéseivel, javítgatásaival, ellentmondásaival olyan zűrzavart hozott létre, hogy a legtöbb gyanúsítottat bizonyíték hiányában el kellett engedni. Isten akarata végrehajtójának mondta magát, és élettörténetét egyre inkább a fatimai eseményekkel hozta összefüggésbe.

Korábban Portugáliában és Lengyelországban akart élni, legutóbb azt jelentette be, hogy Olaszországot választja új otthonául. A Times Online szerint Agca májusban azt mondta: „ha kiszabadulok, szeretnék megkeresztelkedni. Szeretném ezt az egész világ nyilvánossága előtt megtenni, a Szent Péter téren, pontosan ott, ahol rálőttem Wojtyła pápára."

A Vatikán számára az Agca-ügy már közvetlenül a történtek után lezárult. II. János Pál még kórházi ágyán megbocsátott merénylőjének, s később felkereste őt a börtönben. Agca – ahogy a pápa akkori titkára, Stanislaw Dziwisz leírta emlékezéseiben – nem kérte a pápát, hogy bocsásson meg neki. Sokkal inkább magyarázatot keresett arra, hogy profi gyilkosként hogyan mondhatott csődöt. „Egy kéz lőtt, egy pedig eltérítette a golyó útját" – mondta később. Ezzel úgy tűnt, egyetértett II. János Pál felfogásával, aki megmenekülését – a golyó egy milliméterre a létfontosságú szervtől állt meg – a fatimai Szűzanya beavatkozásának tudta be. II. János Pál szilárdan hitte, hogy neki köszönheti, hogy túlélte a merényletet, ezért a testéből kioperált két golyó közül az egyiket beépítették a fatimai szobor koronájába.

Vatikáni körök a KGB-t sejtették a megbízás mögött, de voltak más elméletek is. A merénylet azonban végül homály fedte be. Egyre inkább elhalványult a feltételezés, hogy Agca megtévesztő kijelentéseivel a háttérben állókat próbálta fedezni. Valószínűbbnek látszik az, hogy nem ismerte sem megbízóit, sem az indítékot. Ezzel azonban az is megkérdőjelezhető, hogy Agca egy jól fizető exkluzív interjúban új adatokat akarna vagy tudna megadni. Ha valóban ismerné és meg akarná nevezni valódi megbízóit, új élete az új szabadságban sejthetően nagy veszélybe kerülne – írja a Kathpress.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.