Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Michael Moser, a Stadler Szolnok Kft. ügyvezető igazgatója aláírta a Stadler Rail Group szolnoki beruházását elősegítő támogatási szerződést.

 

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Michael Moser, a Stadler Szolnok Kft. ügyvezető igazgatója aláírta a Stadler Rail Group szolnoki beruházását elősegítő támogatási szerződést.

 

Az eseményre 2008. szeptember 26-án, sajtótájékoztató keretében került sor a szolnoki Városházán. A Stadler üzemében a FLIRT vonatok gyártásához használt alumínium kocsitestek hegesztését végzik, a tervek szerint már 2008 végétől. A teljes kapacitással működő gyárban évi 200 alumínium kocsitest készül majd el részben az állami hozzájárulásnak köszönhetően. A cég 200 fő foglalkoztatására vállalt kötelezettséget.

A Stadler Rail Group tevékenységének fókuszában a regionális, az elővárosi és a helyiérdekű vasúti szektor, továbbá a villamos- és fogaskerekű járművek, illetve dízel-elektromos mozdonyok gyártása áll. A Csoport járműcsaládjának legismertebb tagjai a Budapest környéki elővárosi közlekedésben használt FLIRT (Fast Light Innovative Regional Turbo-train), az alacsonypadlós csuklós GTW és az RSI Regio-Shuttle vonatok.

A cég többek között a termékei iránt világszerte növekvő kereslet miatt döntött gyártókapacitásának növelése mellett. A beruházás után Szolnokon gyártandó kocsitesteket a belföldi értékesítés mellett jelentős arányban exportálja majd a Stadler. Az üzemben alkalmazottak létszáma a Magyarországról és a régióból érkező további megrendelések függvényében a gyártókapacitással arányosan növekedhet. A beruházás nemcsak új munkahelyeket teremt, hanem az egész közép-kelet-európai régióban egyedülálló technológiát és szaktudást is hoz Magyarországra.

A beruházás megvalósításában a Stadler a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatására is számíthat a Munkaerőpiaci Alapból nyújtott munkahelyteremtő és képzési támogatás formájában, mivel a fejlesztés egy magas munkanélküliséggel küzdő régióban valósul meg. Az erre vonatkozó támogatási szerződés megkötésének előkészítése folyamatban van.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ünnepélyes aláírás alkalmából hangsúlyozta: „Magyarországnak továbbra is vonzó befektetési célpontnak kell maradnia a fokozottabb gazdasági növekedés biztosítása és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében. Ehhez elengedhetetlen, hogy a magyarországi települések készek és alkalmasak legyenek a hazai és nemzetközi beruházások fogadására. Ezért jelentős siker, hogy Szolnokon ebben az évben már a második járműipari nagyberuházás valósulhat meg kormányzati támogatással."

A sajtótájékoztatón Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "A támogatási szerződés aláírásával szolnoki beruházásunk egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Ez hatalmas öröm a társaságnak, hiszen az alumínium kocsitesteket gyártó üzem létrehozásával a Stadler már nem csak motorvonatokat szállító partnerként lesz jelen a magyar vasúti piacon, hanem immáron egy jelentős nemzetközi befektetőnek is számít. Külön öröm számunkra, hogy a gyáralapítással hozzájárulhatunk a nagy tradíciókkal rendelkező magyar vasúti járműgyártó ipar jelentős fejlesztéséhez is.„

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük