2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Alsó-Ausztria: világszínvonalú tavaszi programok a palettán

4 perc olvasás

more-than-humans-tim-flach.jpegA La Gacilly Photo Festival képeiből:More Than Humans Tim Flach, © Lois Lammerhube

Európa leghíresebb fotó fesztiválja, kiállításban kifejezett időutazás, interaktív tárlat az élelmiszertermelésről, lenyűgöző piramisok – csak néhány abból a gazdag program-kínálatból, amellyel a tartomány várja a látogatókat. Érdemes a hosszabb-rövidebb kirándulásba egy kulturális kikapcsolódást is beiktatni, mindenki talál a saját érdeklődési körének megfelelő lehetőséget.

 

Badeni premier: La Gacilly Photo Festival

Szó szerint színpaddá alakul Baden városa 2018. június 8. és szeptember 30. között köszönhetően annak a nagyszabású fotó kiállításnak, amelyik első alkalommal állomásik a városban. Európa legszebb szabadtéri fotógalériája „Az ember és környezete“ témakört összesen 35 hatalmas méretű fotón dolgozza fel, mindegyik alkotást egy-egy világhírű fotós jegyzi. A kiállítás 2004-ben, Jaques Rocher francia fényképész kezdeményezésére indult világhódító útjára a fotós szülőfalujából, La Gacilly-ből, és évről-évre százezreket nyűgöz le a tematikus tárlat.

 

Idén elsősorban afrikai portréstúdiókban készült képek mesélnek a Szaharától délre élő emberek álmairól, de izgalmas fotóriportok mutatják be ember és állat megható, illetve meglepő kapcsolatát. Az ingyenes fesztivál igazi világszenzáció, összességében az embernek a békére és a sikeres életre irányuló vágyát jeleníti meg.

 

Bizánc és Nyugat – kiállításban kifejezett időutazás

Zarándokok, ereklyekereskedők, keresztes háborús katonák, tudósok, lovagok és hercegnők – mindannyian részesei annak az egyedi, izgalmas időutazásra hívogató kiállításnak, amely Schallaburg várában tekinthető meg 2018. március 17 és november 11 között. A tárlat különlegessége, hogy a világ minden tájáról – többek között a párizsi Louvre-ból, a velencei Szent Márk székesegyház kincstárából, a jeruzsálemi Izrael Múzeum és az athéni Keresztény és Bizánci Művészet Múzeuma gyűjteményéből származnak a kiállított tárgyak. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a kicsiknek is izgalmas kaland lesz felfedezni a középkort, átélni olyan eseményeket, amelyek meghatározták a világ történelmét. A kiállítás mediaguide segítségével német, angol, cseh, szlovák és magyar nyelven is követhető!

 

Miért éppen azt eszi a világ, amit?

Erre a kérdésre keresi a választ az időszakos interaktív kiállítás első fejezete, amelyik a gyönyörű Schloss Hof kastélyban tekinthető meg 2018.március 15-től november 18-ig. Többek közt megtudhatjuk, hogy a termőföld milyen nagy érték és milyen mértékben befolyásolja a klímaváltozás, hogy az élelmiszereknek csak nagyon kis hányada kerül a termőföldről az asztalra. Ma már ugyanis mindent feldolgozunk, ízesítünk. Elfelejtjük, hogy az étkezésünk tükrözi kultúránkat, hagyományainkat, értékrendünket, életstílusunkat – éppen ezért nem mindegy, hogy mit, mennyit, mikor és hol eszünk. A tárlat a táplálkozásnak ezt az összetett világát mutatja be, ugyanakkor elgondolkodtat jövőnkön.

 

Alsó-ausztriai Kertek Nyara – immár 8. alkalommal

A Duna-parti kisvárosban, Tullnban idén is megrendezik a nagysikerű kertek ünnepét, amikor kertészeti vállalkozások mutatkoznak be, az érdeklődők megcsodálhatják a Nemzetközi Kertépítő Szakvásár újdonságait, illetve Európa első ökológiai kertkiállítását. 2018. május 5. és szeptember 30. között a „Green Art” jegyében szebbnél-szebb kerti műalkotásokkal lehet majd találkozni városszerte. Számtalan kísérőprogram is lesz – a várost be lehet járni gyalog, bringával, ki ahogy szeretné.

 

Mamuz: lenyűgöző piramisok

A több mint 4000 éves gízai piramisokat már az ókori görögök is a világ hét csodája közt tartották számon – évente több ezer turista úticélja Egyiptom, hogy megnézzék ezeket a lenyűgöző építményeket. A mistelbachi MAMUZ ős- és ókortörténeti múzeum legújabb, 2018. március 3 és november 25 között látogatható izgalmas kiállítása éppen ebbe az ókori egyiptomi kultúrába nyújt betekintést. A „Lenyűgöző piramisok” elnevezésű tárlat szervezői a kicsikre is gondoltak – ők különböző tematikus foglalkozásokon is részt vehetnek. Nem kell tehát a messzi Egyiptomba utazni: a piramisok eljöttek Alsó-Ausztriába!

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.