2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amerikai függetlenek az április 4-én, azaz a mai napon kezdődő 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79061"><img class="image image-_original" src="/files/images/TitaMa%20(1).jpg" border="0" width="466" height="492" /></a></span>A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében öt helyszínen 25 nemzet 52 alkotását láthatja a magyar közönség. A többéves hagyományra visszatekintő Amerikai függetlenek szekció idén öt filmet foglal magában. <p> 

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében öt helyszínen 25 nemzet 52 alkotását láthatja a magyar közönség. A többéves hagyományra visszatekintő Amerikai függetlenek szekció idén öt filmet foglal magában.

 

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében öt helyszínen 25 nemzet 52 alkotását láthatja a magyar közönség. A többéves hagyományra visszatekintő Amerikai függetlenek szekció idén öt filmet foglal magában.

 

Látható lesz lírai Abraham Lincoln-film fekete-fehérben (Jobb angyalok), Nicholas Cage visszatérése a fajsúlyosabb színjátszáshoz (Joe), palesztin-izraeli házasságról szóló romantikus vígjáték (Csakis New Yorkban), rendőri túlkapást feldolgozó életrajzi film (Fruitvale Station) és egy tragédia okán felbolydult kisvárosi közösség drámája (Kékmadár).

 

Az Amerikai függetlenek blokk egyik különleges darabja az idei Sundance-en debütált Jobb angyalok (The Better Angels). A költői szépségű fekete-fehér film Abraham Lincoln gyerekkorának három évét és családi viszonyait mutatja be a vad Indianában: a nehézségeket, amelyek megedzették, a tragédiát, amely meghatározta egész életét, és a két nőt, akik megmutatták az utat a halhatatlansághoz. Az A. J. Edwards által írt és rendezett elsőfilmes mű a vizuális és narratív költészet eszközeivel mutatja be Lincoln világát, és elegánsan tálalja a korszakban uralkodó vezérelvet, a mértékletességet, illetve azokat a hatásokat, melyek a történelem egyik legkiemelkedőbb vezetőjének személyiségét formálták. Edwards egyébként állandó munkatársa Terrence Malicknek (Az élet fája, Az őrület határán), aki a film producere volt.

 

A sokoldalú David Gordon Green által rendezett Joe egyik érdekessége Nicholas Cage visszatérése a mélyebb karakterábrázoláshoz. A tavalyi Velencei Filmfesztiválon bemutatkozott és Arany Oroszlánra jelölt alkotás az Egyesült Államok déli részének kemény világában játszódó megváltástörténet. Joe a börtönt is megjárt favágóként próbál boldogulni, amikor találkozik Gary-vel, az alkoholista szülőktől és apja veréseitől szenvedő tinédzserrel. A fiú munkára jelentkezik nála, és ez a találkozás mindkettejük életét megváltoztatja. Gary szerepében Tye Sheridan-t (Az élet fája, Mud) láthatjuk, aki méltó párja Cage-nek, alakításáért meg is kapta Velencében a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat.

 

Igazi csemegének ígérkezik a tavaly készült – és Peace After Marriage címen is futó – Csakis New Yorkban (Only in New York) a jordániai származású, de Brooklynban nevelkedett Albuliwi testvérek rendezésében. A romantikus vígjátékban egy magányos palesztin fiú, Arafat számára a pornófilmek jelentik az egyetlen társaságot. Hogy szabaduljon pornófüggőségétől, a Névtelen Szexfüggők gyűléseire jár, és zöldkártya-házasságot köt egy izraeli lánnyal. Arafat szülei azonban hithű muszlimok, a lány családja pedig ragaszkodik a zsidó valláshoz, így kénytelenek átgondolni a tradíciók fontosságát. A film a Tribeca Filmfesztivál Kreatív Ígéret-díját nyerte el.

 

Megrázó valós eseményt dolgoz fel Ryan Coogler dokumentarista stílusú Fruitvale Station című elsőfilmje. A 22 éves afro-amerikai Oscar Grant III. (Michael B. Jordan) frissen szabadult a börtönből. Változtatni akar az életén: vissza akarja kapni barátnőjét, kislányát és régi munkáját, csakhogy soha többé nem megy haza. Szilveszter éjszakáján egy metróállomáson igazoltatás közben lelövi egy rendőr. A mobiltelefonokkal felvett túlkapás hatalmas vihart kavart 2009-ben. Coogler filmje a tavalyi Sundance-en elnyerte a zsűri nagydíját és az amerikai dráma kategória közönségdíját, de nagy sikert aratott Cannes-ban is.

 

Az elsőfilmes író-rendező Lance Edmands magával ragadó drámájában, a Kékmadárban (Bluebird) az iskolabusz-sofőr Lesley a műszak végén nekilát a szokásos ellenőrzésnek, de figyelmét eltereli a fagyos januári estében szokatlan esemény, egy felröppenő kékmadár, és elfelejti megnézni a busz hátsó traktusát. Ugyanekkor fejezi be a napi munkát Maria is, aki egyenesen a kocsmába tart, hogy megszabaduljon a rá nehezedő terhektől. Reggel mindkét nő ráébred, hogy figyelmetlenségük tragikus következménnyel járt. Az eset megtöri a fakitermelésből élő városka fagyott csendjét és felrázza a közösséget: családokat szakít szét és sorsokat köt össze. Az alkotást tavaly Karlovy Vary-ban Kristály Glóbuszra jelölték, amit aztán Szász János hozott el Edmands orra elől, de az ökumenikus zsűri díját megkapta a film, női szereplői pedig a legjobb színésznőnek járó trófeát nyerték.

 

Április 4-től öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban – 900, illetve 800 Ft-os áron – válthatók jegyek.

 

www.titanicfilmfest.hu

http://www.facebook.com/titanicfilmfest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.