Mikor soraimat olvassák, a Magyar Állami Népi Együttes már túl van az első amerikai fellépésén. 2013. szeptember 15-én Kaliforniában, a San Rafael-i Marin Centerben megkezdődött az együttes három hónapos észak-amerikai turnéja. December közepéig az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 70 helyszínen mutatják be a Magyar rapszódia –  Amerika című műsort.

 

Mikor soraimat olvassák, a Magyar Állami Népi Együttes már túl van az első amerikai fellépésén. 2013. szeptember 15-én Kaliforniában, a San Rafael-i Marin Centerben megkezdődött az együttes három hónapos észak-amerikai turnéja. December közepéig az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 70 helyszínen mutatják be a Magyar rapszódia –  Amerika című műsort.

 

Amerikai turnén a MÁNE.
A MÁNE rövid időn belül másodszor járja végig Észak-Amerikát, 2007-ben a Magyar Concerto című előadást kilencvenezren látták, és az amerikai koncertszervező cég már akkor jelezte, szívesen látná újra az együttest.

És most, 2013-ban 70 előadás az Egyesült Államokban New Yorktól San Franciscóig, illetve Kanada 7 városában – jelentette be egy rövid ízelítővel egybekötött sajtótájékoztatón Mihályi Gábor, a társulat művészeti vezetője.

„Ritkán adatik meg egy művészember számára, hogy a világ egyik legfontosabb és legmeghatározóbb „kulturális piacán" mutathassa be alkotásait. Ez velem néhány éven belül már másodszor történik meg. Az előző turné ismeretében hiszem, hogy az ez év őszi bemutatkozáson újra nagy sikere lesz együttesemnek. Hiszem, hogy az ottani magyar közösség mellett az amerikaiak tízezrei is – rácsodálkozva a magyar népzene és néptánc sokszínűségére – páratlan élményekkel gazdagodva mennek majd haza az előadások után. Fiatal művészeim tapasztalni fogják azt a fantasztikus érzést, ahogy Amerika-szerte kitüntetett érdeklődéssel és szeretettel fogadnak bennünket. Az öröm mellett természetesen erős izgalmi állapotban is vagyunk, hiszen az élet kitüntetettjeiként nemcsak tradicionális kultúránkat, nemcsak a magyar kultúrát, hanem hazánkat is képviseljük majd. Társulatom számára ez a közel száz nap óriási kihívás, de hiszem: maximálisan meg fogunk felelni az elvárásoknak" – mondta Mihályi Gábor művészeti vezető a sajtótájékoztatón.

Az idei turnéra szeptember 13-án indult a társulat: a 30 táncos, 6 zenész és 1 énekes szólista munkáját 6 fős műszaki stáb segíti. A MÁNE a tervek szerint az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatkozik be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

A társulat december 17-én tér haza.

 

A Magyar rapszódia – Amerika című előadás a műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát.

A rapszódia mint műfaj jellemzője a zaklatottság, az érzelmek, gondolatok szenvedélyes hullámzása, a kifejezés szabadsága.  Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg.

 

A Magyar rapszódia – Amerika zenei szempontból a magyar népzene régebbi rétegei mellett teret szentel a XIX században gyökerező csárdás és verbunkos zenének is. Ez az igen karakteres, semmivel össze nem téveszthető új műfaj, melynek származása és utóélete oda-vissza játszott a népi és a műzene mezsgyéjén, ereje miatt hatott a magyar és nem magyar kultúrára is: olyan alkotókra, mint Brahms, Berlioz és Liszt Ferenc.

 

Az előadást az teszi többek között egyedivé, hogy jó érzékkel egyensúlyoz a „látványosság" és az „intellektus" között. Dinamikus, monumentális, lírai és komor hangvételű tételei konzekvensen változó térrajzokkal párosulva forrnak szerves egységbe a zenével és a látvánnyal. A koreográfiák a műfaj legjobb példáit követve, nagy hangulatváltásokkal sorjáznak elénk. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, az egyes jelenetekhez gondolati-érzelmi többlettartalmakat rendelnek.

 

„A papíron, lemezeken és múzeumi raktárakban őrzött kincs halott, ha nem teljesítheti már a gyakorlatban megtartó hivatását…"

– vallják az alkotók nagy elődeik példáját követve.

 

Ezért a Magyar rapszódia – Amerika című produkció nemcsak művészi élmény, virtuóz látványosság, megérintő líra, mély érzelmeket kiváltó zenei gazdagság, hanem a néptáncos-népzenei hagyományokat tisztelő, de abban új lehetőségeket látó és kereső előadás, mely által az a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhat. Az előadás üzenete pedig segíthet abban, hogy a „ma embere" ne gyökértelen, számkivetett, érzelmeitől, hagyományaitól megfosztott túlélő legyen a XXI. század kopárra fésült szigetén.

 

A produkcióban közreműködnek:

 

Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Szólót énekel: Enyedi Ágnes 

Zeneszerzők: Herczku Ágnes, Kelemen László, Pál István, Radics Ferenc, Sebő Ferenc

Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Szappanos Tamás

Viselet- és jelmeztervező: Furik Rita

Fény- és látványtervező: Kovács Gerzson Péter

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Zenekarvezetők: Pál István, Radics Ferenc

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Varga Péter

Művészeti vezető: Mihályi Gábor

 

A Magyar Állami Népi Együttessel itthon, jövő év januárjában találkozhatunk a Magyar rapszódia hazai bemutatóján.

 

2014. január 24. péntek, 19:00

Budai Vigadó

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük