Ami a történelemkönyvekből kimaradt — Felszabadulástól a megszabadulásig

Mit jelentett nekünk együtt élni a szovjet katonákkal? Mit jelentett a hazájuktól távol élő névtelen szovjet katonáknak együtt élni velünk? Megértettük egymás sorsának kényszerűségét. Megindult a csencselés, barátságok szövődtek… éltünk, mert élni kellett, a politika nem nyomhatta rá mindenre a bélyegét.

Mit jelentett nekünk együtt élni a szovjet katonákkal? Mit jelentett a hazájuktól távol élő névtelen szovjet katonáknak együtt élni velünk? Megértettük egymás sorsának kényszerűségét. Megindult a csencselés, barátságok szövődtek… éltünk, mert élni kellett, a politika nem nyomhatta rá mindenre a bélyegét.

A kiállítás a közel 50 év szovjet csapatmegszállást helyezi más perspektívába. Ezúttal az Ember és a hétköznapok kerülnek előtérbe, a politika csak a hátteret szolgáltatja.

A szovjet katonák 30-40%-a oroszul sem tudott. Mások pedig azt sem tudták, hol vannak: itt létük alatt moszkvai idő szerint éltek, rubellel fizettek és csak oroszul beszéltek.

1990. november 3-án a szovjet Déli Hadseregcsoport gépesített lövészhadosztályának utolsó egységei elhagyták Veszprém térségét, felszabadult a Dunántúl. Burlakov vezérezredes búcsúbeszédében kiemelte, hogy büszke katonáira: az itt állomásozó hadosztályok „szabadították fel" a II. világháborúban Ukrajnát és Németországot, majd a veszprémi lakossághoz fordult, és bocsánatot kért a sok kellemetlenségért.

Ez az esemény Veszprém és környéke lakóinak életében jelentős változásokat hozott, a hátrahagyott épületek hasznosítása még most is folyamatban van. A tiszti lakásokat, a katonai kórházat felújították helyükre lakások épültek. Az egykori raktárépület ma a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság székhelye. A lőtéren és a hadi utakon most több mint tizenkét ország katonái gyakorlatoznak. A „ruszki laktanya" pedig a mai napig ezen a néven szerepel a köztudatban és a nem túl távoli események emlékét cirill betűs írásjelek idézik a Veszprém Megyei Levéltár téglafalán.

 

A kiállítás sok érdekességet rejt:

 

A tárlat együtt épült a lakossággal, akik emlékeikkel, saját gyűjtésükkel és személyes tárgyaikkal járultak hozzá a kiállítás sikeréhez. Kaptunk tőlük felhúzós borotvát, felhúzós foghúzót, ufóra emlékeztető porszívót, hűtőszekrényt, televíziót, búcsú ajándékokat, amelyeket a távozó katonák adtak ajándékba a helyieknek. Vannak kiállított egyenruhák, korabeli plakátok, jelvények, lőszer-konzerv, itt állították ki a híres aknavetőt (képünkön) is, amelyet a tapolcai hadtörténeti emlékparkból kölcsönözték.

 Kurátor: Molnár Jenő történész muzeológus

 

Helyszín: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, Veszprém 8200 Erzsébet sétány 1.

 A kiállítás látogatható: 2011. június 19.-2012. január 22.

 

Honlap: www.vmmuzeum.hu

 

Facebook: www.facebook.com/vmmuzeum

 A szovjet csapatok magyarországi állomásozásához kapcsolódó titkokról és érdekességekről tudhatnak meg többet a történelem iránt érdeklődők.

 

Ami a történelemkönyvekből kimaradt c. előadássorozat:

 

 

 

2011. november 6. vasárnap, 15 óra

 

Az egykori szovjet BARS híradóállomás a Hajag-hegyen.

 Előadó: Kizmus Szabolcs, amatőr történész, bunkerkutató

 2011. november 12. szombat, 15 óra

 A szovjet légierő magyarországi és ausztriai története

 Előadó: Vándor Károly, publicista, repüléstörténész, a Légierő társbérletben című könyv szerzője, A szovjet repülőtér titkai című állandó kiállítás megvalósítója.

 2011. november 19. szombat, 15 óra

 A Magyar Honvédség munkájáról, szerepéről a szovjet csapatok kivonulása után.

 Előadó: Szücs József mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka

  „1987-ben végeztem a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán Vezetéstechnikai szakon. Első beosztásom orosz adatfeldolgozó berendezés üzemeltető mérnök volt. 1992-95 között a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián szereztem diplomát. Több éven keresztül hadműveleti, majd parancsnoki beosztásokban teljesítettem szolgálatot. 1997-ben kerültem Veszprémbe az akkori Légierő Vezérkarhoz. A vezérkari tanfolyamot az Egyesült Államok Nemzeti Védelmi Egyetemén végeztem. Missziós feladatot 2009-ben Szarajevóban az EUFOR parancsnokság törzsigazgatójaként láttam el. Jelen beosztásom az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Nős, egy gyermek édesapja vagyok. És Hajrá MKB."

2011. november 26. szombat, 15 óra

 Különleges szovjet katonai bázis a Déli-Bakonyban

 Előadó: Gráczki László nyá. alezredes, a tótvázsonyi volt szovjet katonai bázis magyar őrségének egykori parancsnoka.

 Az előadás témája a közvetlen moszkvai irányítás alatt álló különleges szovjet bázis és az ott lévő katonai szervezet bemutatása, valamint a szovjet csapatkivonást követően az objektum őrzésére szervezett önálló őrszázad munkájának ismertetése.

 Az előadások helyszíne: Veszprém Megyei Múzeum, (Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

 

Információk: www.vmmuzeum.hu , www.facebook.com/vmmuzeum

 

Az előadások az adott napi kiállítás-belépővel látogathatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük