Augusztus 28-án végleg legördült a függöny a Vízi cirkusz – Atlantisz gyermekei című műsor szereplői mögött. Nemcsak itthon, hanem a világ számtalan országában is figyelemmel kísérték a budapesti vízi show sikerét. A néhány hónap alatt elért több mint kétszázezres nézőszám mindenkit lenyűgözött.

 

Augusztus 28-án végleg legördült a függöny a Vízi cirkusz – Atlantisz gyermekei című műsor szereplői mögött. Nemcsak itthon, hanem a világ számtalan országában is figyelemmel kísérték a budapesti vízi show sikerét. A néhány hónap alatt elért több mint kétszázezres nézőszám mindenkit lenyűgözött.

 

A siker titkaira igazán kíváncsi szakemberek (sokszor csak egy előadásnyi időre) ideutaztak, hogy megismerjék a Fővárosi Nagycirkusz leköszönő műsorának titkait. Itt volt például Tom Hopkins, a neves angol cirkuszigazgató, aztán Stephani Edelstein az egyik legnagyobb francia cirkusz vezetője. Körükben kifejezetten jól érezte magát a több ezer kilométernyi utazás fáradalmait magán viselő, de ennek ellenére élénken érdeklődő Bakyt Bokebaev, a kazah Állami Cirkusz direktora.

 

Jó választás, a cirkuszművészet üzeneteinek a dramaturgiailag legmegfelelőbb helyeken történő kihangsúlyozása, ez sikerünk titka – mutatott rá Fekete Péter cirkuszigazgató.

 

A búcsúzás időszakának legjobban elérzékenyült szakembere Murat Abduljaev – a Vízi cirkusz producere volt.

„A közönség szeretete mellett, a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai magas szintű munkájának köszönhetően egy elképesztő sikerszéria lenyűgöző emlékét visszük magunkkal" – mesélte könnyeivel küszködve, majd sietve hozzátette: „Nem gondoltam, hogy Budapestre kell jönnünk ahhoz, hogy rádöbbenjünk, műsorunk valójában milyen kincseket rejteget.

 

Emberemlékezet óta nem látott nézőszám-csúcs a Fővárosi Nagycirkuszban!

A cirkuszban 30-35 éve dolgozó munkatársak sem emlékeznek ehhez hasonlóra. A hetvenes években, a cirkusz megnyitásakor elő-előfordultak teltházas napok, hetek, de hogy öt hónapon keresztül teltházzal fusson egy előadás, arra nem volt példa sohasem.

 

Az Atlantisz gyermekei vízi cirkusz nézőszámai

Az elmúlt évek során szinte állandó volt a Fővárosi Nagycirkusz vendégeinek száma.

Az egyik legforgalmasabb időszakban (júliusban) 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ami a cirkusz több mint 50%-át töltötte meg. Ezzel szemben 2016-ban már átlagosan 1091 fő ült be, ezzel közel teltházzal üzemelt.

 

A Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez /lezárt helyek/, illetve fenntartva helyeket vis maior helyzetekre (például néhány napja egy agyműtéten frissen átesett, jegyet nem kapó gyermeknek és szüleinek okozhattak örömöt), körülbelül 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni.

 

2016 júliusában már átlagosan 1091 fő ült be az előadásokra

„A kiemelkedően megnövekedett nézőszám a közel egy éve megkezdett cirkuszmegújítási folyamatnak és az Atlantisz gyermekei című előadásnak köszönhető.  Az áprilisi átlagos nézőszám 36401 fő, a májusi 35894, összességében pedig április elsejétől július 31-ig 129762 fizető vendégünk volt. Jelenleg az augusztus 8-a utáni 24 előadásra 35 ezer ember vette meg a jegyét, ezzel pedig több mint 200.000 fölé fog emelkedni az Atlantisz gyermekeinek látogatottsága. Két nappal ezelőtt (augusztus 10-én) pedig, a hatalmas érdeklődés hatására ki kellett raknunk a „megtelt táblát", mivel minden helyünk elkelt, egészen augusztus végéig."

(Marosi Antal, Fővárosi Nagycirkusz)

 

2016. április 1-jétől július 31-ig 129 762 fizető vendég volt.

 

www.fnc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük