2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Április 1-jétől újra nyitva Százhalombattán a Régészeti Park – „Évezredes kultúrák nyomában”.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79043"><img class="image image-_original" src="/files/images/szHa%20(1).jpg" border="0" width="463" height="465" /></a></span>A téliesítés utáni előkészületi munkák befejeződtek, hogy a nyitásra a látogatók élvezhessék újra az őskori parkot. Így a rendezett környezet, berendezett házak, információs táblák, tájékoztatók, a halomsír kész a látogatók fogadására. <p> 

szha%20(1)A téliesítés utáni előkészületi munkák befejeződtek, hogy a nyitásra a látogatók élvezhessék újra az őskori parkot. Így a rendezett környezet, berendezett házak, információs táblák, tájékoztatók, a halomsír kész a látogatók fogadására.

 

szha%20(1)A téliesítés utáni előkészületi munkák befejeződtek, hogy a nyitásra a látogatók élvezhessék újra az őskori parkot. Így a rendezett környezet, berendezett házak, információs táblák, tájékoztatók, a halomsír kész a látogatók fogadására.

 

Indulhat az idei szezon, mely ismét gazdag, érdekes programokat kínál az egyéni és csoportos látogatóknak. Magyarország első őskori szabadtéri Múzeumában, a városnak nevet adó százhalmok területén a történelmi ismereteiket gazdagíthatják az ideérkezők. A 2700 éves halmok között újra életre kel a múlt, ahol a feltárt halomsírban a kor temetkezési szokását, szertartását is megmerhetik.

 

Megelevenedik az egykori környezet, az őskori élet, mely kikapcsolódást nyújt a természetet kedvelő, történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak. A megfogható múlt tárgyait akár el is készíthetik a látogatók, szőhetnek, fonhatnak, csontot is csiszolhatnak. A kézműves foglalkozáson megismerhetik a gyermekek az őskor embere által használt eszközöket, technikákat és alapanyagokat. Kérésre korbeli viseletbe öltözött vezetővel is barangolhatnak az őskori falvak között.

 

A gasztronómiát kedvelők korabeli receptek alapján készült ételeket kóstolhatnak, mint pl. az őskori sörös lencse, az óhallstatti babtál, a kőkorszaki egytálétel. A rekonstruált kemencében, helyben sütött őskori lepény pedig szintén a múlt ízvilágát idézi.

Az első szezonnyitó program április 17-én lesz, melyet Dr. Poroszlai Ildikó múzeumalapító emlékének szentelnek, ahova minden évben várják a százhalombattai nyugdíjas klubokat is.  A „Matrica" Múzeumban délután 14 órakor kerül sor az emléktábla koszorúzási ünnepségre, majd a vendégeket busz viszi ki a Régészeti Parkba. A program folytatásaként játékos „őskori nyuszi keresésére" kerül sor,

 

Májustól augusztusig minden hónap harmadik vasárnapján, Családi Napokon vehetnek részt immáron 18 éve a látogatók. A 10-17 óráig tartó rendezvényen kézműves foglalkozások, kiállítások, játszóházak, ételkóstolók előadások várnak kicsiket és nagyokat.

Május 18-án az első családi napon kerül most sor a Viselettörténeti napra, ahol régi korok viseleteivel, mindennapjaival ismerkedhetnek a családok. Mottója: „Lehet kockás, csíkos,sima, földig érő, fodros, kurta". A különleges „Divatbemutatón" Magyarországon is egyedülálló módon láthatják a kutatások alapján készült ruharekonstrukciókat.

A többi családi nap témája a „régészethez" kapcsolódik. Június 15-én az „Őskori régészkedő" ered „Az elveszett ásatási vödör nyomába". Július 20-án „Római kori régészkedő" ered Matricában a „Leletek után a föld és víz alól" után. Augusztus 17-én „Nem múlik el nyomtalanul" címmel a „Középkori régészkedő" nyomoz.

 

A nyári táborok sikere töretlen, ismét sok gyerek örömére kerülnek megrendezésre.

Július 14-19. között „Volt egyszer egy kemence…" címmel az őskorral és az őskori kemencékkel ismerkednek a gyerekek.

Augusztus 4-9. között pedig „Ehető és ehetetlen őskor" címmel a gasztronómiába merülhetnek el, így az őskori táplálkozással, élelemszerzéssel, ételkészítéssel is foglakoznak. A gyerekek mindig rengeteg élménnyel gazdagodnak a tábor ideje alatt és viszik magukkal a megszerzett tudást.

 

Szeptember 19-én a „Kutatók éjszakáján" a tudományos kísérletek titkaiba, és a kutatók világába pillanthatnak be az alkalmi tudósok. Október 1-3. között szakmai programként ismét megrendezik az „Oktatónapokat", ahol a kísérleti régészeti újdonságokkal foglalkoznak a régésztan-hallgatók és oktatók.

 

Október 18-án a Múzeumok Őszi Fesztiválján, a Szezonzárón ismét érdekességekkel várják a látogatókat.  A programok mellett a csoportoknak is sok lehetősége lesz az idén is felfedezni az őskort. A Múzeum célkitűzése, hogy minden battai gyerek jusson el a Régészeti Parkba is.

 

A Régészeti Park mellett várják a „Matrica" Múzeumba is a látogatókat, ahol az állandó kiállításon túl különleges időszaki kiállítások, előadások, múzeumpedagógiai és történelemórák, foglalkozások teszik gazdagabbá az itt tartózkodást.

Április 1-jétől október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig érdekes programok, történelmi barangolások várják a csoportos és egyéni látogatókat!

 

A turisták a pénztárban, a múzeumi boltban, prospektusokat kaphatnak, kiadványokat, ajándéktárgyakat vásárolhatnak.  Mindezek mellet a büfé kínálatával kiegészíti a kellemes tartózkodást.

 

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.