Árpa Attila utolsó simításait végzi az április 30-án érkező Argo2 című akció-vígjátékon. Az elmúlt hét végén tartották a film egyik zenei jelenetének szinkronfelvételét, melynek feljátszására valamint megkomponálására a rendező a világhírű Roby Lakatost kérte fel.

 

Árpa Attila utolsó simításait végzi az április 30-án érkező Argo2 című akció-vígjátékon. Az elmúlt hét végén tartották a film egyik zenei jelenetének szinkronfelvételét, melynek feljátszására valamint megkomponálására a rendező a világhírű Roby Lakatost kérte fel.

 

A hegedűművész 1984 óta külföldön él és dolgozik, a szakmai sajtó Paganinihez hasonlítja. Számos világsztárral dolgozott már együtt, akiknek egyike volt például Madonna, aki Roby kedvéért hegedült is. „Közel 20 éve történt, hogy nagyon kedves barátom Quincy Jones meghívásának köszönhetően, New Yorkban a Centrál parkban játszottunk a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében, ahol Madonna is fellépett. Akkor jött az ötlet a rendezőktől, hogy mivel az énekesnő korábban tanult hegedülni, adjunk elő valamit közösen a színpadon, végül a Monti csárdást játszottuk el."  – mesélte a művész.

 

„Szinte azonnal Robyra gondoltam. Hihetetlenül megtisztelő érzés, hogy nemcsak feljátszotta az adott zenéket, de külön az Argo2-re is komponált egy dalt. Mindehhez tudni kell, hogy az egyik kedvenc rendezőm Emir Kusturica, akivel Roby Lakatos már dolgozott is együtt. A szóban forgó jelenetek pedig ugyancsak ezt a hangulatot idézik." – nyilatkozta Árpa Attila.

 

A felkéréstől a stúdióban való megvalósításig mindössze két hét telt el. Roby Lakatos saját stílusára jellemzően a különböző féle cigányzenét ötvözi a jazz elemeivel, mindezt persze klasszikus és balkán hangzással keverve.

 

A rendező elmondása szerint igen nagy hangsúlyt fektetett a film zenéjére, éppen ezért a hegedűművész mellett, az adott műfajok legelismertebb hazai zenekaraival és előadóművészeivel dolgozott együtt az Argo2-ben. Olyanokkal, mint a Tankcsapda, Ganxsta Zolee és a Kartel feat. Fényes Ösvény, a Kerekes Band, az Irie Maffia, a Havasi Symphonic, a Buda Folk Band vagy az Infusion Trió.

 

„Lesznek még bőven meglepetések a sokak által régóta várt folytatásban.

Ahogy azt például Hitchcock vagy Tarantino csinálja, mi is becsempésztünk néhány stáb tagot a filmbe. Többek közt jómagam és a film producere, édesapám is felvillan egy nagyon rövid szerep erejéig. Annyit elárulok, hogy mi sem járunk sokkal jobban, mint a többiek.. „ – mondta Attila.

(Az Argo2-ről korábbi írásom lásd: http://euroastra.hu/node/82340)

 

Az Index.hu idén januárban szavazást indított, melyben arra volt kíváncsi, hogy az idei évben melyik filmet várják a legjobban. Az összeállításból egyértelműen kiderült, hogy 2015 a folytatások éve lesz, hiszen elsősorban jól bejáratott franchise-ok sokadik, nagy költségvetésű epizódjairól fog szólni. Idén kerül mozikba többek között a Mad Max 4, a Bosszúállók 2, a Jurassic Park 4, a Taken (Elrabolva) 3, a 24. James Bond, és a Mission Impossible 5 is.  A portál a nagy hollywoodi folytatásdömping mellé egy hazai gyártású akciófilm második részét is beválogatta listájába.

A szavazáson az Árpa Attila rendezte Argo2 elsöprő fölénnyel nyert, ezzel olyan kasszasikerre ítélt filmeket maga mögé utasítva, mint a Star Wars 7 vagy a Terminátor 5.

 

Árpa Attilát pont neve napján értesült a szavazás eredményéről.

„Ennél kellemesebb „ajándékot" tényleg nem kaphattam volna a filmrajongóktól. Nagyon örülök annak, hogy egy magyar film is felvehette a versenyt a felsorakoztatott produkciókkal, és hogy a közönség legalább annyira várja az Argo2-t, sőt mint kiderült jobban, mint a már jól ismert filmek folytatásait" – nyilatkozta a rendező.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tlAyUYNZBi4

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük