Május 16.-ig vége a hosszú hétvégéknek, de ha jól kalkulálunk, azt a két maradék hétvégi napot is kellemesen, tartalmasan tölthetjük el.

 

Május 16.-ig vége a hosszú hétvégéknek, de ha jól kalkulálunk, azt a két maradék hétvégi napot is kellemesen, tartalmasan tölthetjük el.

 

Rügyfakadás-Tavaszünnep, április 16-17.,            Gyenesdiás, Nagymező, www.gyenesdias.info.hu, tavaszköszöntő szabadtéri rendezvény: Föld napi túra, főzőverseny szabadtűzön – „régi korok konyhája", játékos programok. Varázshangok játszóház, lovas- és íjászbemutató, kő- és sodrófahajítás, népzene, lovas és huszárfelvonulás.

 

Helikon Ünnepségek, április 21-23., Keszthely, több helyszínen, www.balatonszinhaz.hu, a kétévente megrendezésre kerülő Helikoni Ünnepségek egyedülálló kulturális eseménye a Dunántúlnak, hazánknak, de talán Európának is. A nagyszabású rendezvénysorozat keretein belül 18 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt méri össze tudását több ezer középiskolás fiatal. A több helyszínen zajló bemutatók nyilvánosak, bárki szabadon látogathatja például a reggeltől koraestig tartó komolyzenei koncerteket, kórusfellépéseket, amatőr színházi előadásokat, moderntánc bemutatókat, néptánc és népzenei előadásokat. A versenyprogramon kívül az esti órákban komolyzenei és könnyűzenei koncerteken, színházi előadáson, táncházakon, vagy éppen spontán utcazenélésen szórakozhat nem csak a résztvevő fiatal korosztály, de a városba látogató minden érdeklődő.

 

Nemzetközi Föld Napja – Hévízi-tó túra, április 22., Hévízgyógyfürdő, főbejárat, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek tavaszi élővilágának megfigyelése. Találkozás: 14.30 óra Hévízgyógyfürdő, főbejárat, Dr. Schulhof V. stny.1.. Időtartam: 2 óra, hossza: 5 km. A túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vezeti. A részvétel ingyenes. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!    

 

Tavaszi madármegfigyelő nap, április 23.,             Siófok, Töreki tavak, Madármegfigyelő torony, www.bfnp.hu.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat a Töreki-tavakhoz. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével az érdeklődők megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső.

Találkozó időpontja: 10:00

 

Nemzetközi Föld Napja – 2016 év madara, április 23., Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, www.bfnp.hu; www.levendulahaz.eu, Ezen a napon a MME által kijelőlt év madarával is megismerkedhetünk egy szakember előadásán keresztül. Az előadás kezdete: 14.00 óra Az előadást tartja: Szinai Péter, a BfNPI zoológiai szakreferense Az előadáson és a foglalkozáson is a látogatók részére a részvétel ingyenes.

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67.

GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 – 16.00 óráig

 

Tájházak napja, április 23., Vörs, Tájház, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság húsvétkor is szeretettel várja az érdeklődőket a Vörsre, a tájházba. Kézműves játszóház, népi játékok, népzene, táncház várja az érdeklődőket. A Tájház ezen a napon díjmentesen látogatható. Helyszín: Vörs, Tájház GPS: 46°39,594'; 17°15,915' Időpont: 10.00 – 16.00 óra

 

Boldog Békeidők Hévíze április 28. – május 1., Hévíz, Deák tér, Festetics tér, Belváros, www.heviz.hu, Az ötnapos hévízi fesztivál „Boldog Békeidők Hévíze" címmel kívánja visszahozni a városba a békebeli korok hangulatát. A rendezvényen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát. Neves művészek, előadók, zenekarok műsora szórakoztatja a nagyérdeműt a több napos rendezvény alatt.

 

Balatoni Évadnyitó Keszthely, április 29. – május 1., Balaton-part Zenepavilon (Csik Ferenc sétány), www.balatonszinhaz.hu, Keszthely város turisztikai szezonnyitó ünnepsége már hosszú ideje május 1-én kerül megrendezésre. 2016-ban a programok egy teljes hétvégén át, péntektől vasárnapig tartanak kirakodóvásárral, vásári ételesekkel, borházakkal, gyermekprogramokkal, szórakoztató műsorokkal, koncertekkel. A május elsejei protokollprogram az ünnepélyes zászlófelvonással és a Balaton megkoszorúzásával már több évtizedes hagyomány. A rendezvények központi helyszíne a szezonnyitóra évről évre megszépülő Balaton-parti sétány és környéke.

 

Halászlé főző és horgász találkozó, április 30., Ábrahámhegy, Községi strand, www.abrahamhegy.hu, A találkozón egyéni és különböző tájegységekre jellemző receptek alapján készült halászlevek kóstolására várják a kedves vendégeket. Köszöntő és a halászlé kóstolás megnyitása: 13 órakor.

Kóstolójegy a helyszínen 10 órától vásárolható.

A rendezvény ideje alatt a gyerekeket légvár és kézműves foglalkozás várja. 14 órától: kispályás labdarúgó mérkőzések, és játékos sportversenyek.

A horgászversenyre a rendezvény napján 06.30-ig a helyszínen lehet nevezni, ifjúsági és felnőtt kategóriában, egy bottal, úszós, vagy fenekező készséggel, maximum 3 horoggal, és érvényes horgászengedéllyel.

 

Jókai bablevesfőző-verseny, április 30., Balatonfüred, Koloska-völgy, www.vaszaryvilla.hu, Jókai bableves főzőverseny Balatonfüreden. A Jókai Napok programjaként, rendezzük meg a nagy közönségsikernek örvendő Jókai-bableves főzőversenyt a Koloska-völgyben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Bakony-Balaton Geopark 2 távon geotúrákat vezet a környékre.

 

Oldtimer Show és Kalandjárók Kiállítás, Magyar Vasúttörténeti Park, Budapest, április 8-10., www.oldtimershow.hu, Az Oldtimer Show Kft. koncepciója, hogy a rendezvény területére belépők rengeteg ingyenes szolgáltatással és újdonsággal találkozzanak. Továbbra is ingyenes a gasztro utcában a kóstolás és a rengeteg gyerek program: ugrálóvár, népi játszótér, arcfestés, íjászat, jurta, kézműves foglalkoztatók, furulya oktatás, állatsimogató, kovácsműhely, vasútmodell és terepasztal kiállítás, kukoricamorzsoló, daráló és hagyományőrző termelő eszköz interaktív kiállítás, Csabai Tájház, stb. Lesz busz és teherautó kiállítás, USA autó kiállítás, Youngtimer autó kiállítás, traktor és stabil motor bemutatók, katonai járművek, gőzmozdonyok és vasúti kocsik. A Víztorony Parkban KGST Party és Oldtimer Találkozó lesz 3 napon át: több mint 500 db oldtimer jármű lesz látható a 10 hektáros rendezvényterületen! Ráadás a Kalandjárók Kiállítás és a vasárnapi Tuningautó Kiállítás.

 

Budapesti Tavaszi Fesztivál, ápr. 8-24., www.btf.hu, A nagyvilág kulturális és művészeti kiválóságainak 17 napig tartó budapesti seregszemléje során tucatnyi műfajban – zenekari és templomi hangversenyekkel, kamaraestekkel, áriakoncertekkel, operaelőadásokkal, a jazz, a crossover és a világzene kiválóságaival, valamint színházi, irodalmi, tánc-, balett-, népzenei és néptáncprodukciókkal, képzőművészeti programok széles skálájával – mutatkozik be a magas színvonalú kultúra. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztivál tizenhét napja alatt számos ős- és magyarországi bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program is lesz.

2016-ban több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a Müpa és az Operaház mellett a Zeneakadémia, a Bálna, a Pesti Vigadó, a Budapest Music Center, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. A továbbra is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében megvalósuló programsorozat Budapest meghatározó kulturális intézményeinek és helyszíneinek bevonásával folyamatosan szélesíti kínálatát.

 

23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris Park, április 21-24., www.konyvfesztival.com, A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével, kulturális programok sokaságát kínálja a nagyközönség számára. Író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket a budai Millenáris parkban, jól megközelíthető, igényes, zöld környezetben. Évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50.000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszönthetjük Budapesten.

 

20 éves a Duna-Dráva Nemzeti Park, március – október, Duna-Dráva Nemzeti Park, www.ddnp.hu, A jubileumi esztendőben is szakvezetéses túrákkal, gyerekprogramokkal, előadásokkal, valamint érdekes újdonságokkal – többek között az Élő természetvédelem című előadássorozattal – várják az érdeklődőket. A jubileumhoz kapcsolódóan „20 év, 20 túra" címmel túrasorozatot hirdettek meg, amelyekre március közepétől október közepéig a nemzeti park területén kerül sor.

 

Medvehagyma Fesztivál, április 8-10., Orfű, Kemencés Udvar, www.orfumuskatli.hu, A három nap alatt a felnőtteket és a gyerekeket is remek programokkal várja az orfűi Muskátli Vendéglő. A gasztronómiai rendezvényen az illatos medvehagyma és medvehagymás ételek mellett zene, színház, játékok, kisvonatozás, előadások, bemutatók, kiállítás és versenyek várják az érdeklődőket.

 

Borzsongás, április 29-30., május 1.,Villányi borvidék, www.villanyiborvidek.hu, Zsongó borudvarok a Villányi borvidék különböző pincészeteinél: zene, irodalom, film, gasztronómia, gyermekfoglalkozások, tánc, majális, Bor-Ász labdarúgó mérkőzés

 

Tavaszi Etyeki Piknik, április 9., www.etyekipiknik.hu; www.facebook.com/etyekipiknik, A Tavaszi Etyeki Piknik – a rendezvény már ismert filozófiája szerint – az évszakra jellemző gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. Lesznek gourmet sonkák, helyi sajtok, kalácsok, házi sütemények és szörpök, a pincékben pedig etyeki és a Kárpát Medence területéről érkező vendégborászok nedűit lehet kóstolni. A bor iránt komolyabban érdeklődők rendhagyó pincetúrán vehetnek részt, a Fonó Présház hazánk legjobb népzenészeit hozza majd el, több helyen koncertek, kulturális- és gyermekprogramok szórakoztatják majd a közönséget.

 

II. Kucsmagomba Fesztivál, április 15-17., Várgesztesi Villapark, http://www.napora.hu/elemek/gomba_fesztival.html, A Villapark Budapesttől mindössze 70 km-re, a Vértes hegység ölelésében, csendes zöldövezetben, friss levegőjű erdők és gyönyörű tavak közelében található. A 25 hektáros parkban gazdag növényvilág, nagy zöldfelületek, csend és nyugalom várja a vendégeket.
A 3 napos fesztivál alatt lesznek kucsmagomba túrák, előadás a gombászéletről és az ehető gombákról, de lehetőség lesz közvetlenül eszmét cserélni a tapasztalatokról.

 

IX. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, április 29-május 1., Agárd, www.velencei-to.hu, Egyszerre négy témát felölelő fesztivál, gazdag kulturális-, zenei-, és sport-programokkal több helyszínen, mely célja, hogy megmutassa, a Velencei-tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük