A munkahelyen elérhető technológia elavult a magánéletben használt eszközökhöz képest. Az alkalmazottak sokkal jobban élvezik, ha az irodán kívül dolgozhatnak. A dolgozók izgalmasnak tartják a kiterjesztett (AR) és a virtuális valóság (VR), valamint a mesterséges intelligencia (AI) munkahelyi lehetőségeit. A fiatalok álláskeresésében már kulcsszerepet játszik a rendelkezésre álló technológia

 

A munkahelyen elérhető technológia elavult a magánéletben használt eszközökhöz képest. Az alkalmazottak sokkal jobban élvezik, ha az irodán kívül dolgozhatnak. A dolgozók izgalmasnak tartják a kiterjesztett (AR) és a virtuális valóság (VR), valamint a mesterséges intelligencia (AI) munkahelyi lehetőségeit. A fiatalok álláskeresésében már kulcsszerepet játszik a rendelkezésre álló technológia

 

A Dell bemutatta az Intellel közösen készített „Future Workforce Study" című tanulmányának1 eredményeit, amely a modern munkahelyeket formáló globális technológiai trendeket vizsgálta Európában és Dél-Afrikában. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált régiókban az alkalmazottak majdnem fele véli úgy, hogy jelenlegi munkáltatójuk nem használja ki kellőképpen a legújabb technológia nyújtotta lehetőségeket.

 

A PSB kutatóintézet a jövő munkaerőpiacát elemző 2016-os tanulmány elkészítéséhez 10 ország 4000, teljes munkaidőben alkalmazott dolgozóját kérdezte meg, akiket kis-, közép- és nagyvállalatok foglalkoztatnak. Az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Dél-Afrikában megkérdezettek közül sokan nem hisznek abban, hogy a következő öt éven belül okosirodában dolgozhatnak majd. Emellett úgy érzik, hogy innováció tekintetében a jelenlegi munkahelyükön alkalmazott technológia elavult a privát eszközeikhez képest. A felmérés azt mutatja, hogy az új technológiák megjelenése nagy hatással van a dolgozók munkáltatójukkal szembeni elvárásaira, így az olyan munkahelyek, amelyek nem vezetnek be újításokat, lemaradhatnak.

 

A technológia már eddig is jelentős befolyással volt a munkahelyi kommunikációra: sokan, különösen a dél-afrikai ezredfordulós generáció megdöbbentően nagy része, 67 százaléka véli úgy, hogy hamarosan a személyes találkozók felett is eljár az idő. A közeljövőben viszont olyan innovatív technológiák válhatnak létfontosságúvá a munkahelyeken, mint a dolgok internete (IoT) vagy a virtuális valóság (VR), és lehetnek hatással az együttműködésekre, illetve a munkavégzés hatékonyságára.

 

„A mai munkaerő egyre inkább elvárja, hogy a cégek zökkenő nélkül és biztonságos módon integrálják a legújabb technológiákat a munkahelyi életbe. Az alkalmazottak személyes élményeiken keresztül már tudják, hogy az újítások hogyan segíthetik munkájukat. Sőt, szeretnék a legújabb fejlesztéseket használni, hogy produktívabbak legyenek. Ez sok munkáltatónak ijesztően nagy feladat, ám valójában a vállalatok számára egy elmulaszthatatlan üzleti lehetőség, ha az élen akarnak járni a jövő munkahelyei között" – mondta PJ Dwyer, a Dell ügyfélmegoldásokért felelős részlegének régióvezető alelnöke.

 

A tanulmány kiemelt eredményei:

  • Az eredmények szerint az alkalmazottak, főleg Dél-Afrikában (67 százalék) és az Egyesült Királyságban (47 százalék) úgy érzik, az irodai technológia nem elég „okos". Bár a dolgozók készen állnak arra, hogy a vállalatok bevezessék a legújabb technológiákat, mint például az irodai hőmérséklet és fényviszonyok adatokon alapuló vezérlését, vegyesek az azzal kapcsolatos várakozások, hogy ezek öt éven belül meg is valósulnak-e.
  • A távoli munkavégzés az alkalmazottak számára egy olyan megoldás, amely javítja az életminőséget és a hatékonyságot, a technológia pedig egy létfontosságú eszköz, ami mindezt lehetővé teszi. A technológiai fejlesztések már eddig is nagy hatással voltak a modern életformára. A távmunkában dolgozó németek 95 százaléka, míg a brit mobil munkaerő 87 százaléka vallja magát boldognak munkájában. A technológia révén változott az emberek életmódja, ez pedig hatott a munkastílusukra és a munkamódszereikre is. A változások miatt a munkaadóknak figyelembe kell venniük a rugalmasabb munkabeosztás bevezetését, hogy lépést tartsanak a tendenciákkal, és eleget tegyenek a mobil munkaerő igényeinek.

Az alkalmazottak azzal is tisztában vannak, hogy az új munkabeosztási formákhoz biztonsági és infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lesz. Az európai és dél-afrikai válaszadók a magas szintű biztonsági rendszert nevezik meg a legfontosabb új technológiának.

  • A virtuális (VR) és a kiterjesztett valóságra (AR) épülő technológiák hamarabb megjelenhetnek a munkahelyeken, mint gondolnánk, hiszen az európai és dél-afrikai munkavállalók 61%-a már hajlandó lenne VR-t vagy AR-t használni munkájuk során. Az új technológiák leggyakoribb felhasználási módjai közé az alábbiakat sorolták a válaszadók:
    • készségfejlesztés valósághű, virtuális környezetben (25 százalék),
    • problémamegoldás vagy új ötletek generálása 3D-s vizualizáció segítségével (18 százalék),
    • illetve az lenyűgöző ügyfélprezentációk tartása (15 százalék).

Továbbá az európai és dél-afrikai alkalmazottak több mint fele (52 százalék) úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) bevezetése megkönnyítené a munkájukat.

  • A technológia komoly szerepet játszik a tehetséges munkaerő felvételében és megtartásában, főleg az ezredfordulós generáció esetében. Németországban a fiatalok 79 százaléka állítja, hogy a modern technológia megkönnyíti feladataik elvégzését. Nem meglepő tehát, hogy nagy részük akár ki is lépne a munkahelyéről, ha a munkáltató által biztosított technológia nem érné el a szükséges színvonalat (a francia ezredfordulós generáció mintegy fele nyilatkozott így). Az európai és dél-afrikai fiatalok (Franciaországban akár 86 százalék) döntését állásajánlat esetén az adott cégnél rendelkezésre álló technológia is befolyásolja.

1 A Dell és az Intel tanulmánya a jövő munkaerejéről – 2016. A Dell és az Intel a Penn Schoen Berland kutató- és tanácsadócéget bízta meg a kvantitatív felmérés elvégzésével. 2016. április 5. és május 3. között 3801, teljes munkaidőben (heti 35 munkaóra fölött), kis-, közép- és nagyvállalatoknál foglalkoztatott alkalmazott vett részt a felmérésben, 10 országból (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Japán, Brazília, Kína, India, Kanada és Dél-Afrika). Hét ágazatban tevékenykedők vettek részt a kutatásban: oktatás, államigazgatás, pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, gyártóipar, média és szórakoztatás, valamint kiskereskedelem. A kutatásba mélyebb betekintést nyerhet a www.Dell.com/workforcestudy oldalon, valamint a közösségi médiában: #FutureWorkforce

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük