2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aranyékszerek

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98184"><img class="image image-preview" src="/files/images/Szent%20Eligius.jpg" border="0" alt="Szent Eligius" title="Szent Eligius" width="220" height="258" /></a><span style="width: 218px" class="caption"><strong>Szent Eligius</strong></span></span>Ékszerüzletek kirakataiban, újsághirdetésekben gyakran látható a következő mondat: Vétel és eladás grammonként 5.000 - 15.000 forintos áron. Hogy lehet ekkora árkülönbözet, amikor az ékszer alapanyaga, a színarany árutőzsdei cikk? Világpiaci ára ingadozik ugyan, de megközelítőleg sem ilyen mértékben. Ennek a kérdésnek jártam utána.

Szent EligiusSzent EligiusÉkszerüzletek kirakataiban, újsághirdetésekben gyakran látható a következő mondat: Vétel és eladás grammonként 5.000 – 15.000 forintos áron. Hogy lehet ekkora árkülönbözet, amikor az ékszer alapanyaga, a színarany árutőzsdei cikk? Világpiaci ára ingadozik ugyan, de megközelítőleg sem ilyen mértékben. Ennek a kérdésnek jártam utána.

Szent EligiusSzent EligiusÉkszerüzletek kirakataiban, újsághirdetésekben gyakran látható a következő mondat: Vétel és eladás grammonként 5.000 – 15.000 forintos áron. Hogy lehet ekkora árkülönbözet, amikor az ékszer alapanyaga, a színarany árutőzsdei cikk? Világpiaci ára ingadozik ugyan, de megközelítőleg sem ilyen mértékben. Ennek a kérdésnek jártam utána.

   Az aranyékszer különleges áru. Divatcikk és szezonális cikk. Értékesítése szoros összefüggést mutat a gazdasági élettel, az életszínvonal alakulásával, az inflációval. Árát befolyásolja a rárakodó adó és vám, a kereskedelmi árrések, a megmunkálás díja. Ebben nagy eltérés mutatkozik más termékekhez képest.

   Az előállított karkötőnek, láncnak, gyűrűnek, fülbevalónak, brossnak magukon kell viselniük a kézi, a művészi munka jegyeit. Egyes műveletek gépesítése célszerű lehet, de szűk határok között. A készterméknek nem szabad elveszíteniük a kézi munka jegyeit. Ellenkező esetben az értékesítés csak a törtarany árában lehetséges.

   Más árucikknél a fajlagos anyagfelhasználás csökkentése egyértelműen kívánatos, nyereséget növelő tényező, ha a termék használhatóságát nem befolyásolja. Az aranyékszerek esetében ez kifejezetten káros. A vásárló ajándékot vesz és nem mindegy, hogy 20, vagy 40 grammos arany karkötőt kap a menyasszony, a feleség. Az ékszer ára elsősorban a súlyától függ.

   Az aranytárgyak csak a hatóság által meghatározott finomságban készíthetők, forgalmazhatók, importálhatók, exportálhatók. A finomság azt mutatja, hogy egységnyi termékben hány gramm színarany van. Mérőegysége a karát. A 24-karátos színarany puha, képlékeny, sérülékeny, karcolódik, deformálódik. Ékszert nem lehet készíteni belőle. A 22-karátosból csak érméket állítanak elő. Ékszert a 18-, vagy a 14-karátos aranyból gyártanak. Vigyázat! A szakma a 6 és 8 karátos ékszert nem tekinti aranyból valónak, bár egyes kereskedők ezeket is aranyként árusítják.

   A színaranyat tehát ötvözni kell. Az ötvözőfém általában ezüst. Ritkábban ezüst és vörösréz, ezüst és sárgaréz, vagy palládium és sárgaréz. Ez utóbbiakból készül a vörösarany, a zöldarany és a fehérarany

   Az ékszerkészítés alapanyaga, a lemez, huzal, rúd importárú, mivel aranybányánk nincsen. A Magyar Nemzeti Bank pincéjében van egy szinítőmű, ahol a lakosságtól felvásárolt törtaranyat újra és újra fel lehet használni, de az ilyen módon előállított tömb mennyisége folyamatosan csökken. A tömbaranyból lemezt, huzalt, rudat és más félkészterméket a Magyar Pénzverő Zrt. készíti.

   A színarany beszerzési forrása többnyire a londoni tőzsde, az árakat amerikai dollárban folyamatosan közlik. Más forrás is létezik, ebben a termékkörben is van feketegazdaság, csempészet, hamisítás. Az ilyen úton beszerzett anyagok nehezen értékesíthetők, különösen nagyobb mennyiségben.

   Az illegálisan behozott ékszert valamilyen módon fémjelezni kell. Fémjel nélkül kevés ember vásárol ékszert, egy jelzés nélküli tárgyról azt sem lehet tudni, hogy hány karátos, vagy esetleg hamis. A fémjel beütője is hamisítható, de kevés olyan vésnök van hazánkban, vagy külföldön, aki ilyen beütőket egyáltalán el tud készíteni. A fémjelezésre külön szervezet létezik, a Nemesfémvizsgáló és Nemesfém Hitelesítő Intézet.

  Az ékszerészek és aranyművesek védőszentje Szent Eligius, Noyon püspöke. Maga is képzett ékszerész és iparművész, Kr.u. 600-660 körül élt. I. Dagobert frank király részére készített díszes trónszéke a párizsi Louvre-ban látható.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.