2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aranyos augusztus

4 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42900"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sajt__k__zlem__ny20100830_Aranykereslet[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="46" /></a></span>Az aranyárfolyam nyár eleji konszolidációját lassú, de biztos növekedés követte augusztusban. A 4%-os, egy hónapon belüli áremelkedést követően a június végi történelmi rekord már csak karnyújtásnyira van. Amint az akkori 1.257 dolláros unciánkénti rekordszintet áttöri a jegyzés, a megugró technikai kereslet gyors ütemben 1.275 dollárig is hajthatja a sárga fém kurzusát - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> . <p>

Az aranyárfolyam nyár eleji konszolidációját lassú, de biztos növekedés követte augusztusban. A 4%-os, egy hónapon belüli áremelkedést követően a június végi történelmi rekord már csak karnyújtásnyira van. Amint az akkori 1.257 dolláros unciánkénti rekordszintet áttöri a jegyzés, a megugró technikai kereslet gyors ütemben 1.275 dollárig is hajthatja a sárga fém kurzusát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az aranyárfolyam nyár eleji konszolidációját lassú, de biztos növekedés követte augusztusban. A 4%-os, egy hónapon belüli áremelkedést követően a június végi történelmi rekord már csak karnyújtásnyira van. Amint az akkori 1.257 dolláros unciánkénti rekordszintet áttöri a jegyzés, a megugró technikai kereslet gyors ütemben 1.275 dollárig is hajthatja a sárga fém kurzusát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Miután az idei év első hat hónapjában 14%-ot emelkedett az arany árfolyama, számos szakértő számított egy határozottabb visszarendeződésre a nyári uborkaszezon során. A konszolidáció azonban csekély mértékű lett, és az árfolyam már augusztusban – jóval az októberben várt, szezonális keresletnövekedés beköszönte előtt – megkezdte ismételt menetelését. Az aranyár mind keresleti-fundamentális okokból, mind chart-technikai támaszait tekintve rendkívül stabil. Egy lehetséges markáns árcsökkenésnek jelenleg semmi jelét nem látni, éppen ellenkezőleg! Az is erősíti a bika hangulatot és a további árnövekedés valószínűségét, hogy az elmúlt hetekben még úgy is tudott emelkedni az árfolyam, hogy az utóbbi időszak eufórikus aranyláza mára valamelyest lehiggadt. A piac tehát nemcsak hogy nem túlfűtött, hanem inkább belső erőtől duzzad. Mindez biztató jel a jövőre nézve, ami az elkövetkezendő 6-12 hónapban 1.300 és 1.500 dollár/uncia közötti prognózisra ad lehetőséget.

Az aranypiaci fundamentumok mellett mindig érdemes szemmel tartani a technikai elemzés indikátorait is. A technikai elemzés mintákat keres és értelmez az árfolyam múltbeli grafikonjában, és e szerint prognosztizálja a jövőt. Az arany grafikonjából levezethető, hogy jelenleg 1.200, de még határozottabban 1.150 dolláros unciánkénti aranyárnál egy alsó támasz húzódik. Ezen árszintet lefelé áttörve technikailag gyors ütemben csökkenhetne a nemesfém jegyzése a következő támasz-szintekig, amelyek 1.125, 1.100 vagy még lejjebb, 1.075 dollárnál találhatóak. Egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy jelenleg minden 1.200 dollár alatti ár gyakorlatilag azonnali aranyfelvásárlási hullámot vált ki az ázsiai (Indiában, Kínában, Dél-kelet Ázsiában és az Öböl-államokban) fogyasztóknál.

Legfrissebb második negyedéves adatok az arany piacáróL

Az Arany Világtanács (World Gold Council) legfrissebb negyedéves statisztikái szerint éves összehasonlításban világszerte 36%-kal 1.050 tonnára (2009. II. né.: 769,6 t) nőtt az arany iránti nyersanyagpiaci kereslet, ami nagymértékben az arany befektetési célú felhalmozásának volt köszönhető. A háromhavi kereslet dollárban számított értéke a nemesfém árfolyam-növekedésének eredményeként 77%-kal 40,4 milliárd dollárra növekedett 2009 második negyedévéhez képest.

Az aranybefektetések iránti kereslet a 2009-es második negyedévi 245,5 tonnáról 534,4 tonnára több mint megduplázódott (+118%), ami döntő részben az arany-ETF-eknek (tőzsdén kereskedett alapok) köszönhető, hiszen ezek 414%-os növekménnyel mindösszesen 291,3 tonna aranyat vásároltak. Egyidejűleg fizikai aranyból befektetési rudak és érmék formájában 243,1 tonna, vagyis 29%-kal több talált gazdára, mint egy évvel korábban. 121%-os növekedéssel a fizikai arany piacának egyik legnagyobb ütemben növekedő régiója Kína, ahol 14,7 tonna (2009. II. né.) után 37,7 tonna befektetési aranyrúd és érme került 2010. második negyedévében a magánportfoliókba.

Az ékszeripari kereslet az emelkedő nyersanyagár ellenére igyekezett tartani magát, és 408,7 tonna alapanyagot fogyasztott, ami mindössze 5%-os csökkenés az egy évvel korábbi adathoz képest. Ebből a világ legnagyobb ékszerpiacán, Indiában 123 tonna ékszeraranyra mutatkozott kereslet, ami 2%-os mínuszt jelent, még ha a magasabb aranyárfolyam miatt 216 milliárd rúpiára, 20%-kal bővült is az indiai ékszerpiac. A kínai ékszerfogyasztás 5%-kal 75,4 tonnára gyarapodott.

A szórakoztató ipar fokozatos újbóli erőre kapásával 14%-kal gyarapodott az arany ipari célú kereslete is 107,2 tonnára az egy évvel korábbi 2009. második negyedévi adatokhoz képest.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük