2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Arcélek, útszélek

4 perc olvasás

arcel.jpgÁprilis 26-tól vetítik a hazai mozik Agnès Varda és JR sokszorosan díjazott filmjét. Több közös vonás van az idén 90 éves Agnès Vardában, akinek egyedi filmművészeti vízióját az ötvenes évektől kezdve világszerte ünneplik a lelkes filmszeretők, valamint az Instagramon több, mint egymillió követővel rendelkező, 35 éves fényképész/street artist JR-ben, mint elsőre gondolnánk.

 

Mindketten életreszóló szenvedéllyel foglalkoznak a képekke

l, megalkotásuk módjával, elhelyezésükkel és megosztásukkal. Agnès a játékfilm és a dokumentumfilm műfajában éli meg ezt, JR pedig a világ számos pontján feltűnő, gigantikus szabadtéri fotóinstallációi által. Amikor a Varda régi rajongójának számító JR felkereste Agnèst Rue Daguerre-i otthonában, mindketten azonnal tudták, hogy együtt akarnak dolgozni.

 

Az ARCÉLEK, ÚTSZÉLEK kettejük szívmelengető utazását mutatja be a vidéki Franciaország tájain, és a hihetetlen, gyengéd barátságot, ami útjuk során kettejük között szövődött. Varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie.

 

Fesztiváldíjak

A legjobb dokumentumfilm közönségdíja, Toronto (2017)

Oscar-jelölés a legjobb dokumentumfilm kategóriában (2018)

Independent Spirit díj (2018)

Cinema Eye Honors díj (2018), csaknem az összes jelentős filmkritikus kör díjazottja.

A film eddig 32 nemzetközi filmes díjat és 32 jelölést kapott.

 

Agnès Varda 1928-ban a belgiumi Ixelles-ben született és itt nőtt fel négy testvérével.

1940-ben a családja Dél-Franciaországba költözött a világháború elől menekülve. Tinédzser éveit Sète-ben töltötte, majd Párizsba költözött, ahol az École du Louvre hallgatója volt és fényképezést tanult az École de Vaugirard esti képzésén. Varda 1948-ban kezdett fotósként dolgozni Jean Vilar oldalán, a neves színész és színházi rendező ekkor alapította meg az Avignon-i Színházfesztivált, majd később a párizsi Théâtre National Populaire-t. Varda első saját kiállítását 1954-ben a saját udvarán rendezte meg. Ugyanabban az évben kezdett filmezni autodidakta módon. Megalapította többedmagával a Ciné-Tamaris nevű céget, és megrendezte első játékfilmjét Párbeszéd címmel, mellyel kiérdemelte a „francia új hullám nagyanyja” titulust. Azóta számos rövidfilmet és egész estés filmet rendezett, játékfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt. 2003-ben vizuális művészi karrierjét is megkezdte a velencei Biennálén. Varda Párizs 14. kerületében, a Rue Daguerre-en lakik. Férje az 1990-ben elhunyt, szintén filmes Jacques Demy volt. Közös gyermekük Rosalie Varda-Demy, aki jelmeztervezőből látványtervező és producer lett; valamint Mathieu Demy, színész és rendező.

 

JR 1983-ban született Párizs mellett, jelenleg Párizs és New York között ingázva él. 2001-ben talált egy kamerát a párizsi metróban és dokumentálni kezdte élményeit a metróban és a háztetőkön, majd a fotókat kültéri városi falakra ragasztotta. Ez vált védjegyévé munkássága kezdetén, mely nagyrészt óriási méretű fekete-fehér fotókból áll. JR szabadon állítja ki munkáit világszerte, olyan emberek figyelmét is felkeltve, akik alapvetően nem járnak múzeumba. Fotói arcokat és emberi történeteket mutatnak be a francia külvárosoktól kezdve

Törökországig, a Times Square-től a párizsi Pantheonig, a kenyai gettóktól a brazil favellákig. Miközben a képeket felragasztja, a helyi közösség tagjai is részt vesznek a művészi folyamatokban, és semmi nem különíti el az alkotókat a befogadóktól. Mivel ő maga anonymus marad, és soha nem magyarázza el hatalmas képeit, bőven hagy teret a befogadásra tárgya / hősei és a járókelők / értelmezők találkozására. JR munkájának esszenciája: kérdéseket feltenni.

 

Arcélek, útszélek

Francia dokumentumfilm magyar felirattal, 2017

Bemutató 2018. április 26-án a magyarhangya forgalmazásában.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hNZ4FiLATnI

https://magyarhangya.hu

https://www.imdb.com/name/nm0889513

https://www.facebook.com/JRartiste

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.