Ardai Ildikó a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, majd az évek során számos díj tulajdonosa lett. Kiállítása 2013. november 24.-ig látható a Szabad sajtó úti, Budapest Kiállítóterem-ben.

 

Ardai Ildikó a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, majd az évek során számos díj tulajdonosa lett. Kiállítása 2013. november 24.-ig látható a Szabad sajtó úti, Budapest Kiállítóterem-ben.

 

Textilszobrait szizálból, majd fűzvesszőfonással készítette. Egyéni kiállításai Helsinkiben, Bécsben , Budapesten, Torontoban, Kőszegen voltak, művei budapesti, pécsi, szombathelyi közgyűjteményben is megtalálhatóak. Műveivel találkozhatunk még többek között a Hilton szállóban, a Gellértben, vagy a Békéscsabai Önkormányzat épületében.

 

"Ardai Ildikó az az egyedülálló személyiség a magyar textilművészet területén, aki a műfaj minden ágában meghatározóan és folyamatosan van jelen, több mint negyven esztendeje. Ez a jelenlét már önmagában is páratlan, és akkor még nem is említettük művészetének sokrétegűségét. Nem szokott ugyanis előfordulni, hogy egy művész a tértextil területén, a modern design térfelén és az archaikus technikán alapuló, népművészeti újjáéledés terén egyaránt a legjobbak közül való.

Ardai Ildikó egész munkásságára jellemző, hogy ő az, aki a tárgyalkotó művészek között talán a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet-magasművészet között, amit végül is a Bartók-féle ideának tartunk. Mindez igaz volt már a hetvenes évektől, ahogy a népművészeti formanyelvet értelemszerűen – azaz alkotóian – interpretálta. A tradicionális kézművesség mai funkciói mások, a feladatok és célok eltűntek, s vele a népművészet, mint olyan kihalt, vagy legalábbis hagyományos formái nem élők. Ardai számára mindig rendkívül fontos volt a formálás eredeti alkotórészeihez való visszanyúlás, ami ráadásul eredetileg természeti formákhoz vezethető vissza." Fitz Péter, részlet a könyv bevezetőjéből.

 

Budapest Kiállítóterem: 1056 Szabad sajtó út 5.

 

 

www.budapestgaleria.hu

www.artportal.hu

 Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük