A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár — http://www.blvk.hu/  —  nyerte el az „Év Könyvtára 2009" címet. Az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adta át 2009. október 4-én az intézmény vezetőjének, Gyöngyösi Zsuzsannának.

 

A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár — http://www.blvk.hu/  —  nyerte el az „Év Könyvtára 2009" címet. Az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adta át 2009. október 4-én az intézmény vezetőjének, Gyöngyösi Zsuzsannának.

A díjazott könyvtár sikerességét jelzi, hogy a 4.623 fős lélekszámú településen az elmúlt évben kétszázzal tudták növelni a beiratkozott olvasók számát. A szolgáltatások hátterében egy kicsi (a könyvtár teljes személyzete mindössze öt fő), de hatékonyan működő szervezet áll, amelynek tagjai nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel végzik munkájukat.

A beérkező pályázatokat elbíráló szakmai bizottság véleménye szerint az intézmény különös hangsúlyt fektetett az informatikai infrastruktúra fejlesztésére. Ennek megfelelően az országos könyvtári stratégiához illeszkedő helyi stratégiai tervben kiemelt szerepet kapott az információs és kommunikációs technológiák, valamint az ezekre épülő szolgáltatások fejlesztése, melynek eredményeként számos helyi és távoli elérésű szolgáltatáshoz biztosítanak hozzáférést. A könyvtár e-Magyarország pontként is működik, így a felhasználók az e-közigazgatás szolgáltatásait is elérik.

A hagyományos szolgáltatások fejlesztése terén az intézmény különösen jelentős eredményeket ért el a mozgókönyvtári feladatok ellátásában. A Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából 23 községben biztosítanak könyvtári szolgáltatást.

A könyvtár speciális szolgáltatásokat nyújt Vas Megyei Idősek Otthona lakóinak, valamit a fogyatékkal élő könyvtárhasználóknak.

Az intézmény rendkívül hatékonyan használta ki az elmúlt évben a pályázati lehetőségeket. 11 nyertes pályázatuk között szerepel épület-felújításra, infrastruktúra-fejlesztésre és rendezvények lebonyolítására kapott támogatás is.

Az intézmény működésének hangsúlyos elemei a partnerközpontúság, a könyvtárhasználók megszólítása, a PR és a marketing. Folyamatosan mérik a használói elégedettséget, és a visszajelzések eredményeként pontosan ismerik a használók igényeit, így azonnal reagálhatnak az elvárásokra.

Az OKM Könyvtári Osztálya és a könyvtáros szakmai szervezetek (Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Informatikai és Könyvtári Szövetség) kezdeményezésére 1996-ban hirdettünk először pályázatot az „Év könyvtára" kitüntető cím elnyerésre. A címre a korszerű működési formákat, a minőségfejlesztési programok eredményeit alkalmazó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pályázhatnak. A kitüntető cím 1.000.000 Ft pénzjutalommal jár.

Az eddigi díjazottak:

1996 Gödöllői Városi Könyvtár

1997 Katona József Könyvtár, Kecskemét

1998 Városi Könyvtár, Tiszaújváros

1999 Kiskunhalasi Városi Könyvtár

2000 Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár

2001 Kresznerics Ferenc Könyvtár, Celldömölk

2002 Hírközlési Felügyelet Információs Központ és Könyvtár, Budapest

2003 Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.

2004 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2005 Solymár Imre Városi Könyvtár, Bonyhád

2006 Fejér György Városi Könyvtár, Keszthely

2007 Berzsenyi Dániel Főiskola Könyvtára, Szombathely

2008 Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger

2009 Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, Vasvár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük