2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az 1999-es szintre csúsztak vissza a nyersanyagárak

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96520"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_601.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>A túlkínálat, az amerikai kamatemelés és az El Nino a három fő téma az árupiacokon. Míg az utóbbi némi támaszt jelent egyes élelmiszeripari nyersanyagoknak, a többi ahhoz járult hozzá, hogy a Bloomberg nyersanyagindex öt hét folyamatos esés után olyan szintre csökkent, amelyen 16 éve volt utoljára.

A túlkínálat, az amerikai kamatemelés és az El Nino a három fő téma az árupiacokon. Míg az utóbbi némi támaszt jelent egyes élelmiszeripari nyersanyagoknak, a többi ahhoz járult hozzá, hogy a Bloomberg nyersanyagindex öt hét folyamatos esés után olyan szintre csökkent, amelyen 16 éve volt utoljára.

A túlkínálat, az amerikai kamatemelés és az El Nino a három fő téma az árupiacokon. Míg az utóbbi némi támaszt jelent egyes élelmiszeripari nyersanyagoknak, a többi ahhoz járult hozzá, hogy a Bloomberg nyersanyagindex öt hét folyamatos esés után olyan szintre csökkent, amelyen 16 éve volt utoljára.

 

Az olaj már a második hete csúszik lefelé, közben nőnek az amerikai készletek és a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az OECD országok tartalékai is csúcsértéken állnak, 3 milliárd hordó felett. Ez mindenekelőtt Oroszország, Irak és Szaúd-Arábia rekordméretű termelésének köszönhető. Opec-források szerint 2016-ban is megmarad a túlkínálat, és a nyersolaj árának felfelé történő jelentős korrekciója még várat magára.

 

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 43,25 dollárra ment le a múlt hét végére, ami már nincs messze az első támasznak tekinthető augusztusi 42.23 dollár/hordó szinttől. A WTI típusú olaj esetében az első támasz jelenleg 40 dollár/hordó körül van. Mindent egybevéve valószínűleg továbbra is egy sávon belüli oldalazást láthatunk a következő hónapokban, de az említett szintek elérése esetén újabb befektetők jelenhetnek meg a vevői oldalon.

 

Az arany ára visszatért a harmadik negyedév első felében látott alacsony szintjére, a befektetők ugyanis a december 16-i lehetséges amerikai kamatemelés miatt újra menekülnek az arany határidős ügyleteiből és az aranyalapú tőzsdei termékekből. A sárga nemesfém ármozgása a következő hetekben igen érzékeny lehet az amerikai gazdasági adatokra, és amíg nem látunk világosabban a kamatemelést illetően, a befektetők nem sok okot fognak találni arra, hogy visszatérjenek az arany piacára, és a vásárlások java ebben az időszakban valószínűleg a short pozíciók zárását szolgálja. Ha az ár áttöri az 1.075 dollár/uncia szintet, akkor a következő fókusz az 1.045 dollár/uncia ár lesz a lélektanilag fontos 999 dollár/uncia ár előtt. Felfelé az 1.115 dollár/uncia tűnik az első erős ellenállásnak.

 

A réz teljesített a leggyengébben az ipari fémek közül, az ára ötéves mélypontra esett, köszönhetően az amerikai kamatemelés miatti aggodalmaknak és a csalódást keltő európai és kínai adatoknak. A cukor ára kis korrekciókkal szeptember eleje óta nő, és ennek fő oka az El Nino miatti termelői aggodalom. Az élelmiszeripari nyersanyagok közül csak a cukornak és a kakaónak pozitív az idei teljesítménye.

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.