A szén-dioxidot sokféleképpen hasznosítják, mint például szén-dioxiddal dúsított italokban, az élelmiszerek védőgázos csomagolásához, azok tartósítására és hűtésére, a hűtőlánc fenntartására. A közép-európai piac jelentős, és kiválóak a növekedési kilátások. 

 

  

A szén-dioxidot sokféleképpen hasznosítják, mint például szén-dioxiddal dúsított italokban, az élelmiszerek védőgázos csomagolásához, azok tartósítására és hűtésére, a hűtőlánc fenntartására. A közép-európai piac jelentős, és kiválóak a növekedési kilátások. 

 

  

    Annak érdekében, hogy még inkább növelhesse jelenlétét ezen a stratégiai piacon, Ausztriában az Air Liquide, a szén-dioxid ipari terület európai piacvezetőjeként egy új széndioxid-visszanyerő és cseppfolyósító üzem létesítésre ruház be az Agrana pischelsdorfi telephelyén.

A beruházás teljes összege megközelíti a 15 millió eurót.
Az üzemben visszanyert szén-dioxid éves mennyisége elérheti a 120 000 tonnát, amely természetes erjesztési eljárásokból származik. Az indulás időpontja pedig a tervek szerint 2012 első negyedéve. A bioetanol üzem helyben termesztett gabonaféléket használ fel elsődleges nyersanyagként, a visszanyert szén-dioxidot pedig tisztítják és cseppfolyósítják. Hasznosításra kerül, ahelyett, hogy melléktermékként közvetlenül kiengednék a légkörbe.
A szén-dioxiddal kapcsolatos tevékenység közép-európai meghonosítása során felhasználják a Csoport CO2 felhasználási módokkal kapcsolatos széles körű tapasztalatait, az Air Liquide Közép-Európa pedig széles és teljes körű termékpalettát fog vevői rendelkezésére bocsátani.

"Az Air Liquide CO2 újrahasznosító üzeme a CO2 ciklus további tökéletesítését valósítja meg. Az alkoholos erjedés során képződő CO2-t előkészítjük ipari felhasználásra." – nyilatkozza Johann Marihart, az AGRANA Beteiligungs-AG vezérigazgatója.

Jean-Luc Robert, az Air Liquide Közép-Európa ügyvezető igazgatója ehhez még hozzáfűzi: "Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ezt a megállapodást az Agrana-val, saját működési területének egyik legnagyobb vállalatával kötöttük meg. Ezzel az új beruházással megújuló forrásokból származó szén-dioxidot fogunk visszanyerni és újrahasznosítani, miközben megvethetjük a lábunkat a széndioxid-piacon, és megerősíthetjük általános pozícióinkat ebben a régióban."

Az Air Liquide, a világ vezető vállalata az ipari, egészségügyi és környezetvédelmi gázok területén: 42300 alkalmazottjával 75 országban van jelen. 1902-es alapítása óta az Air Liquide tevékenységeinek középpontjában az oxigén, a nitrogén, a hidrogén és a nemes gázok állnak. A molekulák felhasználásával az Air Liquide folyamatosan fejleszti tevékenységeit annak érdekében, hogy megfeleljen a jelenlegi és jövőbeni piaci igényeknek. Innovációival a Cégcsoport a fejlődést szolgálja, a dinamikus terjeszkedés és az állandó teljesítmény biztosítása érdekében. Az Air Liquide – számos termékét és technológiáját ötvözve – értékes alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejleszt ki nemcsak ügyfelei, hanem a társadalom számára is. Olyan innovatív technológiákról van szó, amelyekkel csökkenthető a szennyezőanyag-kibocsátás és az ipari energiafelhasználás, újra hasznosíthatók a természetes erőforrások, illetve kifejleszthetők a holnap energiái úgy mint hidrogén, bioüzemanyagok, napenergia. Valamint oxigén a kórházak, háztartások számára és a nozokomiális fertőzések elleni küzdelemhez.

Hosszútávú partnerként az Air Liquide működése munkatársai elkötelezettségén, ügyfelei bizalmán és részvényesei támogatásán alapul, ezek által valósíthatja meg a fenntartható és versenyképes terjeszkedést.
Az Air Liquide – csoportok, vállalatok, piacok és azok földrajzi elhelyezkedésének sokszínűsége szilárd és fenntartható alapot biztosít a fejlődéshez, és megerősíti a képességét arra, hogy túllépje saját korlátait, új területeket hódítson meg és építse jövőjét.

Az Air Liquide feltárja a legjobbat, amit a levegő nyújthat az élet fenntartásában: hű marad a fenntartható fejlődés megközelítéshez.

A Csoport bevétele 2009-ben elérte a 12 milliárd   , amelynek 80% Franciaországon kívüli területekről származik .Az Air Liquide jegyzett a párizsi  Euronext tőzsdén  (compartment A) és listázott   a CAC 40 and Dow Jones Euro Stoxx 50 indexén.

Magyarországi leányvállalatát az Air Liquide Csoport 1990-ben alapította. Elsőként Orosházán indított nitrogéntermelő üzemet, majd 1999-ben Kazincbarcikán épült fel levegőbontó üzeme. 2002-ben elindította palackos üzletágát, szélesítve termékportfolióját, biztosítva ez által ügyfelei teljes körű kiszolgálását.
Sokféle iparág vevőit látja el megbízható, minőségi és innovatív ágazat specifikus gázokkal és szolgáltatásokkal. Ezeket, a gázokat cseppfolyós halmazállapotukban, speciális, kriogén szállítójárműveken juttatja el vevői telephelyére vagy azok telephelyén on-site létesítményeket, telepít, illetve nagy nyomású palackokkal szolgálja ki ügyfeleit a következő felhasználási területeken: autóipar, elektronikai összeszerelő ipar, vas- és fémmegmunkálási ipar, üvegipar, élelmiszeripar és gyógyszeripar valamint laboratóriumi analízisek.

http://www.airliquide.com/ 
    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük