2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az alagút vége

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78937"><img class="image image-_original" src="/files/images/drV%20(1).jpg" border="0" width="251" height="205" /></a></span>Csupán 48 óra leforgása alatt érdekes, izgalmas és élvezhető színdarabok születtek a Békéscsabai Jókai Színház színpadán a XIX. Magyar Drámaíró Verseny keretei között. Az esemény immár ötödik alkalommal pezsdítette fel a Viharsarok életét és hozta el az igazi országos fesztiválhangulatot. </p> <p> 

Csupán 48 óra leforgása alatt érdekes, izgalmas és élvezhető színdarabok születtek a Békéscsabai Jókai Színház színpadán a XIX. Magyar Drámaíró Verseny keretei között. Az esemény immár ötödik alkalommal pezsdítette fel a Viharsarok életét és hozta el az igazi országos fesztiválhangulatot.

 

Csupán 48 óra leforgása alatt érdekes, izgalmas és élvezhető színdarabok születtek a Békéscsabai Jókai Színház színpadán a XIX. Magyar Drámaíró Verseny keretei között. Az esemény immár ötödik alkalommal pezsdítette fel a Viharsarok életét és hozta el az igazi országos fesztiválhangulatot.

 

Határon innen és túlról érkeztek írók, rendezők, vendégszínészek és szakemberek, hogy egy izgalmas kihívással kecsegtető színházi kalandban vegyenek részt. A Verseny csütörtök este a Heti Válaszban megjelenő Az alagút vége cím kihúzásával kezdődött, melyből egy éjszaka leforgása alatt Pozsgai Zsolt: Öreg üreg, Székely Csaba: Az ajtók záródnak, Vörös István: A vészfék Istene, avagy aki azt hitte, látja az alagút végét, aki látta is, és aki nem akarta meglátni egyfelvonásos drámát alkotott.

 

Ezt követően elkezdődött a játék: a rendezők, a színészek és a színház összes háttér dolgozója megfeszített tempóban a színpadra varázsolta a drámákat. A fesztivál során a színházi függönyök nem rejtettek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethették, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehettek az előadások születésének.

 

Szombat este 18 órától a közönség egymás után láthatta a három erdélyi rendező, Csurulya Csongor, Szabó K. István és Béres László rendezését, melyek után természetesen az elismerő taps sem maradhatott el. Szólt mindez az íróknak, színészeknek és a színház összes dolgozójának, akik idén is bebizonyították, hogy két napba mennyi minden belefér. 

 

A XIX. Magyar Drámaíró Verseny eredményei:

 

A szakmai zsűri 2014-ben Vörös Istvánnak adta át a legjobb drámának járó díjat.

 

Emellett otthonra találtak az alábbi elismerések is:

Legjobb férfi mellékszereplő: Gulyás Attila

Legjobb női mellékszereplő: Gubik Petra

Legjobb férfi főszereplő: Besenczi Árpád

Legjobb női főszereplő: Kovács Edit

Legjobb rendezés: Szabó K. István 

 

A Magyar Rádió különdíja: Vörös István

A DESZKA Fesztivál különdíja: Vörös István

A XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány különdíja: Kolti Helga

A Heti Válasz különdíja: Vörös István

Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíja: Katkó Ferenc

 

Legjobb háttérmunkás (1. csapat): Mucsi Bence

Legjobb háttérmunkás (2. csapat): Tatár Bianka

Legjobb háttérmunkás (3. csapat): Veselényi Orsolya

 

A közönség által legjobbnak ítélt előadás: Székely Csaba

 

www.jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.