Az Allianz mérföldköveket állít fel a német banki szektor konszolidációjában. A Dresdner teljes ellenértéke 9,8 milliárd euró, ennek az is részét képezi, hogy egy legfeljebb 975 millió eurós összeget befizetnek letéti konstrukcióban, a Dresdner Bank meghatározott eszközalapú értékpapírjaira.  Az Allianz megvásárolja a Cominvestet, a Commerzbank vagyonkezelő vállalkozását. Az Allianz az új bank kibővített fiókhálózata révén növeli értékesítési volumenét és erősíti meg biztosítási-banki stratégiáját.  Az Oldenburgische Landesbank az Allianz Csoport tagja marad. Csaknem 30 százalékos tulajdoni részesedése révén az Allianz lesz a Commerzbank legnagyobb részvényese. A potenciális szinergiák összege 5 milliárd euróra tehető.

 

Az Allianz mérföldköveket állít fel a német banki szektor konszolidációjában. A Dresdner teljes ellenértéke 9,8 milliárd euró, ennek az is részét képezi, hogy egy legfeljebb 975 millió eurós összeget befizetnek letéti konstrukcióban, a Dresdner Bank meghatározott eszközalapú értékpapírjaira.  Az Allianz megvásárolja a Cominvestet, a Commerzbank vagyonkezelő vállalkozását. Az Allianz az új bank kibővített fiókhálózata révén növeli értékesítési volumenét és erősíti meg biztosítási-banki stratégiáját.  Az Oldenburgische Landesbank az Allianz Csoport tagja marad. Csaknem 30 százalékos tulajdoni részesedése révén az Allianz lesz a Commerzbank legnagyobb részvényese. A potenciális szinergiák összege 5 milliárd euróra tehető.

Az Allianz SE és a Commerzbank AG megállapodtak a Dresdner Bank AG eladásáról a Commerzbanknak, melyben a Dresdner ellenértéke 9,8 milliárd euró, ennek az is részét képezi, hogy egy legfeljebb 975 millió eurós összeget befizetnek egy letéti konstrukcióban, a Dresdner Bank meghatározott eszközalapú értékpapírjaira.  Az új bank lesz a lakossági és vállalati ügyfelek vezető bankja Németországban.  Az Allianz felügyelő bizottsága mai ülésén jóváhagyta a megállapodást. Az ügylet két lépésben valósul meg, és legkésőbb 2009. végére le kell zárni.  Szükséges hozzá a szabályozó hatóságok jóváhagyása is.

"Az ügylet mérföldkő a németországi banki szektor konszolidációjának folyamatában.  Ezzel a lépéssel a legjobb megoldást választottuk a Dresdner Bank számára. A két bank együttesen piacvezető lesz a lakossági és közepes méretű vállalati ügyfelek piacán" – nyilatkozta Michael Diekmann, az Allianz vezérigazgatója.  "Az új vállalat erős bank lesz, amely képes lesz a munkahelyeket hosszú távon is megőrizni.  Csaknem 30 százalékos részesedésével az Allianz lesz az új bank legnagyobb részvényese, amely biztosítási termékeinek értékesítéséhez egy jól bejáratott terjesztési hálózathoz jut.  Ez a lépés egyben a banki-biztosítói stratégia további sikerét is biztosítja."

"A két bank tökéletesen illeszkedik egymáshoz" – tette hozzá Herbert Walter, a CEO Dresdner Bank AG vezérigazgatója.  "A Commerzbank és a Dresdner Bank együttesen egy modern, erős és ügyfélközpontú bankot fognak alkotni.  Az elkövetkező hónapok során együttes erővel fogunk munkálkodni azon, hogy ezt a fenntartható bankot együttműködő módon határozzuk meg. A nyereségre és a költség-szinergiákra fogunk koncentrálni."

Az ügylet értéktöbbletet teremt

A két bank integrációja lehetőséget teremt a hatékonyság növelésére és olyan szinergiák megteremtésére, amelyek az új bank részvényesei számára jelentős értéknövelési lehetőséget kínálnak.  Mint a  legnagyobb részvényes, az Allianz élvezni fogja ezeknek az előnyöknek az áldásos hatását.  Az átszervezési költségek levonása után a szinergiák pénzbeli ellenértéke 5.0 milliárd euró. 

A Commerzbank és az Allianz együttesen gondoskodnak meghatározott eszközalapú értékpapírok fedezetéről, melynek során a Commerzbank 275 millióval járul hozzá az első, az Allianz pedig 975 millió euróval a második veszteségi sorozathoz. 

Az üzleti modellek tökéletesen kiegészítik egymást

A Commerzbank és a Dresdner Bank együttesen a németországi banki szektor legerőteljesebb értékesítési szervezetét fogják alkotni.  A Dresdner Bank bizonyított szakértelme az értékpapír-szektorban tökéletesen kiegészíti a Commerzbank üzleti modelljét.

Az új bank tevékenység-összetétele kiegyensúlyozott képet mutat, és kiváló növekedési potenciált kínál.  A lakossági és vállalati ügyfelekre, a közepes méretű vállalkozásokra, Közép-Kelet-Európára, a vállalatfinanszírozásra és piacokra (ideértve a közpénzek finanszírozását is) valamint az üzleti célú ingatlanokra koncentrál. 

11 németországi lakossági ügyféllel és az ország legsűrűbb fiókhálózatával a két vállalat a vezető német bankká fog válni, jelentős előnnyel.  Az összesen 1200 fiókkal rendelkező bankot a lakossági és üzleti ügyfelek még könnyebben elérhetik.  Ugyanakkor a termékkínálat is kiszélesedik, és növekedhet a piaci részesedés.

A két bank együttesen meg fogja erősíteni már jelenleg is erős pozícióját a közepes méretű vállalatok körében.  Az új banknak több mint 100 000 vállalati és közületi ügyfele lesz. A bank hosszú távú partnerként áll a helyi vállalatok mellett, kielégítve pénzügyi szolgáltatási igényeiket.

A két bank a jelentős vagyonnal rendelkező privát banki ügyfelek kategóriájában is jól kiegészíti egymást.  A Dresdner Bank nagyon erős ebben a szegmensben.  Ez segíti fog az új pénzintézetnek a piacvezetőhöz képesti lemaradásának leküzdésében és a Németország második számú bankja cím megszerzésében ezen a piacon.  Dresdner Bank nemrégiben jelentős pénzösszegeket fektetett országos és nemzetközi jelenlétének erősítésére, ami növelni fogja a nyereségét.

A Dresdner Bank befektetési banki tevékenységeit részben csökkenteni fogják.  Összességében a bank meg fogja erősíteni vezető befektetési banki pozícióját a németországi vállalatok között.

A kizárólagos értékesítési együttműködés növekedési potenciált biztosít az Allianz számára, amely megtartja az OLB-t

Az új bank egy kizárólagos értékesítési megállapodás keretében az Allianz biztosítási termékeit is felveszi kínálatába.  A Commerzbank és a Generali jelenleg meglévő biztosítási együttműködést a lejárat után már nem folytatják.  Ezen felül az Allianz Global Investors lesz az új bank preferált partnere a vagyonkezelési üzletágban.  A Cominvestnek, a Commerzbank vagyonkezelő társaságának a megszerzésével az Allianz megerősíti piaci pozícióját ebben a szegmensben, és Németország legnagyobb vagyonkezelőjévé válik, több mint 300 milliárd euró értékű kezelt vagyonnal.

Az Allianz sikeres biztosítási-banki üzletágának promóciója folytatódni fog.  Több mint egymillió, az Allianz értékesítési csapata által kiszolgált új banki ügyfél kerül át egy 100%-ban Allianz tulajdonú leányvállalathoz.  Emellett a banki ügynökök kereskedelmi hálózatát is ki fogják bővíteni.  2009-re az Allianz értékesítési csapatát összesen 300 banki ügynökség fogja támogatni. Az Oldenburgische Landesbank (OLB) továbbra is a Csoportban marad, mint az Allianz Deutschland AG része.  Minden, az Allianz által értékesített banki terméket a Commerzbanktól és az OLB-től lehet majd megvásárolni. 

"Ennek a kizárólag értékesítési együttműködésnek a segítségével biztosítjuk hozzáférésünket az új bank 11 millió ügyfelet kiszolgáló kibővített fiókhálózatához.  Ezzel tovább tudjuk majd erősíteni banki-biztosítási stratégiánkat.  Azáltal, hogy az OLB-t megtartjuk a Csoporton belül, gondoskodunk arról, hogy egy hozzáértő bank segítségévül lehessen a banki termékek terjesztését tovább bővíteni, az Allianz-hoz kapcsolódó ügynökökön keresztül" – mondta Michael Diekmann.

Az ellenérték teljesítése két lépésben történik 

A Dresdner Bank eladása két lépcsőben megy végbe:  Az első lépcsőben a Commerzbank megszerzi az Allianz-tól a Dresdner Bank részvényeinek 60,2 százalékát.  Ennek fejében az Allianz 163,5 millió új részvényhez jut a Commerzbankban, melynek forrása apport formájában történő tőkeemelés, ami megfelel egy 18,4 százalékos részesedésnek a Commerzbank megnövekedett részvénytőkéjében.  Az elmúlt hónap során kialakult átlagos XETRA záróár alapján ezeknek a részvényeknek az értéke 3,4 milliárd euró.  A Commerzbank az Allianz részére további 2,5 milliárd eurót fizet készpénzben. Ebből 975 millió euró egy értékpapír portfólió ellenértékét jelenti, amelyet csak akkor fizetnek ki, ha ez 2018-ig szükségessé válik.  Az ügylet keretében a 0,7 milliárd eurós értékűre becsült Cominvestet átteszik az Allianzhoz.

A második lépésben a Dresdner Bankot összeolvasztják a Commerzbankkal.  A Commerzbank szerzi meg az Allianz-tól a Dresdner Bank részvényeinek fennmaradó 39,8 százalékát, megint csak apport fejében.  A második tőkeemelésből az Allianz 3,2 milliárd euró értékben jut Commerzbank részvényekhez.  Az Allianz által a második lépés után birtokolt Commerzbank részvénycsomag végleges nagysága attól függ, hogy pontosan milyen arányban fogják a Commerzbank részvényeket Dresdner Bank részvényekre váltani.  Az Allianz azt tűzte ki célul, hogy a Commerzbankban birtokolt részesedése megközelítse a 30 százalékot.  Ezzel messze az Allianz lesz a legnagyobb részvényes, és az új bank erős partnere.

Az Allianz tanácsadói a Goldman Sachs, a Shearman Sterling és az Ernst & Young voltak. Az Allianz részére a Leonardo & Co. ad méltányossági állásfoglalást, a Dresdner Bank részére pedig a Rothschild.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük