2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az APEH Közleménye:AZ APEH felszólította a BSA-t az adóhatósággal fenyegető eljárásának megszüntetésére

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/7491"><img class="image thumbnail" src="/files/images/APEH.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.apeh.hu" title="www.apeh.hu" width="99" height="100" /></a><span style="width: 97px" class="caption"><strong><a href="http://www.apeh.hu/">www.apeh.hu</a> </strong></span></span>Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal már október végén megkereste és nyomatékosan felhívta a Business Software Alliance-t (BSA) arra, hogy ne terjeszkedjen túl az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásban foglaltakon, mivel az veszélyezteti a megállapodás fenntartását.</p><p>

www.apeh.huwww.apeh.hu Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal már október végén megkereste és nyomatékosan felhívta a Business Software Alliance-t (BSA) arra, hogy ne terjeszkedjen túl az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásban foglaltakon, mivel az veszélyezteti a megállapodás fenntartását.

www.apeh.huwww.apeh.hu Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal már október végén megkereste és nyomatékosan felhívta a Business Software Alliance-t (BSA) arra, hogy ne terjeszkedjen túl az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásban foglaltakon, mivel az veszélyezteti a megállapodás fenntartását.

Az APEH tudomására jutott nemrégiben, hogy a BSA a vállalkozóktól a szoftverek nyilvántartására vonatkozó információkat kér, és leveleiben az APEH-hal kötött együttműködési megállapodásra hivatkozva arról tájékoztatja a gazdasági társaságokat, hogy amennyiben nem küldik meg társaságuk szoftvereinek nyilvántartását, úgy gyakorolni fogják az APEH és a BSA közötti együttműködési szerződésben rögzített jogaikat.
A BSA nem egyeztetette az APEH-hal e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat. Az állami adóhatóság megkereste a BSA-t, és nyomatékosan felhívta figyelmét arra, hogy ne terjeszkedjen túl a megállapodásban foglaltakon, mivel ez veszélyezteti a megállapodás fenntartását. A BSA az adóhatóság megkeresésére ígéretet tett arra, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítja, valamint a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket tisztázza.

Az APEH a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a BSA-val, e megállapodás megtekinthető az adóhatóság honlapján is. Célja a szerzői jog megsértéséből eredő adócsalások elleni fellépés, a BSA a megállapodás szerint szerzői jogi kérdésekben nyújt támogatást, és a szoftverlicenc szerződések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást.

Az együttműködési megállapodás kizárólag az APEH és a BSA közötti együttműködés kereteit és célját foglalja össze, nem ad, nem is adhat többletjogosítványt a BSA számára külső szervezetekkel szemben. Az APEH a BSA mint magánszervezet által kidolgozott szoftver-nyilvántartási ajánlást számviteli és adózási szempontból véleményezte. A levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak, mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthető valamiféle hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi.

http://www.apeh.hu/sajto/sajtokozl/apeh_bsa_felszolitas.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.