Rufus Norris ÉBREDÉS (Broken) című filmjének vetítésével zárul a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A megrázó angol filmdráma főszereplője Eloise Laurence, Cillian Murphy (28 nappal később, Eredet) és Tim Roth (Ponyvaregény, Négy szoba).

 

Rufus Norris ÉBREDÉS (Broken) című filmjének vetítésével zárul a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A megrázó angol filmdráma főszereplője Eloise Laurence, Cillian Murphy (28 nappal később, Eredet) és Tim Roth (Ponyvaregény, Négy szoba).

 

Az április 5-13. között tartó fesztiválon 74 filmet láthatott a hazai közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait, sőt egy világpremiert is.

 

Rufus Norris megrázó filmdrámájában, az ÉBREDÉS (Broken) című, Észak-Londonban játszódó filmben a vagány ifjú hölgy, a tizenegy éves Skunk (Eloise Laurence) számára a nyári szünet épp csak elkezdődött, csupa remek program várna rá. Ehelyett szemtanúja lesz annak, ahogy a szemben lakó, otromba Mr. Oswald szinte agyonveri Ricket, a kedves, kicsit zavarodott fiút, aki szintén a szomszédban lakik. Skunk ártatlanságának ezzel befellegzett. Apja (Tim Roth – Ponyvaregény, Négy szoba) igyekszik segíteni félelmein, de az otthon, a környék, az iskola – mégis mind álnok tereppé válik számára, ahol a boldog gyermekkori bizonyosság helyét átveszi a kétség, és egy bonyolult, meghasadt világ képe. Skunk utolsó vigasza Rickkel való kimondatlan barátsága, de végül egy olyan választás elé kerül, amelyben neki kell döntenie: marad-e ebben a most megismert világban, vagy elhagyja örökre.

 

A film elnyerte a British Independent Film Award-ot a Legjobb Angol Független Film kategóriában.

 

Április 12-én, péntek este 9-kor premier előtt az iLL Manors – Rázós környék látható a Toldi moziban, a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál „Zene mindenkinek" szekciójában. A vetítést Kicsi Tyson és Závada Péter beszélgetése követi.

 

A soul és rapénekes Plan B, eredeti nevén Ben Drew, az angol toplisták első helyét ostromló sztár kipróbálta magát a filmvilágban. Eddigi legnagyobb filmes dobása az iLL Manors – Rázós környék, amely egyúttal nagyon személyes alkotás: a rendezés mellett Plan B írta a forgatókönyvet és természetesen a zenéjét is ő szerezte – a hozzá készült azonos című album a film történetének szerves részét képezi.

 

Az egyetlen hét alatt játszódó iLL Manors – Rázós környékben több sors fonódik össze. Embereké, akik London kegyetlen utcáin küzdenek a túlélésért egy olyan világban, melynek természetes részét képezi az erőszak. Plan B erőteljes nagyjátékfilmes bemutatkozása hangsúlyos zenei kísérettel, fiatalosan és keményen beszél az utca világáról és egy elveszett generációról. A rendező vallomása szerint az egyes filmbéli sorsokat megtörtént esetek, valamint Quentin Tarantino és Nicolas Winding Refn (Pusher-trilógia, Drive – Gázt!) munkássága inspirálták.

 

www.titanicfilmfest.hu

www.facebook.com/titanicfilmfest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük