2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az egyház intézményeinek mûködniük kell: A törvényes támogatások visszatartása nem tudja ellehetetleníteni mûködésüket

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/2915"><img class="image thumbnail" src="/files/images/k1.thumbnail_2.jpg" border="0" alt="Szent Mór Iskolaközpont Pécs" title="Szent Mór Iskolaközpont Pécs" width="100" height="70" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Szent Mór Iskolaközpont Pécs</strong></span></span>Az Egyház intézményeinek mûködniük kell. Még akkor is, ha egyesek <strong>a jogos és törvényes támogatások visszatartásával és rémhírekkel próbálják ellehetetleníteni.

szent mór iskolaközpont pécsSzent Mór Iskolaközpont PécsAz Egyház intézményeinek mûködniük kell. Még akkor is, ha egyesek a jogos és törvényes támogatások visszatartásával és rémhírekkel próbálják ellehetetleníteni.

szent mór iskolaközpont pécsSzent Mór Iskolaközpont PécsAz Egyház intézményeinek mûködniük kell. Még akkor is, ha egyesek a jogos és törvényes támogatások visszatartásával és rémhírekkel próbálják ellehetetleníteni. Ilyen a katolikus egyház Pécs történelmi belvárosában lévõ iskolaközpontjának esete is:

 

 

Mayer Mihály pécsi megyéspüspök az alábbi kommünikét adta ki a pécsi Szent Mór Iskolaközpont körül kialakult helyzet kapcsán.

Jelezzük, hogy jelenleg és a jövõben is a Pécsi Egyházmegye a Szent Mór Iskolaközpont fenntartója. Az intézmény, az elmúlt évekhez hasonlóan az új tanévet a megszokott oktatási struktúrában indítja meg, mint a Pécsi Egyházmegye fenntartásában mûködõ közoktatási intézmény, a Pécs történelmi belvárosában lévõ Hunyadi úti és Papnövelde utcai épületeiben.Ezt a kommünikét, egyes szülõk részérõl, a pécsi önkormányzat képviselõinek adott nyilatkozata miatt kellett kiadnom. Minden más információ – mint amilyen Zakar Polikárp ciszterci fõapátra való hivatkozás is -, félrevezetésre és megtévesztésre irányuló kezdeményezés.

Pécs, 2007. június 21.

Mayer Mihály pécsi megyéspüspök

A Pécsi Egyházmegye közleménye a Szent Mór Iskolaközpontról
2007. június 21.

A Pécsi Egyházmegye, mint közoktatási intézményfenntartó közleménye

– Az elmúlt év végén a felhalmozódó problémák miatt a Fenntartó rendkívüli rendelkezéseket hozott a Szent Mór Iskolaközpont mûködésének zavartalan biztosítása érdekében, amely mint fenntartónak, törvényi kötelezettsége. Ezek a rendelkezések, 2006. december 8-án ?az oktatás biztosításának, továbbá az intézmény teljes eladósodásának megakadályozása" érdekében történtek. 

– A közüzemi számlák hosszú idõn keresztüli kiegyenlítetlensége 2006. december 7-én azt eredményezte, hogy a Pécs, Hunyadi út 9. szám alatti iskolaépületben az áramszolgáltatást a szolgáltató megszûntette. Az iskolának ezen épülete sötétségbe borult, a fûtés megszûnt, a konyhai élelmiszerek hûtésének kötelezõ láncolata veszélybe került, a gyerekek egy részét haza kellett küldeni.

December 8-án reggeli órákban a gázszolgáltató emberei is megjelentek, hogy a gázszolgáltatást kikapcsolják. Mivel az ezt megelõzõ idõszakban is jónéhány alkalommal elõfordult az energiaszolgáltatók szolgáltatásának beszüntetése (ezeket a számlákat a Fenntartó volt kényetlen közvetlen kiegyenlíteni) az iskola mûködtetése többszörösen is veszélyeztetve volt. 

– Az intézmény vezetése, 2006. szeptembere és december 8. között több, mint 120 dolgozó után semmiféle járulékot nem fizetett be az adóhivatalhoz. Ez az adótartozás több tíz millióra rúgott december elejére.

– Az egyházi oktatási intézmények finanszírozására vonatkozó szabályozás a Pécsi Egyházmegye oktatási intézményeire is kötelezõ. Így bárki számára ellenõrizhetõ, hogy a Magyar Államkincstár által folyósított normatív támogatás – mely teljes egészében megilleti az iskolát – a Fenntartóhoz történt megérkezés napján, de legkésõbb tárgyhó 10-ig az iskola számlájára került. Ez a támogatás nem keverendõ össze a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet (KPSZTI) által folyósítandó egyházi kiegészítõ támogatással – ami nem kötelezõen, hanem a Fenntartó által megállapított szempontok szerint kerül szétosztásra a közoktatási intézmények között.

– A Római Katolikus Egyház kötelessége a teljes emberi élet megvalósításának a szolgálatában intézményein keresztül a nevelés és az oktatás is. Mivel az egyház történelmi távlatokon túlmutatva éli az életét, ezért megalapított intézményeit nem szünteti meg. Fontos hangsúlyozni, hogy erre a célra életre hívott intézményeit, minden áldozat meghozatala árán is fenntartja és mûködteti. A Pécsi Egyházmegye püspöke, mint intézményeket életre hívó és fenntartó, az intézmények közül kiemelten kezeli az óvodákat, iskolákat, az ifjúság oktatására és nevelésére létrehozott intézményeket, amelyekben az igaz emberi életre való nevelésen túlmenõen, a magyar társadalom és az egyházmegye területén lévõ emberek egyre gazdagabb értékeken alapuló életét kívánja biztosítani.

– A Pécsi Egyházmegye intézményeinek fenntartása hozzá értõ szakembereket kíván, akikkel az egyházmegye rendelkezik. Ezért tud a Pécsi Egyházmegye vezetõje, a megyéspüspök megfelelõ döntéseket hozni az intézmények mûködtetésének lehetõ leggazdaságosabb és biztonságos mûködése érdekében. Felelõssége nemcsak az oktatási és szociális tevékenységet végzõ intézményekre terjed ki, hanem a több, mint 200 plébániára, ahol a hívek számára az egyházi intézményi struktúrát is biztosítani kell, beleértve a templomok, plébániák, közösségi házak, ifjúsági és gyerektáborok mûködtetését, az egyház kulturális és mûvészeti javainak õrzését, és mindenki számára való hozzáférési lehetõséget. Ezért tud az egyház hierarchikusan mûködni, ami az intézmények és azok vezetõire is vonatkozik, a Magyarországon életben lévõ törvényekkel együtt.
– A Pécsi egyházmegye, mint fenntartó, a Szent Mór Iskolaközpont önálló gazdálkodását a 2006. december 8-án elhatározottak szerint magánál tartja, figyelemmel a köztudott, mindenki által ismert és a közeljövõben (szeptember) várható finanszírozási megszorításokra.

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.