Bár a jövedéki törvény értelmében minden alkoholtermékre vonatkozna a havi standolás kötelezettsége, a vámtarifajegyzék alapján viszont csak a 22 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú termékek, vagyis a párlatok sorolhatók ebbe a körbe, s már fel is kértük a Pénzügyminisztériumot az utóbbi értelmezést tartalmazó állásfoglalás kiadására – tájékoztatta a MATUR Budapesti Tagozatának csütörtöki klubnapján résztvevőket Tusor András, a Turisztikai Szakállamtitkárság vendéglátó szakértője.


Bár a jövedéki törvény értelmében minden alkoholtermékre vonatkozna a havi standolás kötelezettsége, a vámtarifajegyzék alapján viszont csak a 22 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú termékek, vagyis a párlatok sorolhatók ebbe a körbe, s már fel is kértük a Pénzügyminisztériumot az utóbbi értelmezést tartalmazó állásfoglalás kiadására – tájékoztatta a MATUR Budapesti Tagozatának csütörtöki klubnapján résztvevőket Tusor András, a Turisztikai Szakállamtitkárság vendéglátó szakértője.


A klubnap témája a vendéglátás turisztikai irányításának elvei és gyakorlata, a hazai vendéglátás helyzete volt. Tusor András ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a gyakori szervezeti, miniszteri változások, költözések közepette nehéz hosszú távú stratégiát alkotni. Miután a vendéglátást érintő jogszabályok főként a PM-hez és az FVM-hez tartoznak, ezért módosításuk hosszú egyeztetéseket igényel. Ilyen egyeztetés folyik jelenleg például az egységár feltüntetéséről. Egy uniós jogcselekmény szerint ugyanis a fogyasztók tájékoztatása érdekében ki kell írni az egységárakat, várhatóan azonban sikerült elfogadtatni azt az álláspontot, hogy a vendéglátásban az egységár maga a kalkuláció szerinti ár, ezért elég az utóbbi feltüntetése. A jogharmonizációs folyamat várhatóan változást hoz a működési engedély kiadásában, a szervízdíj feltüntetésében és a szerencsejátékok, nyerőgépek vonatkozásában is. Tusor András tájékoztatott arról az FVM-el közös kezdeményezésről is, melynek célja a magyar kistermelők és a vendéglátók összehozása volt. Nem kis üzletről lehetne szó, hiszen a vendéglátás 686 milliárd forintos bevételének 70 %-a az ételforgalomból származik, melynek 250 milliárd Ft nyersanyagvonzata van. A hagyomány ápolásra és az új dolgokra szeretné felhívni a figyelmet a szakács- és a cukrászszakmának most készülő 2 könyv, melyek a szakértő szerint talán tankönyvek is lehetnek. Az utóbbi évek adatait értékelve Tusor András elmondta, hogy a csökkenő volumenindex mellett növekvő bevétel arra utal, hogy tudott árat emelni az ágazat.
A korreferátumot tartó Károvits Tamás a vendéglátás 15-20 év óta meglévő problémáinak hosszú listáját ismertette, sürgetve a felelősségre vonást, az operatív szakmai irányítás felállítását, az egységes érdekképviseletet, a nemzeti gasztronómiai stratégia kidolgozását, a kamarák, ipartestületek komolyabb szerepét.
 
Bibliai Csapás az ingatlankereskedelemre: Nagy csapás lenne az ingatlanadó a befektetési ingatlanoknál

Vegyes hatása lenne a hazai ingatlanpiacra az ingatlanadónak, míg a lakások és családi házak esetében nem számítanak különösebb felfordulásra az elemzők, addig az üdülők és a garázsok, illetve a befektetési ingatlanok piacára kemény csapást mérhet a terhek emelkedése. A Népszabadság cikke szerint a legnagyobb csapást egyértelműen a befektetési ingatlanok (irodák, kereskedelmi egységek, logisztikai központok, szállodák) piaca szenvedné el. A tulajdonosok ugyan elméletileg könnyen átháríthatnák a bérlőkre az adóteher emelkedését, hiszen az üzemeltetési díjakba most is beleépítik az építményadót, ám a jelenlegi túlkínálat jellemezte piacon ezt valószínűleg nem tudják megtenni. A pénzügyi és gazdasági válság miatt pedig most egyébként is igen rossz állapotban lévő befektetési piacon ez komoly érvágást jelent, az ingatlan eladása esetén például az egyszázalékos ingatlanadó azonnal két számjegyű árcsökkenést jelent a tulajdonosnak. A háztartások esetében a garázsok és üdülők piacára lehet negatív hatással az ingatlanadó – ezen ingatlanok után sávok nélkül, egységesen a számított érték egy százaléka lenne az adóteher.

(Turizmus Panorama Bulletin)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük