2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az eladás-visszabérlés egyre népszerűbb Európában

3 perc olvasás
<em><span class="inline inline-left"><a href="/node/34778"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/névtelen_7.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="57" /></a></span>A vállalati eladás-visszabérlés jellegű tranzakciók egyre több piacon jellemzőek Európában és nem korlátozódnak az irodaszektorra - áll a CB Richard Ellis legfrissebb kutatásában.</em><br />

névtelen 7.thumbnailA vállalati eladás-visszabérlés jellegű tranzakciók egyre több piacon jellemzőek Európában és nem korlátozódnak az irodaszektorra – áll a CB Richard Ellis legfrissebb kutatásában.

névtelen 7.thumbnailA vállalati eladás-visszabérlés jellegű tranzakciók egyre több piacon jellemzőek Európában és nem korlátozódnak az irodaszektorra – áll a CB Richard Ellis legfrissebb kutatásában.

 

  Korábban az Egyesült Királyság és Németország uralta az európai eladás-visszabérlés piacot, 2008-ban ebben a két országban kötötték az ügyletek 44 százalékát. 2009-ben azonban jelentős növekedés volt megfigyelhető a spanyol és az olasz piacon, amelyek már 24, illetve 17 százalékkal részesedtek a kontinens forgalmából.

Az eladás-visszabérlés jellemző tranzakcióvá vált a kiskereskedelmi (retail) szektorban is. 2009 első felében az európai aktivitás 51 százaléka kötődött kiskereskedelmi ingatlanokhoz, az irodák 23, az ipari ingatlanok 9 százalékos részesedést tudhattak magukénak.

Korábban az irodák uralták a piacot, a 2007-es forgalom közel felét adva, majd 2008 során, amikor a kiskereskedelmi és ipari ingatlanok növelték részesedésüket, az irodák már csak 31 százalékot tettek ki.

A kiskereskedelem legnagyobb üzlete 2009 során a Tesco nagy-britanniai portfoliójának 525 millió euró értékű eladás-visszabérlése és a franciaországi CASINO 334 millió eurós ügylete volt. Olaszországban az Unicredit 180 bankfiókját tartalmazó tranzakció értéke elérte az 530 millió eurót, ami jól tükrözi a pénzintézetek vállalati ingatlanjainak kezelési trendjeit Európában: ilyen volt a BNP 250 millió eurós párizsi ügylete is.

A legnagyobb üzlet a spanyol BBVA által szeptemberben lezárt tranzakció volt, amely során 948 bankfiókból és irodaépületből álló, 1,15 milliárd euró értékű ingatlan-portfólió került eladás-visszabérlésre.

„A Tesco idén hazánkban is megvált néhány ingatlanától magyarországi elosztó központjainak eladásával. Ez az eladás-visszabérlés tranzakció egyszersmind a legnagyobb ipari befektetési ügylet volt itthon az elmúlt két évben.'" – mondta Borbély Gábor, a CBRE budapesti irodájának vezető elemzője.

John Wilson, a CBRE vállalati stratégiai vezetője így vélekedett: „Egyre jellemzőbb trend, hogy már néhány olyan nagyvállalat is megkeres minket, amelyek jelentős gyáregységekkel és nagy kiterjedésű telkekkel rendelkeznek, míg korábban főleg a jellemzően városközpontokban működő pénzügyi szektor adta az eladás-visszabérlés jellegű feladatokat."

„Számos európai nagyvállalat, melyeket néhány évtizede magánemberek alapítottak, mára jelentős mennyiségű gyáregységgel és földterülettel rendelkezik. Eddig nem kényszerültek arra, hogy ezeket az eszközöket megvizsgálják, értékük sosem volt igazán felbecsülve és nincs házon belüli tapasztalatuk arról, hogyan kezeljék ezeket az ingatlanokat. A jelen helyzet viszont a portfóliók értékének alapos vizsgálatára sarkallja a cégeket." – mondta John Wilson.

„Jó példa erre a Nortel konszolidációja London központjában, amely során segítettük a vállalatnak elég tőkét szerezni ahhoz, hogy kifizesse bérleti díjait, és eleget tehessen kötvényei visszavásárlásának. Ma a nagy, AA hitelminősítéssel rendelkező vállalatok is harcolnak azért, hogy jó feltételekkel szerezzenek pénzt. Ezért várnak tanácsokra olyan eszközökkel kapcsolatban, amelyeken évek óta csak ülnek.

Az eladás-visszabérlés jellegű tranzakciókkal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. A bankoktól érkező tőke szűkössége ellenére az általunk piacra vitt ingatlanok nagysága a duplája a 2008-as értéknek.

A finanszírozás nehézkessé váltásával egyre több szervezet él az eladás-visszabérlés lehetőségével. A megfelelő ingatlannal rendelkező cégnek és a megfelelő befektetőnek az eladás-visszabérlés jó lehetőség." – összegezte a CBRE vállalati stratégiai vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.