2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Electrolux kiírta idei Design Lab pályázatát

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23230"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/DesignLab09_logo.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.electrolux.com/designlab" title="www.electrolux.com/designlab" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.electrolux.com/designlab">www.electrolux.com/designlab</a> </strong></span></span>Az Electrolux hetedik alkalommal írta ki nemzetközi háztartási készülék tervező versenyét, melyen szép sikereket érnek el a magyar formatervező diákok. A 2007-es döntőt egy magyar diák nyerte, a tavalyi döntőbe pedig két magyar diák is bekerült<strong>.</strong></p><p>

www.electrolux.com/designlabwww.electrolux.com/designlab Az Electrolux hetedik alkalommal írta ki nemzetközi háztartási készülék tervező versenyét, melyen szép sikereket érnek el a magyar formatervező diákok. A 2007-es döntőt egy magyar diák nyerte, a tavalyi döntőbe pedig két magyar diák is bekerült.

www.electrolux.com/designlabwww.electrolux.com/designlab Az Electrolux hetedik alkalommal írta ki nemzetközi háztartási készülék tervező versenyét, melyen szép sikereket érnek el a magyar formatervező diákok. A 2007-es döntőt egy magyar diák nyerte, a tavalyi döntőbe pedig két magyar diák is bekerült.

Az idei verseny témája, az Electrolux fennállásának 90. évfordulójához kapcsolódik. Az Electrolux olyan készülékterveket vár a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogyan változnak majd az emberek hétköznapi ételkészítési, és -tárolási, ruhatisztítási, valamint mosogatási szokásai a következő kilencven évben. A téma tág határok között kínál mozgáslehetőséget, s a zsűri merész ötleteket és elgondolásokat vár a pályázóktól.

A pályázatokat 2009. május 31-ig lehet elküldeni az Electrolux Design Lab megújult weboldalán keresztül (www.electrolux.com/designlab), ahol megtalálhatók az idei pályázattal kapcsolatos információk. Az oldalon az érdeklődők megnézhetnek egy werkfilmet az új, fényfestéssel készült logó forgatásáról, illetve a Design Lab 09 betűire kattintva megismerhetik a versenyt koordináló csapatot.

A Design Lab hazai történetében Szabó Levente (MOME) 2007-es győzelme igazi áttörést hozott. Amíg 2007-ig évente alig néhány, 2008-ban már közel 20 ipari formatervező hallgató indult a nemzetközi versenyen. A diákok egyre komolyabb érdeklődését az is befolyásolja, hogy tavaly még csak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az idén pedig már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Terméktervezési tanszékén is tantervi keretek között foglalkoznak a Design Lab verseny témájával.

A döntőbe jutott pályázók meghívást kapnak Londonba, ahol a nemzetközi dizájnerekből és szakértőkből álló zsűri szeptember 24-én kiválasztja a három legjobb alkotást. A Design Lab 2009 első díja 5 000 euró és egy hat hónapos gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.

A Design Lab

2003 óta diákok százai vettek részt minden évben az Electrolux Design Lab versenyén, amelynek díjátadó eseményét minden évben, más országban rendezik. A nemzetközi sajtót is vendégül látó rendezvénynek helyet adott már Zürich, Párizs, Barcelona, Stockholm, New York és Budapest is.

A nemzetközi formatervező versenyen évről évre találkozhatunk eredményesen szereplő magyar tanulókkal. 2003-ban, az első versenyen a 4 díjazott között volt két magyar diák, Cosovan Tamás (MOME) és Hosszú Gergely (MOME), 2007-ben pedig Szabó Levente (MOME), E-wash elnevezésű kompakt mosógépével végzett az első helyen, mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat.

A 2008-as verseny témája az i-Generáció igényeire szabott háztartási készülékek tervezése volt. A kiírásra minden eddiginél több pályázatot küldtek be a formatervező hallgatók. A világ 49 országából több mint 600 nevezés érkezett az Electrolux központjába. A 9 döntős pályaműből kettő magyar diák munkája volt: Püspöki Apor (MOME) E-bag, valamint Sáfrány Attila (MOME) Stratosphere elnevezésű készülékterve elismerő dicséretben részesült a többi döntős pályaművel együtt az októberi zürichi döntőn. A zsűri végül az osztrák Iparművészeti Egyetem hallgatójának, Stephan Buchbergernek többmodulos hűtőszekrényét választotta a legjobb alkotásnak.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.