Geszti PéterGeszti Péter

2008 az Energia éve lesz a Merlinben. Magács László, a Merlin Színház igazgatója elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a színházi fukció mellett a kulturális és kreatív műhely jelleget is, amelynek első találkozója volt a mai program.

 Geszti PéterGeszti Péter

2008 az Energia éve lesz a Merlinben. Magács László, a Merlin Színház igazgatója elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a színházi fukció mellett a kulturális és kreatív műhely jelleget is, amelynek első találkozója volt a mai program.

Az Energia éve  eseménysorozathoz tudományos előadások, beszélgetések, koncertek, kiállítások kapcsolódnak. Ihletni és aktivizálni kívánnak minél szélesebb rétegeket, aki tudnak és akarnak felelősséget vállalni az energia megtakarításából. Az egészen egyszerű víztakarékosság fogmosás közben, ill. az elektronikus eszközök led-jeinek kikapcsolása mind mind része lehet ennek a programnak. Nagyon fontos, hogy mérhetővé kell tenni a megtakarított víz- és árammennyiségeket, év végén pedig összesíteni a megtakarításokat. A megtakarított anyagi javak egy részéből alapot kell képezni, amellyel támogatni lehet az arra rászorulókat.

Jordán TamásJordán TamásA Merlin kezdeményezéséhez csatlakozott Jordán Tamás, aki tegnap töltötte be 65. életévét, és fantasztikus energiával egy szombathelyi színház megszervezését tervezi. Az ő álláspontja is az, hogy a színház feladata, hogy a kultúra központja legyen egy-egy településen, agorával, szellemi műhellyel, hogy valódi értéket hozhasson létre.

Botár Alexa – a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa felhívta a figyelmet a falakon látható képekre, amelyet az ország különböző részeiből küldtek. A téma a környezetvédelem. Ezekből az alkotásokból a Parlament előtt már rendeztek egy bemutatót. A kínai fokhagyma és a holland sárgarépa utaztatásának energiapazarlására szintén felhívta a figyelmet Botár Alexa, elmondva, hogy érdemes megnézni a vásárláskor a termékek eredetét.

László János a Magyar Kerékpáros Klub elnöke demonstrálta a városi zajt és füstöt, nagyon érzékletesen, miközben kivetítőjén elénk tárta, hogy egy gépjármű utasmérföldenként 1860 cal energiát használ el, egy kerékpár pedig 35 cal-t, tehát kerékpározzunk!

Egyed László a Csodák Palotájának igazgatója (vezetője) előadta, hogy az első nagy környezetszennyezés az élet megjelenése volt a Földön, hozta az oxigént és vele minden egyebet.

Dr. Tóthné dr. Szita Klára (MTA Jövőkutatási Bizottságának titkára) a termék életciklusában gondolkodva beszélt az energiahatékonyságról. Elmondta, hogy a háztartások az energia 40 %-át használják, amit lehetne csökkenteni, ha energiatakarékos eszközökre váltanánk.

Geszti Péter a civil szervezetek hatékonyságáról beszélt, és elmondta, hogy szívesen adja nevét a Merlin kezdeményezéséhez. Elárulta, hogy hamarosan elkészül egy Média unió nevű szervezet, amely média nagyhatalomként fantasztikus lehetőséget fog kínálni, és érdemes lesz a Merlinnek is lobbizni az anyagi segítségért. Az emberi energiák összeadódnak – mondta – és szinergia lehet belőlük.

Ámon Ada (az Energia Klub elnöke) a megújuló energiák fontosságát hangsúlyozta.

Az első találkozó csak a kezdet, és az év folyamán várható: Dalnokverseny az energiáról, Energia performansz, Mandalaépítő verseny, After the end (színházi bemutató), A Föld Napja a Belvárosban (a Magyar Kerékpáros Klub rendezésében), és még sorolhatnánk, de nem a felorolás a lényeg, hanem az, hogy mindenki a maga területén tegyen hozzá valamit a energiatakarékos működéshez, a felelősségteljes tevékenységhez. Ha nincs ötletünk, nyugodtan fordulhatunk információért, segítségért, ötletekért a Merlinben megalakult team-hez, és csatlakozhatunk a a programhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük