2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az eredményes tanulás nem úszható meg jó memória nélkül

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58185"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_535.jpeg" border="0" width="80" height="80" /></a></span>10 tanulási nehézségei miatt vizsgált 5-12 éves gyermek közül 9-nél találunk  memória teljesítménybeli eltérést, ami okos, jófejű diákoknak is tanulási sikertelenségeket okoz, a családon belül pedig konfliktusok sorozatát szülő és gyermeke között.</p> <p><strong><em> </em></strong>

images 53510 tanulási nehézségei miatt vizsgált 5-12 éves gyermek közül 9-nél találunk  memória teljesítménybeli eltérést, ami okos, jófejű diákoknak is tanulási sikertelenségeket okoz, a családon belül pedig konfliktusok sorozatát szülő és gyermeke között.

 

images 53510 tanulási nehézségei miatt vizsgált 5-12 éves gyermek közül 9-nél találunk  memória teljesítménybeli eltérést, ami okos, jófejű diákoknak is tanulási sikertelenségeket okoz, a családon belül pedig konfliktusok sorozatát szülő és gyermeke között.

 

 

Beszédes számadatok

Abban a suliban, ahol fejlesztőpedagógus vagyok 50 diákot kérdeztem meg kérdőíven a memóriájukról. Ezeket a válaszokat kaptam:

Jól emlékszik  másnap a suliban arra amit este megtanult:37%

Néhány dolog  eszébe jut: 19%

Küzd, és alig emlékszik:46%

Megtérül a tanulásba vetett ideje: 43%

Nem térül meg a befektetett idő, sikertelennek érzi a tanulását:57%  ( Jávori Ildikó)

Az Eleven Teamben az elmúlt 4 évben eddig 1246 gyermek képességprofilját vizsgáltuk meg a szüleik kérésére. A gyermekek 87%-nál találtunk a kívántnál szűkebb memóriát legalább egy területen. 41%-uknál találtunk 2 vagy 3 területen alulműködő emlékezetet.

 

Okok

Az információáramlás sebessége a világon és a mindennapjainkban drasztikusan megnőtt. Az információközlés a képi-globális stílus felé fordult. Az iskolákban elvárt és gyakoroltatott memorizálási technikák ezzel nem tartanak lépést, és ezzel szemben még mindig az „olvasd el-válaszolj a kérdésekre" folyamatok vannak túlnyomó többségben.

 

A szülők és a pedagógusok szinte csak abban segítik a gyermekeket, hogy az információkat hogyan véssék be.    A felidézési technikák terén módszertani segítséget, jól működő ötleteket és praktikákat  alig kapnak a diákok.

Van megoldás

 

Az Eleven Team Alapítvány olyan szervezet, amely az okos, jófejű, értelmes, de az átlagostól eltérő tanulási képességű gyermekekre koncentrál és nem betegség szemlélettel közelíti meg Őket.

Ingyenes memória teszt napot tartanak 2012.február 22.-én, szerdán nonstop 12 órán át tartó (8.00.-tól 20.00.-ig) 5-16 éveseknek a tréningközpontjukban, ( 1143 Bp. Stefánia út 61.), hogy a szülők megtudhassák Tőlük gyermeküknek milyen a memória teljesítménye és hogyan lehet javítani.  A program nem bejelentkezés köteles. Szülőket és gyermekeiket várják.

 

Röviden a memóriáról.

 

Van a rövidtávú ( pár óra) és a hosszú távú (napok, hetek) és van a bevésett   ( mikor az agyban más tudáshoz is hozzáragad így „bebetonozódik).

Van a vizuális (látási, képi) és van az akusztikus ( hallási, szavak, mondatok).

Így  hatnak ezek.

Rövidtávú = tudja ha este kikérdezik, de már másnap a suliban nem.

Hosszú távú= este is és másnap is tudja a suliban. A témazáróra már át kell ismételni, újra tanulni.

Bevésett tudás: érettségin is tudja

 

Magyarországon az átlagostól eltérő elevenségű, dinamikus, nagy energiájú, okos, értelmes,     gyermekek és családjuk élettere drasztikusan leszűkült. Ezért az Eleven Team Alapítvány célja a családok és a gyermekek életminőségének, körülményeinek javítása, társadalmi integrációjuk segítése többek között különböző programok megvalósításával.

 

A szervezet szakemberei   megtanítják a gyermekeket és környezetüket arra, hogyan tudják az átlagostól eltérő képességeik előnyeit a mindennapokban is kamatoztatni, és akár csúcsteljesítményeket is elérni. Különböző tréningek és szabadidős programokon továbbfejlesztik a hiperaktív gyermek „sikerteljesítményeit", mert felnőttkorban ezekkel a képességekkel lesz a legnagyobb esélye a munkaerőpiacon való érvényesülésre.

 

Az Eleven Team Alapítvány szakértői  folyamatosan tájékoztatják az érintett gyermekek családjait azokról az egyéni és társadalmi folyamatokról, következményekről vagy eredményekről, amelyek segíthetik őket a mindennapokban.

www.eleventeam.hu

Jávori Ildikó pszichopedagógus vezető szakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.