2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU betiltja a nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítését

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/10720"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ongyujt.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ami szokatlan az is tilos..." title="Ami szokatlan az is tilos..." width="100" height="57" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Ami szokatlan az is tilos...</strong></span></span>A nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítésének betiltásáról szóló bizottsági határozat március 11-én hatályba lép. </p><p> 

ami szokatlan az is tilos...Ami szokatlan az is tilos…A nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítésének betiltásáról szóló bizottsági határozat március 11-én hatályba lép.

 

ami szokatlan az is tilos...Ami szokatlan az is tilos…A nem gyermekbiztos, valamint az újszerű öngyújtók értékesítésének betiltásáról szóló bizottsági határozat március 11-én hatályba lép.

 

Az EU tagállamai – az általános termékbiztonsági irányelvvel foglalkozó bizottság keretében – 2007. február 13-án fogadták el a határozatot. A határozat javítja a fogyasztók biztonságát, hiszen március 11-től tilos lesz a gyermekekre veszélyes öngyújtóknak az európai fogyasztók számára történő értékesítése. Az ilyen öngyújtók forgalomba hozatala és importja már 2007. március 11-től tilos volt, így az iparág egy évet kapott arra, hogy fennmaradó készleteit értékesítse. A határozat emellett előírja, hogy a kormányoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az EU piacára bocsátott közönséges öngyújtók a gyermekek számára biztonságosak. Megtiltja ezenkívül az olyan öngyújtók forgalomba hozatalát, amelyek a gyermekek számára különösen vonzó tárgyra hasonlítanak („újszerű öngyújtók").

„Nagyon örülök, hogy hatályba léptek ezek a fontos előírások, amelyek meg fogják erősíteni a fogyasztók, elsősorban a gyermekek biztonságát Európában" – nyilatkozta Meglena Kuneva, a fogyasztóvédelemért felelős európai biztos. „Az érintetteknek most meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a nem megfelelő öngyújtók ne kerüljenek a végfelhasználókhoz. Arra kérem a nemzeti bűnüldöző hatóságokat, hogy lépjenek fel az ügy érdekében és határozottan tartsák be ezeket az előírásokat."

Mi volt az oka a határozat elfogadásának?

Számtalan komoly tűzesetet okoz az, amikor fiatal gyermekek öngyújtóval játszanak. Az ilyen tűzesetek miatt becslések szerint évi 1 500-1 900 sérülés, valamint 34-40 halálos baleset történik az Unióban. Az ilyen balesetek megelőzésére hozták létre a gyermekbiztonsági mechanizmusokat, amelyek az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon már mintegy 10 éve kötelezőek. A gyermekbiztonsági előírások bevezetése az USA-ban 60%-kal csökkentette az ilyen balesetek számát.

Az öngyújtók eredendően veszélyes termékek, mivel lángot, illetve hőt keltenek és tüzelőanyagot tartalmaznak. Gyermekek által történő nem megfelelő használatuk komoly veszélyt jelent. Ez különösen igaz az eldobható öngyújtókra: e kis értékű termékeket nagy mennyiségben és gyakran gyűjtőcsomagolásban értékesítik. A gyermekek játszhatnak velük és ezáltal tüzet, komoly sérüléseket és halált okozhatnak.

Mire vonatkozik a határozat?

A határozattal létrehozott gyermekbiztossági előírás az Unióban az évente eladott öngyújtók körülbelül 98%-ára alkalmazandó, beleértve az eldobható öngyújtókat, a műanyag öngyújtókat és az alacsony költségű fém öngyújtókat.

A gyermekbiztossági előírás hatálya nem terjed ki bizonyos olyan öngyújtókra, amelyekhez a gyermekek nem férhetnek könnyen hozzá. Meg kell felelniük azonban az öngyújtókra vonatkozó EN ISO 9994 számú különleges szabványban előírt számos általános biztonsági követelményeknek. A gyermekbiztossági előírások hatálya alá nem tartozó öngyújtóknak teljesíteniük kell az e határozatban előírt műszaki feltételeket. A határozat emellett betiltja az olyan öngyújtók forgalomba hozatalát, amelyek a gyermekek számára vonzó tárgyakra (pl. játékokra, mobiltelefonokra, ételre, autókra stb.) hasonlítanak és ebből kifolyólag a helytelen használat veszélyét hordozzák magukban (ezek az úgynevezett „újszerű öngyújtók").

Milyen a „gyermekbiztos öngyújtó"?

Az EN 13869:2002 számú európai szabvány öngyújtókra vonatkozó gyermekbiztossági előírásokat hozott létre. Azok az öngyújtók, amelyek megfelelnek a szabvány releváns gyermekbiztossági előírásainak, feltételezhetően megfelelnek ennek a határozatnak is. Azok az öngyújtók is a határozattal összhangban állónak minősülnek, amelyek megfelelnek a nem uniós országok gyermekbiztossági előírásainak, amennyiben ezek az előírások egyenértékűek a határozatban szereplőkkel (mint például az USA esetében).

Hogyan alkalmazandó a határozat?

A tagállamok illetékes hatóságainak kérésére a gyártóknak és az importőröknek be kell nyújtaniuk valamennyi releváns dokumentumot, ideértve a gyermekbiztosságról szóló vizsgálati jelentéseket. A vizsgálati jelentéseket olyan vizsgálati szerveknek kell elkészíteniük, amelyeket a tagállam illetékes hatóságai akkreditáltak vagy elismertek. A vizsgálati jelentéseket olyan vizsgálati szervek is kiadhatják, amelyek jelentéseit azok az országok is elismerik, ahol a határozat gyermekbiztossági előírásaival egyenértékű előírások vannak hatályban (pl. USA). A forgalmazóknak együtt kell működniük az illetékes hatóságokkal, és kérésre rendelkezésre kell bocsátaniuk az általuk forgalomba hozott öngyújtók eredetének megállapításához szükséges dokumentációt. A tagállamok illetékes hatóságai felelősek a határozat előírásainak végrehajtásáért, és valószínűleg már most ellenőrzik, hogy egyetlen nem gyermekbiztos vagy újszerű öngyújtót sem árulnak az üzletekben.

További információk:

http://ec.europa.eu/consumers/index_hu.htm

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.