A paranoia dicséretes és másolandó (A szerk.)A paranoia dicséretes és másolandó (A szerk.)

A terrorcselekményekre való felbujtás büntethetőségét, a robbanóanyagok terroristák által történő használatának megelőzését és a légiutasok adatainak a terrorügyekben folyó nyomozásokra való felhasználásának lehetőségét indítványozza az az újabb javaslatcsomag, amit november 6-án fogadott el az Európai Bizottság. 

A paranoia dicséretes és másolandó (A szerk.)A paranoia dicséretes és másolandó (A szerk.)

A terrorcselekményekre való felbujtás büntethetőségét, a robbanóanyagok terroristák által történő használatának megelőzését és a légiutasok adatainak a terrorügyekben folyó nyomozásokra való felhasználásának lehetőségét indítványozza az az újabb javaslatcsomag, amit november 6-án fogadott el az Európai Bizottság. 

Négy pontból álló javaslatcsomagot mutatott be kedden Brüsszelben Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos a terrorizmus elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében. A Bizottság mindenekelőtt a 2002-ben elfogadott terrorizmus ellenes kerethatározat kiterjesztését javasolta, jogilag büntethetővé téve minden tagállamban a konkrét terrorcselekményekre való felbujtást, a terroristák toborzását és kiképzését, történjék az akár a terepen, akár az Interneten keresztül.

A bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos javaslatára a Bizottság egy 47 pontos akciótervet is elfogadott kedden, amelynek célja a robbanóanyagok biztonságának növelése, egy, az elveszett, illetve ellopott robbanóanyagokról és gyanús tranzakciókról szóló gyorsriasztó rendszer felállítása, valamint az európai bombaszakértők hálózatának létrehozása.

Az adatok már a spajzban vanak!Az adatok már a spájzban vanak!A csomag legellentmondásosabb eleme egy részben amerikai mintára létrehozandó „PNR-rendszer" kialakítása, amelynek keretében az EU-ba és az EU-ból járatokat indító légitársaságoknak a célországnak számító uniós tagállam speciális egységeinek rendelkezésére kell bocsátaniuk a légiutasok bizonyos adatait, hogy azok kockázatelemzéssel kiszűrjék az esetlegesen terroristagyanús személyeket. A terroristák viszonylag szabad helyváltoztatása ugyanis Frattini szerint az EU jelenlegi terrorista ellenes harcának az egyik legsebezhetőbb pontja. A biztos szerint olyan adatok kiszolgáltatásáról nem lehet szó, amiről az illető bőrszínére vagy vallására következtethetnének Arra is emlékeztetett, hogy a rendőrségi és bírósági együttműködés területén a személyi adatok védelméről rendelkező kerethatározatot várhatóan decemberi ülésén jóváhagyja a miniszterek tanácsa, így szerinte nem kell attól tartani, hogy a személyi jogok sérülnek. Az olasz nemzetiségű biztos egy újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy a légiutas-adatok továbbításának rendszerének semmilyen köze nincs a schengeni rendszerhez és a határellenőrzéshez. A csomagot negyedik elemként a terrorizmus ellenes kerethatározat végrehajtásáról szóló második jelentés teszi teljessé.

Franco Frattini emlékeztetett rá, hogy 2006-ban 11 uniós tagállam volt terrortámadás kísérletének célpontja és összesen 80 terrorista összeesküvésről szereztek tudomást a hatóságok, akik becslések szerint 380 terrorista sejt ellen folytattak nyomozást. „A terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetés a demokráciáinkra" – indokolta a biztos az új javaslatcsomag előterjesztését.

Az Európai Unió új terrorizmusellenes főkoordinátora a parlamenti polgári jogi szakbizottság előtti meghallgatásán az iszlám szélsőséget nevezte a legnagyobb fenyegetésnek Európában. Gilles de Kerchove szerint bár az Al-Kaidát részlegesen sikerült felszámolni, az továbbra is az első számú terrorista fenyegetést jelenti Európában. A főkoordinátor az iszlámista szélsőségesek mellett a nemzeti gyökerekkel rendelkező terrorizmust is nagy veszélynek nevezte, mint amilyen az ETA baszk szeparatista szervezet Spanyolországban. De Kerchove a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükségesnek nevezte a tagállamok egymás közötti és a tagállamok, illetve az Europol és az Eurojust közötti információcserének a javítását.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük