2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU több mint 983 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a magyarországi foglalkoztatás növelésére és a közszolgáltatásokra

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5134"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euszocalap.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://mfss.gov.mt/esf/" title="http://mfss.gov.mt/esf/" width="100" height="57" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://mfss.gov.mt/esf/">http://mfss.gov.mt/esf/</a> </strong></span></span><p><em> <strong>Az Európai Bizottság az EU támogatások újabb körének jóváhagyásával ismét jelentős lépést tett annak érdekében, hogy Magyarország maradéktalanul kiaknázhassa az EU tagsággal járó előnyöket. </strong></em></p><p>

 http://mfss.gov.mt/esf/http://mfss.gov.mt/esf/

 Az Európai Bizottság az EU támogatások újabb körének jóváhagyásával ismét jelentős lépést tett annak érdekében, hogy Magyarország maradéktalanul kiaknázhassa az EU tagsággal járó előnyöket.

 http://mfss.gov.mt/esf/http://mfss.gov.mt/esf/

 Az Európai Bizottság az EU támogatások újabb körének jóváhagyásával ismét jelentős lépést tett annak érdekében, hogy Magyarország maradéktalanul kiaknázhassa az EU tagsággal járó előnyöket.

Az Európai Szociális Alap (ESZA) és a magyar kormány társfinanszírozásában megvalósuló két programra 983 milliárd[1] forintot hagyott jóvá. A programok célja a foglalkoztatás növelése és a közigazgatás minőségének javítása.

 

Vladimír Špidla, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa üdvözölte a Bizottság jóváhagyó döntését és hozzáfűzte: „2007 különleges év az Európai Szociális Alap számára. Nemcsak fennállásának 50. évfordulóját ünnepeljük, hanem az idén indul el az ESF pénzügyi támogatási tevékenységének újabb hétéves időszaka is."

Hozzátette: „Mindkét magyarországi program az EU valódi elkötelezettségét jelzi az emberi erőforrás fejlesztésére szánt beruházások minőségének és intenzitásának növelésére. Azt is mutatja, hogy a több és jobb minőségű munkahely teremtése az Európai reformtörekvéseinek napirendjén előkelő helyen szerepel. Ez a stratégia növeli a foglalkoztatottságot, hozzásegíti a munkavállalókat az állások betöltéséhez szükséges szakértelemhez, segíti a szociális beilleszkedést és javítja a közigazgatási szolgáltatások minőségét. Az igazi kihívás most ennek a nagyra törő stratégiának a megvalósítása. Sok sikert kívánok mindehhez Magyarországnak."

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta „Magyarország jövője a minőségi oktatáson és az ezen alapuló foglalkoztatáson múlik. Kiemelt célunk, hogy a lehető legtöbb ember térjen vissza a munkaerő-piacra az inaktívak közül. Operatív Programjaink épp ezért koncentrálnak erre a két területre. Az államreform operatív program forrásaiból megújítjuk a közigazgatást, mely a közszolgáltatások könnyebb elérését, valamint minőségi szolgáltatásokat jelent.

Hozzátette: „Az unió egészének sikere a tagállamok teljesítményétől függ. Bízom Magyarország sikerében."

Magyarországon a foglalkoztatási ráta 57 százalékos aránya elmarad a Liszabonban célként kitűzött 70 százaléktól. A legfőbb kihívás ezért a foglalkoztatottak arányának növelése, a hátrányos helyzetűek helyzetének javítása és az emberi erőforrás fejlesztése magasabb színvonalú oktatás és képzések biztosítása révén.

Magyarországon az ESZA által támogatott programok többek között az alábbi területeken valósítanak meg fejlesztéseket:

  • Több lehetőség a munkát keresők részére;
  • Az oktatási rendszer korszerűsítése annak érdekében, hogy a vállalkozások olyan képzettségű munkaerőhöz jussanak, amilyenre szükségük van;
  • Egyenlő esélyek megteremtése a társadalom olyan hátrányos helyzetű csoportjai számára, mint amilyenek a romák;
  • Megnövelt támogatás az egészségügyi szolgáltatások minőségének és hatékonyságának javítására;
  • A közigazgatás teljesítményének javítása, különös tekintettel az emberi erőforrás fejlesztésére.

Az Európai Szociális Alap több mint 10 milliárd euró támogatást nyújt összességében az Európai Unió országainak évente. A 2007-2013 közötti új programozási időszak végére az EU mintegy 75 milliárd euróval támogatja a 27 tagországot. Ez az Európai Unió teljes költségvetésének több mint 10 százaléka. A tagországok és a régiók úgy alakítják ki, állítják össze saját ESZA finanszírozású operatív programjaikat, hogy azok helyben legyenek képesek megoldást nyújtani a helyben felmerülő problémákra. . Magyarországon az ESZA két programot támogat: a Társadalmi Megújulás Operatív Programot (TÁMOP) 943 milliárd forinttal, az Államreform Operatív Programot (ÁROP) mintegy 40 milliárd forinttal támogatja.

Háttérinformáció: az Európai Szociális Alap

Az Európai Szociális Alap, amelyet 1957-ben hoztak létre, az Európai Unió humánerőforrás fejlesztését támogató pénzügyi alap. Tevékenységét öt kulcsfontosságú területre összpontosítja:

–         Segítséget nyújt munkavállalóknak és cégeknek ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a folyamatosan változó gazdasági környezethez;

–         Növeli a foglalkoztatást, a munkahelyhez jutást és a munkaerőpiacon való részvételt;

–         Tökéletesíti a szakmai képzést és a szaktudást – mindkettőt az egyének számára jobb oktatási és szakmai gyakorlati képzést nyújtó rendszerek révén;

–         Erősíti a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedését és küzdelmet folytat a munkaerőpiaci diszkrimináció ellen;

–         A foglalkoztatás és a befogadás, beilleszkedés terén hirdeti, népszerűsíti a reform érdekében létesítendő partnerségi kapcsolatokat, élen járva azok kialakításában pl. a munkáltatók, a szakszervezetek és a nem-kormányzati szervezetek között.


http://ec.europa.eu/esf

http://www.nfu.hu/

http://mfss.gov.mt/esf/

Az ESF által Magyarországon finanszírozott projektek: http://eu.esf.hu/sa/projekt/default.asp


[1] 271 forintos árfolyamon  számítva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.