2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EUROPA CANTAT eredményei egy év távlatából

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/104023"><img class="image image-preview" src="/files/images/cantat.jpg" border="0" width="470" height="224" /></a></span>Egy éve ért véget a 2015-ös év kiemelt pécsi és magyarországi kulturális rendezvénye, az EUROPA CANTAT XIX nemzetközi kórusfesztivál, (<a href="http://www.ecpecs2015.hu/">www.ecpecs2015.hu</a>) ugyanakkor a város továbbra is a nemzetközi kórusélet regionális központja. <p> 

cantatEgy éve ért véget a 2015-ös év kiemelt pécsi és magyarországi kulturális rendezvénye, az EUROPA CANTAT XIX nemzetközi kórusfesztivál, (www.ecpecs2015.hu) ugyanakkor a város továbbra is a nemzetközi kórusélet regionális központja.

 

cantatEgy éve ért véget a 2015-ös év kiemelt pécsi és magyarországi kulturális rendezvénye, az EUROPA CANTAT XIX nemzetközi kórusfesztivál, (www.ecpecs2015.hu) ugyanakkor a város továbbra is a nemzetközi kórusélet regionális központja.

 

1988 után 2015-ben újra Pécs lett az európai kórusélet központja, hiszen 4173 aktív résztvevővel és kiemelkedően magas magyar részvétellel zajlott Magyarország egyik legnagyobb vállalású kulturális fesztiválja, az EUROPA CANTAT – emelte ki a pécsi Kodály Központban kedden tartott sajtótájékoztatón Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa évben épült kulturális infrastruktúra jól vizsgázott a rendezvényen, amely 63 helyszínen 251 koncertet és számos más eseményt kínált a Pécsre látogató közel 10000 vendégnek.

 

A fesztivál turisztikai és gazdaságélénkítő hatását mutatja a mintegy 30.000 itt töltött vendégéjszaka, valamint az a tény, hogy a rendezvénynek az állami támogatások mellett további komoly bevételei keletkeztek, amelyet a szervezés és lebonyolítás 4 éve alatt túlnyomó részt Pécsett, a régióban és Magyarországon költöttek el. – Akár követendő gazdasági modell is lehet jövőbeni rendezvények számára az EUROPA CANTAT, hiszen a kormányzati és városi támogatás több mint kétszerese áramlott így közvetett gazdaságélénkítő erőként a régióba – hangsúlyozta dr. Őri László, Pécs alpolgármestere.

 

Az EUROPA CANTAT nemzetközi szinten is jelentős eredményei közé sorolhatjuk, hogy 2016-tól az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat Közép-kelet-európai Regionális Központja Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözik, és a 2015-ben elindult délszláv regionális együttműködés konkrét projektek formájában tovább erősödhet. Az új iroda 18 közép-kelet-európai ország – köztük a határon túli magyar közösségek – kóruséletének együttműködését fogja erősíteni, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával közösen zenepedagógiai rendezvényeket és mesterkurzusokat is szerveznek. 2016 júliusában 26 ország 87 résztvevőjével zajlott a Zsolnay Negyedben az „Orff meets Kodály" mesterkurzus, illetve 2017 nyarán egy nemzetközi oratóriumvezénylési kurzust indítunk – mondta el Móczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi területért is felelős igazgatója, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke. (http://www.europeanchoralassociation.org)

 

A következő év kiemelt projektje az UNESCO „Artist for Peace" címmel kitüntetett Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir – http://www.worldyouthchoir.org) pécsi bázisú magyar és észak-balkáni koncertturnéja. Az együttest a világ 5 kontinenséről meghallgatások során kiválasztott 60 énekes alkotja, és a közel egy éves előkészítő munka után egy világhírű külföldi és egy neves magyar karnagy vezetésével mintegy 10 koncertből álló előadássorozatra indulnak 2017. július közepén a pécsi Kodály Központból szerbiai, boszniai, horvát és szlovén állomásokon keresztül. Dr. Hoppál Péter bejelentette, hogy a napokban véglegesítendő nemzetközi együttműködési projektet mintegy 20 millió forinttal támogatja az EMMI és Pécs MJV Önkormányzata.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8UL0sfddqEU

https://www.youtube.com/user/europacantatpecs2015

https://www.youtube.com/user/worldyouthchoir09

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.