2015. január 13-15. között kerül sor a Hittani Kongregáció vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozójára Esztergomban.

2015. január 13-15. között kerül sor a Hittani Kongregáció vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozójára Esztergomban.

Boldog VI. Pál pápa megbízásából a Hittani Kongregáció 1967. február 23-i instrukciójával kérte a püspöki konferenciáktól, hogy hozzanak létre saját tagjaik közül hittani bizottságot, amely konzultatív segítő szervezetként támogatja magukat a püspöki konferenciákat és az egyes püspököket hittani kérdésekben.

A Hittani Kongregáció és a hittani bizottságok közötti együttműködést elősegítendő 1982-ben döntés született arról, hogy az említett bizottságok elnökeivel földrészenként rendszeres találkozók szerveződjenek. Az egyik eredeti jellemzője ezeknek a találkozóknak abban áll, hogy a Hittani Kongregáció vezetői azok, akik a különböző kontinensekre utaznak, kiemelve ezáltal a helyi és regionális intézmények fontosságát és felelősségét a hittani kérdésekre vonatkozóan. Az első ilyen találkozóra – az akkori Joseph Ratzinger bíboros vezetésével – Latin-Amerikában, Bogotában került sor (1984). Ezt követték a további találkozók Kinshasában, afrikai (1987), Bécsben, európai (1989), Hong-Kongban, ázsiai (1993), Guadalajarában, latin-amerikai (1996) és San Franciscoban, észak-amerikai (1999). William Levada bíboros vezetésével egy újabb afrikai találkozóra került sor Dar es Salaamban (2009).

Most Esztergomban Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke (CCEE) Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa kérésének eleget téve egy újabb találkozónak ad otthont az európai hittani bizottságok elnökei számára. Ez a találkozó kifejezi a Hittani Kongregáció szándékát, hogy támogassa a helyi püspököket – amint Ferenc pápa is hangsúlyozza – a hit tanítására és védelmére irányuló szolgálatukban, tekintettel azokra a sajátos kihívásokra, amelyekkel ma Európának szembe kell néznie.

Fotó: Tóth János

MKPK Titkársága

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük