A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal tett közzé pályázati felhívást az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére, továbbá szintén hatodik alkalommal került kiírásra a "Kedvenc Patikám" cím elnyerése is.

 

 A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal tett közzé pályázati felhívást az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére, továbbá szintén hatodik alkalommal került kiírásra a "Kedvenc Patikám" cím elnyerése is.

 

A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybevevő betegek érdekeire. A gyógyszerészet az orvoslás nagyon fontos része, mely során a gyógyszerészek nagyon sokat tudnak tenni a személyre szabott gyógyszerelésért.

 

Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányok idén is az egészségügyi szolgáltatások javítását célul kitűzve kerültek megrendezésre. A lakossági és a szakmai közönség is megszólításra került mindkét kampány során, így minden eddiginél intenzívebb érdeklődés övezte mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszertárak versengését.

A sajtótájékoztatón a szakmai zsűri részéről Dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke, támogatóként Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft részéről, és Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. képviselője ismertette az eredményeket.

(a fotón Dr. Mikola Bálint, Dr. Samu Antal, Dr. Hodossy Lajos és Torjai Gábor)

 

A díjazottak:

Az Év Gyógyszerésze:

Dér Péter, Mogyoród – Év Gyógyszerésze 1. helyezett

Patakiné Dr. Karancsi Anna, Berettyóújfalu – Év Gyógyszerésze 2. helyezett

Grunda Miklós, Szigetvár – Év Gyógyszerésze 3. helyezett

Birinyi Péter, Budapest – Év Gyógyszerésze különdíjas

 

Kedvenc Patikám

Tilia Gyógyszertár, Bakonycsernye – Kedvenc Patikám 1. helyezett

Tilia Fiókgyógyszertár, Szendehely – Kedvenc Patikám 2. helyezett

Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros – Kedvenc patikám 3. helyezett

Észak-Nyugati Patika Bt., Kaposvár – Kedvenc Patikám 4. helyezett

 

 „Az Év Gyógyszerésze pályázati rendszer egészen felnőtt ahhoz, amit indulásakor elképzeltünk" – mondta Dr. Mikola Bálint. Az a gyógyszerészi tevékenység, ami már Európa nyugati felében kialakult, nálunk is valósággá válik, nevezetesen a gyógyszeralkalmazás és terápiás szokásokkal kapcsolatos gyógyszerészi szerepvállalás kezd kiteljesedni.

Örömét fejezte ki azt illetően, hogy a bíráló bizottság milyen nagyszerű munkákkal találkozott. A zsűri véleménye abszolút egyhangú volt, amikor a győztes kiválasztásra került, egy olyan új szegmens nyitott meg a terápia menedzsment és a lakosság kapcsolatának megteremtésében, ami igazán példaértékű. Lakossági oldalról is elérte a célját ez a két kampány, mivel a Kedvenc Patikám pályázatra eddig soha nem látott szavazati mennyiség érkezett.

 

A díjátadó ünnepségre a MOSZ XXVI. kongresszusán került sor Siófokon, ahol több egészségügyi szakpolitikus is részt vett. Itt elhangzott, hogy Magyarországon igen jelentős

pozícióban van a terápia menedzselés, a gyógyszerészek kiemelkedő szerepet vállalnak az alapellátásban, valamint a lakosság is kezd ez iránt fogékony lenni. Azonban még mindig van hová fejlődni, mivel az a gyógyszerkiadás, ami nem jár egészségnyereséggel továbbra is megközelíti a 20 milliárd forintot.

 

Dr. Dér Péter az Év Gyógyszerésze pályázat győztese röviden összefoglalva bemutatta a pályázati munkáját, mely egy közösségi oldalon létrehozott csoportból indul ki, ahol szakértők (több gyógyszerész) választ nyújtanak a lakosság felöl érkező kérdésekre, mindezt időtől és helytől függetlenül. Ez a csoport nem egy üzleti vállalkozás, minden a programban résztvevő gyógyszerész a saját szabadidejében teszi segítőszándékkal, annak érdekében, hogy minél érthetőbbé váljon a terápia, illetve saját maguk továbbképzését is szolgálja, mivel itt sok olyan kérdéssel is találkoznak, amivel normál közforgalomban nem.

2014 szeptemberében hozta létre a csoportot, melynek jelenleg már 2475 tagja van, kb. napi 10-15 kérdéssel, ami a gyermekek gyógyszerelésétől az időskorig terjednek. De felmerülnek különleges betegséggel kapcsolatos megkeresések is, ilyen esetben a szakértők az orvost megerősítve, a terápiát megmagyarázva lépnek fel, segítve a beteget a szükséges gyógymódokat elsajátítani és betartani.

 

Az évek során egyre komolyabb pályamunkák érkeznek be, melyek olya színvonalúak, hogy egyre nehezebb kiválasztani közülük a legjobbat – emelte ki Dr. Samu Antal.

A választásukban ezúttal az volt a leginkább döntő szempont, hogy ez egy olyan új és dinamikusan fejlődő területről van szó, ahol gyógyszerészek a tanácsadó szerepüket maximálisan érvényesíteni tudják. Beteg oldalról és gyógyszerészi oldalról is igen dinamikusan nő azok száma, akik ebben a munkában részt tudnak vállalni. Tőle megtudhattuk, a gyógyszeres terápiás együttműködés segítése volt a legtöbb pályázat témája.

 

Dr. Birinyi Péter, az Év Gyógyszerésze különdíjasa elmondta, hogy ők a ritka betegségek gyógyszerelésével foglalkoznak, melyet a nagy gyógyszergyárak a nagyon ritka előfordulás miatt nem tudnak kiszolgálni, ettől függetlenül igyekeznek 100% egészségnyereséget elérni.

A közelmúltban fordult elő egy ilyen eset, melyben a páciens egy nagyon ritka betegség miatt elvesztette a látását (igazából egy fehér ködöt lát). Készítettek egy olyan szemcseppet, mely folyamatos használata mellett a beteg újra visszakapta a látását. Természetesen ezek az egyedi készítmények is engedélyeztetésre kerülnek, akár TB támogatást is kapnak hozzá.

 

A Kedvenc Patikám nyertese a bakonycsernyei Tilia Gyógyszertár lett, mely a Bakony lábánál egy 3500 lelkes településen fekszik. Vezetője itt gyógyszerész már 25 éve, 8 éve esett át a patika teljes felújításon a lakosság nagy örömére. Több mint 10 éve dolgozik a kollégáival, hatalmas ritkaság, hogy két gyógyszerész és szakasszisztens is dolgozzon.

Nagyon fontos az állandóság, nem csupán gyógyszerészi, hanem a betegek részéről is. Így mivel a patikus és a páciens közti kapcsolat rég elmélyül, feltétlen a bizalom mindkét irányba.

A patikában gyógyszerészi gondozást is tartanak, melynek keretében különböző szűrővizsgálatokon lehet részt venni. Forgalmaznak az ilyen kis faluban ritkán eljutó gluténmentes termékeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a jó kiszolgálásra, hogy lehetőség szerint a készítményeket azonnal átadhassák a betegnek, ne kelljen többször jönni érte.

A jövőben is szeretnék megszolgálni a bizalmat, melyet szavazóiktól kaptak, és további elhivatottsággal végezni munkájukat.

 

A harmadik helyezett a kismarosi Málnalevél Gyógyszertár lett, tavaly ugyan nyerni tudtak, de mivel az idén tovább erősödött a verseny, ez a helyezés is egy nagyszerű

eredmény, mivel az idén több szavazatot kaptak mint tavaly, és a patika még csak idén lesz három éves. Fontos a betegek visszajelzése és elégedettsége, melyet a patika vezetője, egy fiatalos csapattal garantál. Sokféle egészségügyi rendezvényen vesznek részt a községben, melynek keretein belül számtalan féle szűrést végeznek a lakosság körében, mivel a helyes gyógyszerelés mellett a prevenciót is nagyon fontosnak tartják. A prevencióban betöltött szerepük jelentős, így a helyi sportrendezvényeket is támogatják részvételükkel.

 

Szoros versenyben ért el negyedik helyezést a kaposvári Észak-Nyugati Patika.

A patikában 12 különböző életkorú munkatárs van, akik munkája nélkülözhetetlen a jó eredmény érdekében. Mottójuk szerint a beteg érdeke a legfőbb érdek, illetve az, hogy a beteg megoldás nélkül ne távozzon a gyógyszertárból, hiszen a gyógyszertárak elsődleges feladata a gyógyítás.

 

A Roche Magyarország Kft kezdetektől támogatja mindkét kampányt. Képviseletében

Dr. Hodossy Lajos elmondta, hogy a cég nem csupán egy tőzsdei, hanem családi cég is, mely szemléletnek köszönhetően jöhetnek létre az ilyen éveken átívelő együttműködések. Így az igazi köszönet ezeket a tulajdonosokat és a rájuk jellemző hitvallást illeti. A díjazottakkal kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen nagyszerű dolog a digitális média előtérbe kerülése. Olyan forradalmi változásban vagyunk, mint a könyvnyomtatás volt valamikor, pont ezért felemelő, hogy ez az innováció is bekerül a gyógyszerészi szakmai munkába. A minden nap használt okostelefonjaink egy-egy applikációval különböző mérőeszközökké is alakíthatók. Izgalmas kérdés, hogy ez a fejlődés merre fele fog haladni, de az biztos, hogy halad és robog. Nagyszerű dolog, hogy a gyógyszerészek is haladnak a korral és megjelent ez a szempont is.

 

A szervezési munkákat mindkét kampány esetében a Nero Solution Kft. végezte, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan. A jelenlévők szándékai szerint az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám program 2017-ben is meghirdetésre kerülnek.

 

Az eddigi Év Gyógyszerésze kampányok szakmai tudásbázisát felhasználva, idén a gyógyszerészek számára, szakmai szeminárium is indul novemberben, melyen az előadók között lesznek eddigi díjazottak is.

 

http://www.evgyogyszeresze.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük