A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére.

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére.

 

A kampány legfontosabb célja immár hatodik alkalommal az „Év Gyógyszerésze" díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és példátlan szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban, a gyógyszerfejlesztésben egyaránt.

A Kampány tájékoztatón Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Hodossy Lajos – Roche Magyarország Kft, Dr. Fodor Enikő, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének budapesti tagozatának elnöke és Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertették a részleteket.

 

Dr. Mikola Bálint köszönetét fejezte ki az újságírók szerepvállalásáért, melyet a társadalom figyelmének felhívásában tanúsítanak. Felhívta a figyelmet a gyógyszertárban kapható készítmények számosságára és a betegközeli alapellátásra, mint kormányzati törekvésre, melynek alapját a gyógyszerterápia adja. Ebből fakadóan megnő a gyógyszerterápia menedzsment fontossága, annak érdekében, hogy a felírt és beszedett gyógyszerek valóban egészségnyereséggel párosuljanak. Amikor a Roche Magyarország a program mögé állt, az első nagy sugallat az volt, hogy ennek mind orvosi, mind gyógyszergyártói részről milyen nagy jelentősége van. Az elmúlt évek bebizonyították ennek sikerességét, azóta gyógyszeres terápia menedzsment programok léteznek. Az idei Év Gyógyszerésze pályázati kiírást kézbe véve, ezt tükrözik az idei témakörök is. Elmondása szerint a pályázat jelentőségét bizonyítja az is, hogy a gyógyszerészek felismerték, a tára mellett végzett munkájuk mellett is lehet tudományos munkát végezni. A társadalom is érzékeli, hogy a patikában komoly terápiás segítséget tudnak kapni. A szakmai zsűri számára is nagy élmény végigolvasni a pályamunkákat, hogy merre alakul a gyógyszerészi vélemény, mik a favorit témák és milyen mélységben dolgozzák fel a gyógyszerészkollégák a témákat.

 

Napjainkban rengeteg információ éri a betegeket a médián keresztül, – mutatott rá Dr. Fodor Enikő – ezért iránymutatással kell támogatni a betegeket, hogy a számukra legkedvezőbb terápiát tudják kiválasztani. A megnövekedett vény nélkül kapható készítmények között sok különböző néven kapható termék létezik azonos hatóanyaggal, segíteni kell a beteget a megfelelő kiválasztásában, hogy ne okozzon interakciót, más, a beteg által szedett készítmények hatóanyagával. Ennek az iránymutatásnak megfelelő helyszíne a patika, ahol az idő és a szaktudás is rendelkezésre állnak az informálásra. Kiemelkedően fontos közvetíteni az tájékoztatáskérés fontosságát, hogy a készítmények hosszútávon is egészségnyereséget hozzanak.

 

Dr. Szökő Éva a témakörök nagy sikerének tartja, hogy immár hatodik alkalommal nyílt lehetőség meghirdetni ezt a versenyt, és a gyógyszerészek körében is egyre ismertebbé válik a megmérettetés. Gyógyszerész munkatársai arról számoltak be, hogy a pályázaton való indulás önmagában nagy szakmai sikerrel ért fel számukra, az idei évben is indulni fognak. Kollégáit személy szerint bíztatni fogja, hogy dolgozzák ki a témaköröket. Beszámolt arról, hogy a betegközpontú gyógyszerészi munka már a továbbképzéseken is megjelenik, ahol olyan kérdéseket dolgoznak fel, amelyekkel az interneten megtalálható információk alapján tettek fel a betegek a patikákban. A gyógyszerészeknek fel kell készülni a megfelelő kommunikációra is, hogy a betegek a megbízható forrásból származó tájékoztatást fogadják el, tudjanak szűrni az internetes adatok között. Egy ilyen pályamunka elkészítése nem mindennapi dolog, de már az első munkafolyamat során szembe tűnik, hogy a napi munka során tapasztalható gyakori problémák megoldásáról szól. Illetve, hogy az adott akadályokat miként kezelik, honnan gyűjtenek információt, milyen módon tudják átadni betegeik számára, és milyen visszajelzéseket kapnak Tőlük. Ismertette, hogy a mostani témakörök két nagy csoportra bonthatók; az egyik a gyógyszerész szignifikáns szerepe a betegek öngyógyszerelésében, olyan esetekben, amikor orvoshoz nem jut el a beteg, így a patikában kér valamilyen tanácsot. A másik a krónikus terápiában részt vevő betegek esetében felelősséget vállalni annak érdekében, hogy valóban az előírásnak megfelelően alkalmazzák a terápiát. Különösen azoknál a kezelési módoknál ahol a nem megfelelő alkalmazás nagyon súlyos következményekkel járhat, mint például a véralvadás gátló gyógyszerek, ahol a túlzott és az elégtelen alkalmazás is egészségkárosodással járhat.

 

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója elmondta, a baseli központú cégnél elvárás a konszern stratégiájával egybevágó helyi közösségek támogatása. A vállalat sikerének titka a lokális szintű együttműködés is, a nyertes kapcsolatok megteremtése.

Véleménye szerint a gyógyszerészek munkája révén valósul meg az a személyre szabott gyógyítás, mely a Roche meghatározott stratégiájának szerves részét képezi, ennek nyomán alakult ki, hogy nem csupán gyógyszerekkel, hanem diagnosztikával is foglalkoznak. A gyógyszerészet az orvoslás nagyon fontos része, mely során a gyógyszerészek nagyon sokat tudnak tenni a személyre szabott gyógyszerelésért. Fontos az együttműködés a háziorvos és a gyógyszerész között, egységet képezve, így vezetve végig a beteget azon az úton, amit úgy hívunk orvoslás, Ő ezt is személyre szabott gyógyításnak gondolja, és ezért vannak itt immár hatodik éve. Elmondta, hogy eszméikkel egybevágó, értékteremtő munkának tartják a pályázat körüli összefogást, amíg a lehetőségeik engedik, támogatni fogják.

 

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette a pályázat folyamatát:

Az Év Gyógyszerészére a hagyományoknak megfelelően lakossági és szakmai oldalról is lehet javaslatot tenni. A 10-10 legtöbb szavazatot kapott gyógyszerészt a pályázatot szervező Nero Solution Kft. személyesen kéri fel a pályamunkák elkészítésére.

A pályázatok leadásának határideje 2016. augusztus 30.

 

A 20 pályázati anyagból a szakmai zsűri (Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Szabó Sándor – Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke és Dr. Samu Antal – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke) anonim elbírálással választja ki a legjobbat.

Az Év Gyógyszerésze címet és a többi díjat a 2016 októberében megrendezésre kerülő, ünnepélyes díjátadón kerül átadásra.

A szavazatok beérkezésének határideje 2016. április 30.

 

A 2016-ös év Év Gyógyszerészének választott jelentkező a páratlan szakmai elismerésen túl idén is értékes ajándékban részesül. A pályázatról további részletes információt az Év Gyógyszerésze honlapon találhatnak.

 

http://www.evgyogyszeresze.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük