2022.június.28. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64936"><img class="image image-_original" src="/files/images/EvHazaAsztaiBalintKovacsCsabaPecsVendeghaz%20(1).jpg" border="0" alt="Az Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház" title="Az Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház" width="471" height="313" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Az Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház</strong></span></span> Az „Év háza 2012" pályázat kuratóriuma az „Év háza 2012" elismerést Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel. A díjátadására - amit szakmai programokkal is gazdagítottak - az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az Építészet Világnapján október 1-jén került sor a BM Duna Palota Széchenyi-termében.</p> <p> 

az év háza: asztai bálint, kovács csaba: pécs vendégházAz Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház Az „Év háza 2012" pályázat kuratóriuma az „Év háza 2012" elismerést Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel. A díjátadására – amit szakmai programokkal is gazdagítottak – az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az Építészet Világnapján október 1-jén került sor a BM Duna Palota Széchenyi-termében.

 

az év háza: asztai bálint, kovács csaba: pécs vendégházAz Év Háza: Asztai Bálint, Kovács Csaba: Pécs Vendégház Az „Év háza 2012" pályázat kuratóriuma az „Év háza 2012" elismerést Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel. A díjátadására – amit szakmai programokkal is gazdagítottak – az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az Építészet Világnapján október 1-jén került sor a BM Duna Palota Széchenyi-termében.

 

A zsűri ezen felül két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.

A zsűri szavazatai alapján további három pályázó dicsérő oklevélben és tárgyi ajándékokban részesült: a Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám által tervezett budapesti családi ház épület, a Kovács Zsolt György és Beranková Jana által tervezett családi ház balatonalmádiban és az ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós által tervezett nyaraló felújítás, átalakítás Sajkodon.

 

A 2012-es díjátadás nem csupán az idei díjazottat és a különdíjasokat ünnepelte, de egyben megemlékezett az elmúlt 5 év pályázatairól, nyerteseiről és kísérletet tesz arra, hogy „Az építészet ereje" előadások segítségével az építészeti közvéleményt érdeklő aktuális kérdésekről is tájékoztatást adjon.

 

2012-ben ötödik alkalommal meghirdetett Év háza pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül rekord mennyiségű, összesen 35 pályázat érkezett. A zsűri összetétele idén rendhagyó módon és az 5 évre való tekintettel két év Ybl-díjas építészeiből állt, valamint a hagyományokhoz híven az építész szakmai szervezetek elnökeiből. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is nyújtja, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az elmúlt öt évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az Év háza pályázatból kerül kiválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat bemutatva a kortárs magyar építészetet egy szeletét. Az ötéves jubileumot ünneplő Év háza díj átadásának és a kiállítás bemutatásának méltó helyszínt adott a BM Duna Palota Széchenyi-terme.

 

A díjátadót Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltánt, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ frissen kinevezett vezetője, valamint Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke tájékoztatta az hallgatóságot az intézmények működéséről és terveiről.

 

A még meglévő mérnöki- és építész szakmai kompetencia hazai viszonylatban tartása hosszú távú nemzeti és gazdasági érdek. Ez a jelenleg kialakult pénzügyi és beruházási környezetben nem biztosítható. A nemzetgazdasági élénkülés és egyben a gazdasági növekedés elképzelhetetlen az építésügy és építésgazdaság komplex fejlesztése és annak szakmai háttere nélkül." – hangzott el Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora nyitóbeszédében, majd átadták a díjakat.

 

A Pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, az elmúlt évek családi ház építészetét, a példamutató és követendő építészeti magatartást, amely az egyre súlyosbodó gazdasági helyzetben is követendőnek bizonyul.

Az elmúlt években deklarált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos pontja az értékelésnek, azonban a válság egyre inkább eluralja mindennapjainkat, ami a megbízások számának drasztikus visszaesését eredményezte, mindemellett nem jelenthet feltétel nélküli megalkuvást.

 

Az Év háza pályázat filozófiája, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2012-ben nemcsak az elmúlt évben, hanem az idei évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is a zsűriben foglaltak helyet, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

 

A két évente változó zsűri elnök pozícióban idén Nagy Tamás DLA, Dévényi Sándor DLA építésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának adta át. A társelnökök Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke, Sáros László DLA a Magyar Építőművészek Szövetsége újonnan kinevezett elnöke és Szoják Balázs építész, az Díj kurátora voltak. Az Ybl-díjas építészek közül, Csernyus Lőrinc, Eleőd Ákos, Gelesz András, Krizsán András, Szabó Tamás János DLA, Hőnich Richárd DLA, Nagy Csaba és Perényi Tamás DLA vállalta el a felkérést.

A pályázat szakmai partnerei voltak a Belügyminisztérium Területfejlesztési- és építési helyettes államtitkársága, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége valamint az Építéstudományi Egyesület.

 

A 35 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője.

Az „Év háza 2012" díjazott és a különdíjasok épületei mellé további hét épület kiválasztására került sor a zsűri szavazatainak megfelelően:

Ásztai Bálint, Kovács Csaba, pécsi vendégház

Basa Péter, Reisz Ádám, balatonszéplaki villa

Horváth András, zengővárkonyi családi ház

Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, sajkodi nyaraló felújítás, átalakítás

Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám, budapesti családi ház

Kovács Zsolt György, Beránková Jana, balatonalmádi családi ház

Vonnák János, budapesti lakóépület

Földes László, Tatár-Gönczi Orsolya, Győri-Nagy Hajnal, L-ház, két generációs családi ház Komáromban

Bártfai-Szabó Gábor, Bártfai-Szabó Orsolya, Nagy Mariann, szentendrei ökologikus lakóház

Engelmann Tamás, nagytarcsai generációs ház

 

A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza" díjátadóval egyidőben nyílt meg a BM Duna Palota Széchenyi-termében, s a díjátadó ünnepség után a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében lesz megtekinthető.

 

A pályázat támogatója idén második alkalommal a Baumit Kft. volt, immár ötödik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Meva Zsalurendszerek Zrt.

 

A díjazott épületek leírása, értékelése:

 

„Év háza 2012" díj nyertese

Pécsi vendégház – Ásztai Bálint, Kovács Csaba

(Részlet a pályázatból)

 

Villaépület vendégháza a hegyoldalban

Az épület egy villa társaságában egy közel 5000nm-es lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzátartozó kisebb léptékű vendégek számára megformált épület megtervezéséről szólt.

A tervezés elején a megrendelőnek -és nekünk is- a legfontosabb az időtállóság és természetközeliség megtalálása volt, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épületegyüttes szülessen. Az is fontos szempont volt, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot. A komfortos és elegáns épületegyüttes úgy szolgálja lakóinak otthonos kényelmét, hogy közben igényes életvitelük reprezentatív keretét is megadja, és ehhez természetesen a vendégház is nagyban hozzájárul: a megbízó széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, a különböző hazai és külföldi vendégei "egymásnak adják a kilincset". Így merült fel az az igény, hogy a villaépületben elhelyezett vendéglakosztályon felül egy külön kisebb lakóépület is megépüljön.

 

Táji környezetbe illeszkedés

A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus verde serpentino terméskő burkolat, a szabályos fűrészelt süttői keménymészkő burkolat és a nagy üvegfelületek harmóniája, valamint tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő. A magas fák lombkoronaszintje alá kiálló teraszok, ill. az épületek belsőbb részeibe is benyúló külső terek változatos játéka adja az épített környezet és a természet sajátos összefonódását. A vendégház ennek az építészeti gondolkodásmódnak a kisebb léptékhez igazodó mértéktartó megoldásaival készült.

 

Építészeti karakter, anyaghasználat

Az épület külső karakterét alapvetően a természeti adottságok határozzák meg. A tervezés folyamata során szem előtt tartottuk a meglévő környezet erdős-parkerdős jellegét, illetve a terület domborzati adottságait. A kortárs építészeti gondolkodás mellett Frank Loyd Wright és Mies van der Rohe építészete inspirálta a koncepció alakítását. Az épület a lejtős terephez teraszokkal illeszkedik. A teraszok és a falak anyaga ugyanazzal a mészkőburkolattal készül olyan hangulatot kölcsönözve így az épületnek, mintha egyetlen nagy anyagot bontanánk meg és hajtogatnánk rá a belső és a külső terek együttesére. A lejtő felőli oldalon a támfalszerűen alakított, verde serpentínóval burkolt épületrész biztosítja a felül lebegő mészkővel burkolt tömegek artikulált terepkapcsolatát.

 

A Magyar Építész Kamara különdíjasa

Zengővárkonyi családi ház – Horváth András

(Alábbiakban az építész gondolatait adjuk közre:)

 

Zengővárkony a Mecsek keleti lankáinak összehajló dombhátai között húzódik meg. Az Aszmann-ház a falu peremén, egy dűlőútról megközelíthetően, szinte már a gyümölcsösök, szántók világához tartozik. A ház a falusi építészet arányrendszerét és egyszerű logikáját követi, ahol egy szinten vannak a lakóhelyiségek, és a terep változását az emeletnyi méretre növekvő lábazat követi. A tetők léptéke és anyaghasználata is „környezetbarát", de következetesen alkalmazott mai formajegyekkel. Az igazi jellegzetességet a kukoricagórét idéző nyitott terasz adja, mely keretbe foglalja a ház lakótereit és az ide köszönő harangláb és szemközti domboldal látványát.

 

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíjasa

Basa Péter, Reisz Ádám – Balatonszéplaki villa

(Részlet a pályázatból)

 

„Személyes élmény

Van, hogy elkapja a gépszíj az embert, és van, hogy nem tud már kiszállni. Ez történt Péterrel és velem mialatt ennek a háznak a terveit készítettük. Elkezdtük, csináltuk, és sose akart vége lenni, mert nem is akartuk igazán, hogy vége legyen. Az egyszerű és kicsi házzal keltünk és feküdtünk egy teljes fél éven át. Mást nem is csináltunk ezalatt, de ezt nagyon. Mások nevettek mit tökölünk ennyit de mi szerettük, mert szerettük azokat az embereket, akiknek készült, akik mindent ránk bíztak. Megtanultam: az egyszerűség rettentő bonyolult dolog.

Nagyon jó volt… kár, hogy többet nem lehet ilyet Péterrel…

Reisz Ádám"

 

Építészeti ismertetés

A tervezett épület egy hosszúkás test, melynek nyugati oldalából egy jókora részt kimetszettünk, ezáltal nyerte el sajátos „U" alakját. Ez az „U" alak azonban csak az emeleten jelentkezik épülettömegként, ugyanis a földszinten mindössze az „U" alak hosszanti szárát építettük be, az épület beforduló emeleti részei lábakon állnak. Az „U" alak öblében intim fél-átrium alakult ki, benne a kis úszómedencével.

A házat igen egyszerű tömeg- és formaképzés jellemzi: az emelet faburkolatú, két rövidebbik végén egy-egy karakteres loggiával, ez alatt a földszint egyszerű nyersbeton falakból – és pillérekből áll s sok üvegfelületből.

A formálás puritán, mentes mindenfajta túlzástól.

 

www.evhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.