Évente – immár 24. alkalommal – izgalommal várjuk Az Év Természetfotósa pályázat díjazottjainak kihirdetését, képeiknek december 31-ig tartó kiállítását a Magyar Természettudományi Múzeumban, valamint az Alexandra Könyvkiadó villámgyorsan megjelenő csodálatos, idén először kétnyelvű albumát a díjazott fotósok technikailag is tökéletes felvételeiről, önálló művészi teljesítményéről.

Évente – immár 24. alkalommal – izgalommal várjuk Az Év Természetfotósa pályázat díjazottjainak kihirdetését, képeiknek december 31-ig tartó kiállítását a Magyar Természettudományi Múzeumban, valamint az Alexandra Könyvkiadó villámgyorsan megjelenő csodálatos, idén először kétnyelvű albumát a díjazott fotósok technikailag is tökéletes felvételeiről, önálló művészi teljesítményéről.

A nyílt pályázatot a hulladékhasznosítással foglalkozó Saubermacher Magyarország Kft. és a naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége 2016 tavaszán hirdette meg. Nyáron 3000 világszínvonalú felvétel érkezett itthonról és külföldről, amelyekből most 122 képet állítottak ki, illetve közöltek az albumban. Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke szerint a digitális technika ezreknek teszi lehetővé a természetfotózást. „A legnagyobb magyar fotós seregszemle európai szinten is mértékadónak számít." Továbbá segíti a természettudományos megfigyeléseket, növeli a kreativitást, a lényeglátást, a természet szeretetét, valamint „egészséges időtöltés", egyben szenvedély, örömszerzés. Nem kis szerencse és türelem kell hozzá. A Saubermacher cég tevékenysége közügy, mert a környezet fenntartásáért és az újrahasznosításért jött létre. A Canon cég profi nyomtatással, nagyítással segíti a fotósokat. A támogatók sorában van a 210 éves, európai hírű Magyar Természettudományi Múzeum, a Uniqball Kft., a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft., a Lenergy Magyarország Kft., a LeitzHungária Kft. és a naturArt, amelyek különdíjakban részesítették a pályázókat. Az elmúlt évek során világklasszissá vált büszkeségeink: Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel.

A kategóriák és első díjazottak:

I.       Kezünkben a Föld – Somodi Ferenc

II.    A madarak viselkedése – Jakab Tibor

III. Az emlősök viselkedése – Potyó Imre

IV. Az állatok viselkedése – Daróczi Csaba

V.    Az állatok és környezetük – Kis Dávid

VI. Állatok szemtől szemben – Selmeczi Dávid

VII.          Növények és gombák – Ravasz Balázs

VIII.       Kompozíció, forma és kísérletezés – Daróczi Csaba

IX. Tájak – Ernie E. Suto

X.    Élet a vízfelszín alatt – Kövér Csaba

XI. Napnyugtától napkeltéig – Potyó Imre

XII.          Fekete-fehér természetfotók – Selmeczi Dániel

XIII.       Rajtunk múlik! – Somodi Ferenc

XIV.       Ifjúsági kategória – Ceglédi Ádám

Az Év Természetfotóját 2016-ban Daróczi Csaba (Debrecen) készítette Kék és narancs címmel, ezúttal azonban kivételesen Az Év Természetfotósa díjon Daróczi Csabának egy másik világklasszissal, Selmeczi Dániellel, a búvárfotóssal kellett osztoznia. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Szekeres Levente (Szabadka) és Ceglédi Ádám (Kaposvár) kapta. A megjelent album borítóján Szalma Ferenc Frissítő című képe szerepel (leírását ld. a 75. oldalon!)

 

Különdíjak:

Az Év Búvárfotósa: Selmeczi Dániel,

a Természet Világa  tudományos ismeretterjesztő folyóirat különdíja: Kis Dávid,

a Természetbúvár Magazin különdíja: Jakab Tibor,

a Uniqball Kft. különdíja: Megyeri Máté,

a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja: Lang Nándor,

a Magyar Természettudományi Társulat különdíja: Litauszki Tibor,

a Multiexpo Kft. különdíja: Szabó Endre tulajdonába került.

 

Valójában nem igazságos, hogy csak az első díjasokat említjük, mert a második, harmadik díjasok és a többiek fantasztikus munkáiról is meg kellene emlékeznünk, hiszen mindegyik fotó tökéletes – választásuk gyakran egyéni ízlés kérdése. Most azonban a felsorolásukra nincs módunk. A fotósok kitartása, bátorsága, egész éjjeli fagyoskodása, veszélyes állatokkal való találkozása, mélytengeri merülései tarkítják a képet, itt a sok-sok képet, nem utolsó sorban ragyogóan szellemesek a képaláírások is! Az utolsó oldalakon munka közben látjuk a természetfotósokat, leplezett vagy megépített búvóhelyükkel együtt. A könyv végén megtaláljuk az összes fotós nevét és az oldalszámot, amelyiken szerepelnek.

Sok örömöt kívánunk a kiállítás és az album megtekintéséhez!

DOBI ILDIKÓ

 

Az év természetfotói Magyarország 2016 – Nature Photographs of the Year Hungary 2016

A kötet szerkesztője: Kasznár Veronika Katalin

az angol fordítás lektora: Katherine Chapman

Pécs, Alexandra Könyvesház Kft., 2016.

192 oldal

5990 .- Ft.

ISBN 977 178 523 305 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük