Az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj eredményhirdetése és a díj átadása
2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke" díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékekkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.
2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke" díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékekkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.
A termékekre az egyesület tagjai szavaztak, május 7-ig.
Ezt követően összesítettük a szavazatokat, és az esélyes termékek gluténtartalmát ellenőriztettük, mivel fontos szempont volt a fogyasztók szubjektív véleményén túl az érvényes rendeleteknek, szabványoknak való megfelelés is.
A versenyre 9 hazai gyártó nevezett, összesen 16 termékkel:
1 |
Abonett Kft. |
Köleses Abonett Extrudált kenyér |
2 |
Ceres Sütőipari Zrt. |
Hamburger zsemle Többmagvas toast kenyér |
3 |
Civita Food Kft. |
Szarvacska tészta Kukoricadara |
4 |
DietABC (P.Geri Kft.) |
Hamburger zsemle |
5 |
Free Pékség (Greenpass Kft.) |
Sajtos rúd Szárnyas cipó |
6 |
Inno-Szinergia Kft. |
Hajdinás Vegetáriánus Burger Köleses Vegetáriánus Golyó |
7 |
Hunorganic Kft. |
Hadarik Rita Gluténmentes Termékcsalád MIMEN Termékcsalád |
8 |
Naponta Kft. |
Cerbona Csokoládés-meggyes müzleszelet Cerbona Almás-magvas müzliszelet |
9 |
Zelenák Sütiház |
Dupla-csokis torta Fehér csokis málna |
A 2016. évi „Új Gluténmentes Terméke" díjat a DietABC Hamburger zsemléje nyerte el. A laborvizsgálat eredménye is megfelelő lett, így a díjat ma a cég tulajdonosa, Pálmai Gergely vette át az egyesület elnökéntől, Koltai Tündétől.
Az első év tapasztalati alapján a díj odaítélésének szabályai kissé módosulnak, például azzal, hogy a nevezési határidő korábbra kerül, így a gyártó-forgalmazó cégeknek több lehetőségük lesz arra, hogy a termékeket a vásárlóiakkal megismertessék.
Ebben az évben meghirdetik az „Év Gluténmentes Vendéglője" díjat is, amelyre a gluténmentesen diétázókat felelősen és biztonságosan kiszolgáló éttermeket, bisztrókat, kávézókat és szállodák nevezését várják.
A coeliakia – lisztérzékenység – krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége. Minden 100 magyar állampolgárból legalább 1 coeliakiás, akiknek többsége nem is tudja, hogy ez milyen veszélyt jelent számára. Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)
A díjátadásra Budapest legújabb, garantáltan gluténmentes bisztrójában, a „Nyugati Cöli Bisztróban" került sor, amelyet az Amurex Hungária Kft. üzemeltet, és a hét minden napján várja a gluténmentes diétázókat!