2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke" díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékekkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.

2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke" díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékekkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.

A termékekre az egyesület tagjai szavaztak, május 7-ig.

Ezt követően összesítettük a szavazatokat, és az esélyes termékek gluténtartalmát ellenőriztettük, mivel fontos szempont volt a fogyasztók szubjektív véleményén túl az érvényes rendeleteknek, szabványoknak való megfelelés is.

A versenyre 9 hazai gyártó nevezett, összesen 16 termékkel:

1

Abonett Kft.

Köleses Abonett Extrudált kenyér

2

Ceres Sütőipari Zrt.

Hamburger zsemle

Többmagvas toast kenyér

3

Civita Food Kft.

Szarvacska tészta

Kukoricadara

4

DietABC (P.Geri Kft.)

Hamburger zsemle

5

Free Pékség (Greenpass Kft.)

Sajtos rúd

Szárnyas cipó

6

Inno-Szinergia Kft.

Hajdinás Vegetáriánus Burger

Köleses Vegetáriánus Golyó

7

Hunorganic Kft.

Hadarik Rita Gluténmentes Termékcsalád

MIMEN Termékcsalád

8

Naponta Kft.

Cerbona Csokoládés-meggyes müzleszelet

Cerbona Almás-magvas müzliszelet

9

Zelenák Sütiház

Dupla-csokis torta

Fehér csokis málna

 

A 2016. évi „Új Gluténmentes Terméke" díjat a DietABC Hamburger zsemléje nyerte el. A laborvizsgálat eredménye is megfelelő lett, így a díjat ma a cég tulajdonosa, Pálmai Gergely vette át az egyesület elnökéntől, Koltai Tündétől.

Az első év tapasztalati alapján a díj odaítélésének szabályai kissé módosulnak, például azzal, hogy a nevezési határidő korábbra kerül, így a gyártó-forgalmazó cégeknek több lehetőségük lesz arra, hogy a termékeket a vásárlóiakkal megismertessék.

 

Ebben az évben meghirdetik az „Év Gluténmentes Vendéglője" díjat is, amelyre a gluténmentesen diétázókat felelősen és biztonságosan kiszolgáló éttermeket, bisztrókat, kávézókat és szállodák nevezését várják.

A coeliakia – lisztérzékenység – krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége. Minden 100 magyar állampolgárból legalább 1 coeliakiás, akiknek többsége nem is tudja, hogy ez milyen veszélyt jelent számára. Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)

A díjátadásra Budapest legújabb, garantáltan gluténmentes bisztrójában, a „Nyugati Cöli Bisztróban" került sor, amelyet az Amurex Hungária Kft. üzemeltet, és a hét minden napján várja a gluténmentes diétázókat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük