2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az idő kulcsfontosságú tényező az elhanyagolt tüdőbetegséggel élők számára

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97240"><img class="image image-preview" src="/files/images/tüdő13-300x208.jpg" border="0" width="300" height="208" /></a></span>A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2030-ra a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, a szívbetegség és a stroke mögött. Amikorra kiderül, hogy a beteg COPD-ben szenved, tüdőfunkciójának kb. 50 %-át már elvesztette, mindennapi életében pedig nehézségekkel szembesül.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2030-ra a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, a szívbetegség és a stroke mögött. Amikorra kiderül, hogy a beteg COPD-ben szenved, tüdőfunkciójának kb. 50 %-át már elvesztette, mindennapi életében pedig nehézségekkel szembesül.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2030-ra a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, a szívbetegség és a stroke mögött. Amikorra kiderül, hogy a beteg COPD-ben szenved, tüdőfunkciójának kb. 50 %-át már elvesztette, mindennapi életében pedig nehézségekkel szembesül.

Dacára annak, hogy a COPD világszerte 210 millió embert érint és kétszer annyi halálozásért felelős, mint a cukorbetegség, keveset hallani róla. A COPD progresszív, kezelhető, de sajnos gyógyíthatatlan betegség, ám időben történő felismerése és megfelelő kezelése lelassíthatja a tüdőkárosodást és hosszabb, jobb minőségű életet biztosíthat a betegek számára.

 

"Mind a páciensek, mind az egészségügyi szakemberek tisztában kell, hogy legyenek a figyelmeztető jelekkel, hiszen a korai szakaszban károsul leginkább a tüdő. Már a COPD gyanújának felmerülésekor ugyanazon sürgősségérzetnek kellene jelentkeznie, mint a rák első jeleinél" – nyilatkozta  Dr. Richard Russell, a Lymington New Forest Hospital légzőszervi szakorvosa, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai kutatója.

 

A COPD érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést, köpetürítési kényszert, nehézlégzést, légszomjat okoz, valamint növeli a légúti fertőzések kockázatát. Nehezíti a kilégzést, mivel alsó légúti szűkületet, visszafordíthatatlan tüdőtágulást okoz. A betegek előbb-utóbb azt tapasztalják, hogy mindennapi tevékenységeik során légzésük cserben hagyja őket, és egyre inkább korlátozza aktivitásukat.

 

"Sürgős és fontos a COPD-s állapot felismerése, tudatosítása és a mielőbbi terápia. A korai szakaszban történő hatékony kezelés azt eredményezi, hogy a beteg megőrizheti a normális aktivitását, azaz fel tud menni a lépcsőn anélkül, hogy légszomj miatt megállna és nem kell a betegségére gondolnia akkor sem, ha családjával, barátaival közös programon vesz részt" – tette hozzá Dr. Russell.

 

A COPD hatékony kezelése nem csupán megfelelő gyógyszeres hatóanyagot, hanem korszerű inhaláló készüléket is igényel. A legmodernebb készülékek egyenletes, finoman porlasztott gyógyszerpermetet képeznek, amely belélegezve  a tüdőbe, a legkisebb hörgőkhöz is eljut, így már kis dózis is elegendő a tünetek enyhítésére. A modern hörgőtágítók a légutak nyitva tartásával megkönnyítik a levegő áramlását, a krónikus betegségek esetében rendszeres használatuk enyhíti a tüneteket és növeli a fenntartó kezelés hatékonyságát.

 

A COPD nem csupán maga a beteg, de a közegészségügy számára is egyre növekvő kihívást jelent. A COPD az egyetlen olyan kiemelt halálozási ok, amelynek gyakorisága nem csökkent, hanem növekedett – így a WHO előrejelzése szerint 15 év múlva a harmadik leggyakoribb halálozási okká válhat. Európában az egészségügyi ellátási költségét és a COPD miatt kieső termelés összegét évente 48,4 milliárd euróra becsülik! A megelőzés, a felismerés és az idejében megkezdett terápia életeket menthet; ehhez elengedhetetlen a folyamatos, tudatos felvilágosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.