Épületmenedzsment, gyártásoptimalizálás, készletgazdálkodás: ezeken a területeken látnak a legnagyobb potenciált a dolgok internetéhez (Internet of Things – IoT) kapcsolódóan a T-Systems Magyarország megbízásából készült kutatás válaszadói. 

 

Épületmenedzsment, gyártásoptimalizálás, készletgazdálkodás: ezeken a területeken látnak a legnagyobb potenciált a dolgok internetéhez (Internet of Things – IoT) kapcsolódóan a T-Systems Magyarország megbízásából készült kutatás válaszadói. 

 

Az 50 szakértői mélyinterjú alapján készült 2015-ös kutatás azt vizsgálta, mennyire nyitottak a T-Systems Magyarország ügyfélkörébe tartozó vállalatok az IoT alapú fejlesztésekre, illetve jelenleg milyen tapasztalataik vannak a dolgok internetével összefüggő alkalmazásokkal kapcsolatban. A válaszokból kiderült: a megkérdezett vállalatok közel egyharmada használ már valamilyen IoT megoldást jó tapasztalatokkal. Ezek közé tartozik többek között a gépjárműflotta-követés, gyártási rendszerek szenzorokkal való felszerelése. Bevezetésre váró alkalmazások között népszerű az okos beléptető rendszer, de az egyik legnagyobb lehetőséget az épületmenedzsmenttel összefüggő megoldások terén látják. Az IoT hasznosságát leginkább az alkalmazások által generált megtakarítás mértékében mérik, pedig a dolgok internete a keletkező gigantikus adatmennyiség értelmezése révén egész iparágakat formálhat át. Ehhez a nyitottságon túl szükséges az is, hogy az üzleti döntéshozók lássák a fejlesztésekben lévő lehetőséget, amely hozzájárulhat versenyképességük erősítéséhez.

 

„Az IoT-ban nemcsak egy újabb, a nagyvállalatok életét is befolyásoló technológiai trendet, vagy felkapott hype-ot látunk, hanem olyan új perspektívát az üzleti döntéshozók számára, amellyel kontrollálhatóbbá és hatékonyabbá tehetik saját tevékenységüket. A számos, sikeresen működő rendszer mellett még óriási a fejlődési potenciál a dolgok internetének hazai piacán" – mutatott rá Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.  „A dolgok internetének világában valódi áttörést jelenthet majd a NarrowBand IoT technológia is, amely hosszú eszközélettartam mellett, biztonságos és stabil kommunikációs kapcsolatot tesz lehetővé az IoT-eszközök számára a mobil szolgáltatók hálózatán keresztül."- tette hozzá.

 

Az egymással kommunikáló eszközökre épülő megoldások egyre nagyobb számban jelennek meg az könnyen automatizálható munkafolyamatok digitalizálása során, így például az ipari nagyvállalatok gyártócsarnokaiban, de az IoT minden olyan területen értékteremtő erővel bír, ahol a technológia fejlesztés kitörési pont lehet, mint például az agrárium vagy az egészségügy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük