2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az IMF-szerződés visszahozhatja a befektetőket a Budapesti Értéktőzsdére

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63882"><img class="image image-preview" src="/files/images/bet-logo.jpg" border="0" width="275" height="99" /></a></span>Az utóbbi időszakban ugyan voltak kedvezőbb részvényforgalmat hozó napok is, hosszabb időszak átlagában azonban rendkívül alacsony szintre süllyedt a kereskedői aktivitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Fellendülést hozhat az IMF-hitelmegállapodás a KBC Equitas elemzése szerint, de a nemzetközi tőkepiaci környezet javulására is ugyanígy szükség van.

bet logoAz utóbbi időszakban ugyan voltak kedvezőbb részvényforgalmat hozó napok is, hosszabb időszak átlagában azonban rendkívül alacsony szintre süllyedt a kereskedői aktivitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Fellendülést hozhat az IMF-hitelmegállapodás a KBC Equitas elemzése szerint, de a nemzetközi tőkepiaci környezet javulására is ugyanígy szükség van.

bet logoAz utóbbi időszakban ugyan voltak kedvezőbb részvényforgalmat hozó napok is, hosszabb időszak átlagában azonban rendkívül alacsony szintre süllyedt a kereskedői aktivitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Fellendülést hozhat az IMF-hitelmegállapodás a KBC Equitas elemzése szerint, de a nemzetközi tőkepiaci környezet javulására is ugyanígy szükség van.

 A szezonalitás és a befektetőknek a tőzsdei válságok lecsengő szakaszára jellemző visszahúzódása egyaránt sújtja a Budapesti Értéktőzsdét, emellett azonban a magyar gazdaságra jellemző strukturális okok is közrejátszanak abban, hogy a BÉT azonnali piacának forgalma a két évvel korábbi szint kevesebb, mint felére esett vissza. Az elmúlt időszakban történtek olyan fordulatok a magyar gazdaságpolitikában, amelyek nagysúlyú külföldi intézményi befektetőket is arra késztettek, hogy távol maradjanak a magyar piactól. A helyzet javulásához éppen ezért jelentős mértékben hozzájárulna az IMF-megállapodás létrejötte. 

„Ha megszületik a megállapodás és megismerjük a pontos feltételeket, akkor az segíthet helyreállítani a magyar tőkepiaccal szembeni bizalmat és tartósan kiszámítható, befektetőbarát gazdaságpolitika mellett visszatérhetnek a nagy külföldi intézmények is" – véli Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. Az alacsony forgalom nem annak szól, hogy a Budapesti Értéktőzsdén ne lennének jó befektetési célpontok, hangsúlyozza ugyanakkor a KBC Equitas. Sőt éppen az alacsony forgalom az, amely hosszú távon jó beszállási pontokat kínál a befektetőknek, hiszen az alacsony likviditás mellett nehezebben árazódnak be a kedvező hírek és folyamatok a részvényekbe, a papírok alulértékeltté válnak, ezért hosszú távra Somi András szerint már érdemes megfontolni a vásárlást.

A BÉT-en megfigyelhető folyamatok belesimulnak a nemzetközi trendekbe, a részvényforgalom ugyanis a külföldi tőzsdéken is láthatóan alacsonyabb, mint az elmúlt években, a nemzetközi piacokon azonban a visszaesés mértéke kisebb. Az USA-beli tőzsdéken például a kereskedési forgalom 4-6 százalékkal marad el a tavaly nyári szintekhez képest. Az országspecifikus okok mellett ez a ciklikus visszaesés is jócskán hozzájárul a magyar tőzsdei forgalom zsugorodásához.

2012 második felében azonban a nyugat-európai és a tengerentúli piacokon is némi javulásra van kilátás, még akkor is, ha az eurózóna válsága által keltett feszültséghullámokra az év hátralevő részében, sőt 2013-ban is lehet számítani. „Úgy látjuk, hogy az eurózóna tagállamai, illetve politikusai elindultak azon az úton, amely hosszú távon a válság okainak megoldásához vezethet, így az előttünk álló hónapokban akár egy óvatos – igaz sérülékeny – emelkedés is elindulhat a nyugat-európai tőzsdéken" – mondta Somi András. A KBC Equitas vezető elemzőjének véleménye szerint az amerikai gazdaság fundamentumai is bár kissé tétova, de mindenképpen a talpra állás felé mutató fejlődést jeleznek, így 2012 második felében egyértelműen érdemes befektetési célpontokat keresni a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.