A Symantec Gyermeknap alkalmából beszélgetést kezdeményezett a szülőkkel arról, hogy hogyan védhetik meg gyermekeiket az online veszélyektől és  milyen típusú kockázatokat rejt az internet a kicsik számára.

A Symantec Gyermeknap alkalmából beszélgetést kezdeményezett a szülőkkel arról, hogy hogyan védhetik meg gyermekeiket az online veszélyektől és  milyen típusú kockázatokat rejt az internet a kicsik számára.

 

A Symantec minden évben jelentést készít az aktuális kiberbűnözési trendekről (ISTR riport), amely bemutatja, hogy a bűnözők, hogyan ejtik áldozatul a gyanútlan felhasználókat. Legtöbbször elég egy-két hasznos információ, de a kifinomultabb bűnözőkkel szemben erélyesebb biztonsági megoldásokkal is fel kell vérteznünk magunkat.

 

Gyerekek esetében – ha a szülő nem teszi meg a megfelelő óvintézkedéseket – a kíváncsiság és a naivitás komoly veszélyforrásokhoz vezethet.

 

Dr.Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa szerint az internetes támadásokkal kapcsolatban sok a nemzetközi szintű kutatás, de kevés a reprezentatív minta[1]. A leggyakoribb veszélyforrások közé sorolható a személyes adatok megosztása idegenekkel, ez  az online szolgáltatásokat használó tizenévesek legalább a felét érinti.

 

A listában második az online pornográf tartalmakkal való találkozás, hozzávetőlegesen tízből négy tinédzser már járt ilyen oldalon.

 

Az erőszakos vagy gyűlöletkeltő tartalmak a harmadik helyet foglalják el a gyakorisági listán, ez a fiatalok mintegy harmadát érinti.

 

A negyedik, talán a legsúlyosabb veszélyforrás, az online bántalmazás vagy zaklatás, 5-6 tinédzserből egy átélt már ilyet.

 

A nem kívánt online szexuális megjegyzések gyakorisága azonban változó: tízből egy tinédzser tapasztalt ilyet Németországban, Írországban és Portugáliában. 3-4-ből egy Izlandon, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban, míg már minden második fiatal Lengyelországban.

 

Az online megismert személlyel való offline találkozás az utolsó a kockázati sorban. Erről átlagosan a fiatalok 9%-a számolt csupán be (tizenegyből egy), bár az arány Lengyelországban, Svédországban és a Cseh Köztársaságban magasabb (ötből egy) volt. Ez a veszély elsősorban azokat a gyermekeket érinti, aki a valós, offline világban is problémákkal küzdenek.

 

 

Ahhoz, hogy gyermekeinket megvédjük a veszélyektől, fontosak a nyílt, őszinte beszélgetések. Ha ezen felül megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, az internet hozzájárulhat gyermekek ismereteinek bővítéséhez és kreativitásuk fejlődéséhez is.

A Symantec magyarországi szakértője, Gombás László a következőket tanácsolja a szülőknek a biztonságos és hasznos internetezéshez:

 

·        Tudja meg, gyermekei mit tesznek az interneten, illetve hogy mi érdekli őket!

A Symantec legutóbbi gyermekek körében végzett kutatása érdekes eredményekre hívta fel a figyelmet. A felmérés szerint a tizenéves fiatalok főként a popzenei fellépőkre keresnek rá a legtöbbet.

 

·      Észlelje a lehetséges veszélyeket, mielőtt valós problémává válnak!

Ellenőrizze, milyen tartalmakat keres fel gyermeke, kikkel beszélget és milyen információkat oszt meg magáról a világhálón. A gyermekek kíváncsisága elől olykor javasolt bizonyos weboldalakat letiltani.

 

·        Ossza be gyermekei számítógépezéssel töltött idejét!

Állítson fel időkorlátokat gyermeke számára, hogy a számítógépezés ne váljon függősségé. Adott órákra vagy akár napokra is korlátozhatja a számítógépet.

 

·        Mutasson gyermekének készségfejlesztő, érdekes tartalmakat!

Az internetet nem szabad szükséges rossznak felfogni, ismertesse meg gyermekét olyan oldalakkal, ahol gyermeke játszva tanulhat.

Az Egyszervolt.hu Magyarország legismertebb és leglátogatottabb gyermekportálja, több mint félmillió egyedi látogatóval havonta, 2011 elnyerte a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom díjat.

 

„A portál célja a hazai gyermekkultúra megőrzése és közvetítése. Az Egyszervolt.hu úgy akar nevelni, tanítani, készségeket fejleszteni, hogy az oldalon töltött idő mindeközben szórakoztató kikapcsolódás maradjon a gyermekek számára” –mondta Pintér P. Róbert, az Egyszervolt.hu igazgatója.

 

·        Használjon megfelelő biztonsági eszközt számítógépén!

A Norton Online Family ingyenes szolgáltatással beállíthatja, hogy gyermeke mennyi időt tölthet számítógépe előtt, megfigyelheti milyen közösségi tartalmakat keres fel és, hogy kivel cseveg. Ezenkívül letilthatja gyermeke hozzáférését bizonyos webtartalmakhoz.

 

·        Ismerjük meg az online világot!

Manapság rengeteg veszélynek lehet kitéve a felhasználó: az adathalászat, vírusok, kéretlen levelek, internetes zaklatások, agresszív videójátékok… és még lehetne sorolni.

Legyünk bizalmatlanok az idegenektől kapott levekkel kapcsolatban és tudjunk meg minél többet az esetleges veszélyekről.

Fekete Zsombor, „Amit szülőként feltétlenül tudnod kell a videojátékokról” című hamarosan megjelenő könyv szerzője arra bíztat minket, hogy ismerjük meg ezt a világot, tanuljuk meg elhárítani a veszélyeit és változtassuk természetes környezetünké, amelyben otthonosan mozgunk, akárcsak a mindennapokban.


[1] György – Parti Katalin: Szemérmetlen tájékozottság.

A kelet-európai gyerekek nethasználatának specifikumai In Kölcsöhatások. Az iskolai agresszió megelőzésének és kezelésének többszempontú megközelítése. Kiadja a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet, Budapest, 2010

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük