2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az interneten árverezik el a clevelandi magyar plébániák javait

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/34654"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/clevlandimagyart.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Bezárja a Clevelandi Egyházmegye két magyar katolikus templomát, a Szent Imrét és a Szent Margitot is. Az amerikai püspökség magyar közösségének így egyetlen temploma marad, a Szent Erzsébet. <br />

clevlandimagyart.thumbnailBezárja a Clevelandi Egyházmegye két magyar katolikus templomát, a Szent Imrét és a Szent Margitot is. Az amerikai püspökség magyar közösségének így egyetlen temploma marad, a Szent Erzsébet.

clevlandimagyart.thumbnailBezárja a Clevelandi Egyházmegye két magyar katolikus templomát, a Szent Imrét és a Szent Margitot is. Az amerikai püspökség magyar közösségének így egyetlen temploma marad, a Szent Erzsébet.

A püspök, Richard Lennon még márciusban közölte a rossz hírt a hívekkel. A döntés okai gazdasági és demográfiai jellegűek: a püspökség szerint így a Szent Erzsébet templom kihasználtsága jobb lesz, és felpezsdül a közösségi élet, ha egy templom köré koncentrálódik. A bezárás ellenzői szerint a Szent Imre-plébánia gazdasági helyzete stabil volt. A templom kincseit az interneten árverezik el, beleértve a festett üvegablakokat is. Szent István és Szent László üvegablaka 7500 dollárba kerül.

Az egyházmegye nem csak a magyar emigránsok templomát zárja be, hanem összesen húsz plébániát. Az egyházközségek hívei Endangered Chatolics (kb. „katolikusok veszélyben") névvel alapítottak mozgalmat, amellyel a bezárások ellen küzdenek.

A Szent Imre-templom hívei és Peller Miklós plébános a Vatikánt és a washingtoni apostoli nunciust is megkereste, hogy megakadályozza a lépést, és a kongresszus egy tagja, Dennis Kucinich is segítséget nyújtott ehhez.

Mindezek mellett a tervek szerint 2010. június 30-án, délután négy órakor végleg bezárja kapuit a Szent Imre-templom az ohioi Clevelandben.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.