2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az iszlám világ az arany felé fordul?

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44616"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kelantandinardirham.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Arany dínárt és ezüst dirhamot, mint új törvényes fizetési eszközt vezet be Malajzia egyik szövetségi állama, Kelantan. </p><p> 

kelantandinardirham.thumbnailArany dínárt és ezüst dirhamot, mint új törvényes fizetési eszközt vezet be Malajzia egyik szövetségi állama, Kelantan.

 

kelantandinardirham.thumbnailArany dínárt és ezüst dirhamot, mint új törvényes fizetési eszközt vezet be Malajzia egyik szövetségi állama, Kelantan.

 

A körülbelül 2,1 millió lélekszámú államban több mint ezer üzlet, köztük számos étterem fogadja már el az új fizetőeszközt, melyet ez idáig csaknem 2 millió malajziai ringgitnek (625 000 dollár) megfelelő értékben bocsátottak ki. A kelantani kormányzat szerint a kereslet tartós növekedésének köszönhetően az év végére 60-70 millió ringgit értékű arany- , és ezüstpénz kerülhet forgalomba, melyből már a közalkalmazotti bérek egy részét is fizetni szeretnék.

Az arany dínárnak régi hagyománya van a muszlim világban, éppen ezért az új érméket is a hagyományos iszlám törvények szerint verték. A 4.25 gramm tömegű dínár értéke 582 malajziai ringgitnek (183 dollár) felel meg, míg a 3 grammos dirham 13 ringgitel egyenértékű.

Egy kelantani kormány alkalmazott Abdul Aziz Nik Mat nyilatkozata szerint: "A prófétánk életében egy  csirke ára 1 dirham volt, és most is egy dirham (13 ringgit)  körülbelül egy csirkét ér". Kelantan példáján felbuzdulva több másik állam is tervezi hasonló arany alapú pénzeszköz bevezetését, amellyel szemben a központi kormányzatnak semmilyen ellenvetése nincsen.

Az aranyban rejlő lehetőségeket mérlegelve Malajzia kormánya egy arany dínár alapú elszámolási rendszer bevezetését is tervezi. Partner országai számára megfogalmazott ajánlása szerint az egész iszlám világnak át kellene térnie az arany dínárra, hogy csökkentsék függőségüket a dollártól, és hogy létrehozzanak egy markáns, önálló iszlám pénzügyi rendszert. Amennyiben a trendek ilyen irányban haladnak tovább, az arany iránti kereslet is természetesen nőni fog.

www.conclude.hu

http://conclude.hu/aranypiaci-hirek/210-az-iszlam-vilag-az-arany-fele-fordul.html#addcomments

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.