2015. május 7-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nyílik „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói" című időszaki kiállítás. Életünk része a stressz. Nemcsak mai, mindennapi és negatív értelemben, hanem pozitív, az élet kihívásaira válaszoló értelemben is.

 

2015. május 7-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nyílik „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói" című időszaki kiállítás. Életünk része a stressz. Nemcsak mai, mindennapi és negatív értelemben, hanem pozitív, az élet kihívásaira válaszoló értelemben is.

 

Selye János (1907 – 1982) 1936-ban, a Nature-ben megjelent cikkében ismertette meg a tudományos világot egy új jelenséggel, amit akkor még nem nevezett stressznek. Ez a jelenség tulajdonképpen a szervezet nem fajlagos reakcióegyüttesének leírása volt, amivel az élő organizmus mindenfajta, egyensúlyát megzavaró külső körülményre reagálni szokott. Selye csak hosszú vívódás után nevezte el a jelenséget stressznek, melynek eredeti angol jelentése feszültség, idegfeszültség volt. A legtöbb ember számára ma a mindennapi életben a stressz idegfeszültséget jelöl és nem is gondol bele, hogy a biológiai stresszreakció a különböző stressz alapú betegségek előidézése mellett tulajdonképpen az élet fenntartását, az egészség helyreállítását is szolgálja.

 

A kiállítás arra törekszik, hogy a stressz jelenségét tudományos-, ugyanakkor a laikus látogatók számára is érthető szempontból járja körül. Kitér a stressz meghatározásának előzményeire, Selye János kutatásaira és felfedezésére, érzékletesen bemutatja azokat a szerveket, hormonokat, melyek részt vesznek a stressz térbeli és időbeli manifesztálódásában. Azaz, ebben a kiállításban vizuálisan is érzékelhetővé, megfoghatóvá válik a stressz. Törekednek arra is, hogy Selye János különleges személyisége, tudományos és filozófikus szemléletmódja, iskolateremtő nagysága is kibontakozzon a látogatók előtt. Mindennek alapjául Selye János részben tudománynépszerűsítő, részben pedig tudományos műveit használják fel. Így a kiállítás szervezőerejét, narratíváját Selye gondolatai adják.

 

Nem a stressz öl meg, hanem az, ahogyan reagálsz rá – fogalmazta meg a stressz legnagyobb kutatója, Selye János. A kiállítás célja az, hogy ezt a gondolatot tudatosítsák látogatóikban.

 

Szeretnék megmutatni a stresszt mindenféle manapság rárakódott sallang, misztikum nélkül. Szeretnék megmutatni a stresszt, mint biológiai jelenséget, mint az élet velejáróját, de

            ugyanakkor betegségek előidézőjét is.

Szeretnék megmutatni – és ez tulajdonképpen a kiállítás egyik legfontosabb látogatóknak

            szóló üzenete -, hogy a stressz megérthető, kézben tartható jelenség is lehet.

 

2015. május 7-én a 12 órai megnyitón beszédet mond Prof. Dr. Dr. h.c. Somogyi Árpád Gesellschaft für Natur- und Heilkunde, Berlin és Prof. Szabo Sandor, MD, PhD, MPH, DSc (h.c.) University of California, Irvine. A kiállítást bemutatja Dr. Szabó Katalin, a kiállítás kurátora.

 

Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói – kiállítás

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Budapest, 1013. Apród utca 1-3.

 

http://semmelweismuseum.hu

https://www.facebook.com/SOMuseum

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük